Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 10:04 uur | 1 bezoekers

Alledaagse dingen van vroeger zijn authentiek?

Als kind voelde ik me vrij. Ik was volkomen authentiek, echt. Ik deed me nooit anders voor dan ik was.
Na het lezen van de stelling ging er bij mij niet direct een lampje branden, trad er niet direct herkenning op met het alledaagse leven om me heen. Ik moest even mijn gedachten laten gaan wat er dan met authenticiteit bedoeld zou zijn. "Echtheid", ja, maar met betrekking tot wat, welke alledaagse dingen? Zou het begrip "nep" mij dan verder brengen? Associaties die ik kreeg, is dat juist NEP welig in deze maatschappij tiert, en er daardoor tegenstromingen ontstaan, richting spiritualiteit, mediteren, enzovoorts. Maar dit kon ik niet bij de ANTENNE-stelling plaatsen. Misschien ben ik niet voldoende maatschappijbewust, dat was natuurlijk ook nog een mogelijkheid, dus checkte ik via Google. Woorden van de stelling leverden 508 resultaten op! Wat trefwoorden:
 
Thema: Werkbeleving en Performance: Aanpassing of Authenticiteit? Presteren van binnenuit.

Leven vanuit authenticiteit heeft dan ook te maken met het je bewust zijn van je diepste gevoelens (emotioneel en fysiek) en het vervolgens op jouw eigen wijze omgaan met die gevoelens.

Geloven is daarom niet in de eerste plaats een zaak van ons verstand, een redenering. De drang naar authenticiteit en beleving in de hedendaagse opvatting over religie herinnert ons eraan dat geloven een zaak van hart, ziel, zintuigen en verstand is.
 
Als kind voelde ik me vrij. Ik was volkomen authentiek, echt. Ik deed me nooit anders voor dan ik was.
 
Deze flarden van zinnen bevestigden mijn ideeen, maar hier stond authenticiteit nog steeds niet in relatie tot de stelling zoals ik hem lees: het terug verlangen naar de gewone alledaagse dingen van vroeger.
 
Ik zocht nog even verder en kwam tegen dat 'alledaagse gebeurtenissen' gelijk geschakeld werden met de werkelijkheid. Hier kon ik verder mee en de stelling een interpretatie geven. Kort gezegd denk ik dat de hedendaagse technologische wereld om ons heen steeds meer ongrijpbaarder en onoverzichtelijk wordt, waardoor er behoefte gaat ontstaan aan concreetheden, zoals alledaagse gebeurtenissen die te begrijpen zijn voor de mens. En hoe 'echt-er', authentieker, die belevenissen of de feiten die zich ons aandienen, hoe meer waardering die ontmoeten omdat ze te vatten, inzichtelijk zijn, zoals 'nep' dat niet is.
 
Hier sluit ik even mee af. Ik ben benieuwd naar reacties!
 
Array
(
    [113863] => Array
        (
            [naam] => GD
            [link] => 
            [reactie] => 'Maar weinigen hebben het zo precies begrepen als Capek, dat overzee gaan, in dienst of een schat vinden, je ziel aan de duivel verkopen, een draak doden en een prinses krijgen de mens eigenlijk nooit als een hogere graad van authenticiteit heeft ervaren, maar als haar tegendeel, dat dit alles grensde aan een soort stoornis en wanorde. (...) Hoe langer hoe minder lukt het de mensen werkelijk hun lot te vervullen, zichzelf te zijn. En zo resten uiteindelijk slechts schaamte en verwarring over de gebeurtenissen en daden, waarvan de authenticiteit omstreden is.' citaat Josef Jedlicka, Schrijver, historicus. Dit las ik vandaag in 'De opvoeding van Boheemse meisje.' Het zijn moeilijke woorden, wat leidt tot moeilijke zinnen, maar als je de tijd er voor neemt kan het antwoorden bieden.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-01-05 17:25:11
            [react_date_changed] => 2006-01-05 17:25:11
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100196
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 5QRVERMVA5C7UB7
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113863
            [editable] => 1
        )

    [113827] => Array
        (
            [naam] => Birgitte
            [link] => 
            [reactie] => "Al sinds een halve eeuw begint een nieuw bewustzijn in de mensenwereld door te dringen, een nieuw besef dat alleen maar transcedent, spiritueel kan worden genoemd. Het begint met een verhoogde waarneming van de manier waarop ons leven zich ontplooit. Het valt ons op dat op precies het juiste moment zich allerlei toevalllige gebeurtenissen voordoen en precies de juiste mensen opduiken die ons leven plotseling een nieuwe en belangrijke wending geven. Misschien sterker dan anderen in andere tijden voelen we in deze geheimzinnige gebeurtenissen een intuitief hogere betekenis. We weten wat het leven eigenlijk is: een spirituele ontplooiing die persoonlijk en betoverend is. Niemand van ons hoeft iets anders te doen dan net lang genoeg zijn twijfels en afleidingen uit te schakelen ... dan kan deze werkelijkheid op wonderbaarlijke wijze ons eigendom worden." Opmerking van de auteur, James Redfield, Uit: De Celestijnse belofte.                                                                                                   

Ik weet niet waarom, maar dit boek kwam automatisch bij me op in reactie op wat GD aanhaalt van Josef Jedlicka.
In de Celestijnse belofte ben ik overigens, hoezeer het onderwerp mij ook boeit, nooit verder gekomen dan het begin.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-01-06 22:43:08
            [react_date_changed] => 2006-01-06 22:43:08
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100196
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => RUJRTJ4DVZMJWB
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113827
            [editable] => 1
        )

)

GD | 05 januari 2006

'Maar weinigen hebben het zo precies begrepen als Capek, dat overzee gaan, in dienst of een schat vinden, je ziel aan de duivel verkopen, een draak doden en een prinses krijgen de mens eigenlijk nooit als een hogere graad van authenticiteit heeft ervaren, maar als haar tegendeel, dat dit alles grensde aan een soort stoornis en wanorde. (...) Hoe langer hoe minder lukt het de mensen werkelijk hun lot te vervullen, zichzelf te zijn. En zo resten uiteindelijk slechts schaamte en verwarring over de gebeurtenissen en daden, waarvan de authenticiteit omstreden is.' citaat Josef Jedlicka, Schrijver, historicus. Dit las ik vandaag in 'De opvoeding van Boheemse meisje.' Het zijn moeilijke woorden, wat leidt tot moeilijke zinnen, maar als je de tijd er voor neemt kan het antwoorden bieden.

Birgitte | 06 januari 2006

"Al sinds een halve eeuw begint een nieuw bewustzijn in de mensenwereld door te dringen, een nieuw besef dat alleen maar transcedent, spiritueel kan worden genoemd. Het begint met een verhoogde waarneming van de manier waarop ons leven zich ontplooit. Het valt ons op dat op precies het juiste moment zich allerlei toevalllige gebeurtenissen voordoen en precies de juiste mensen opduiken die ons leven plotseling een nieuwe en belangrijke wending geven. Misschien sterker dan anderen in andere tijden voelen we in deze geheimzinnige gebeurtenissen een intuitief hogere betekenis. We weten wat het leven eigenlijk is: een spirituele ontplooiing die persoonlijk en betoverend is. Niemand van ons hoeft iets anders te doen dan net lang genoeg zijn twijfels en afleidingen uit te schakelen ... dan kan deze werkelijkheid op wonderbaarlijke wijze ons eigendom worden." Opmerking van de auteur, James Redfield, Uit: De Celestijnse belofte.

Ik weet niet waarom, maar dit boek kwam automatisch bij me op in reactie op wat GD aanhaalt van Josef Jedlicka.
In de Celestijnse belofte ben ik overigens, hoezeer het onderwerp mij ook boeit, nooit verder gekomen dan het begin.


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"