Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 23:14 uur | 2 bezoekers

TI LOBO en BULIMUNDO, Kaapverdiaans sprookje

Er was eens een wolf die Ti Lobo heette en op het eiland Brava woonde.
Ti Lobo heeft altijd een reusachtige honger en hij is heel slim om aan eten te komen. Bovendien is hij erg lui en heeft nooit zin om te werken:
“Werken, dat is niets voor mij. Daar word ik alleen maar ziek van” zegt hij altijd.
“ En wie wil er nu ziek worden ... ikke niet.”
Nee, Ti Lobo pakt het liever van anderen af wat hij nodig heeft. Geen wonder dat Ti Lobo ruzie heeft gekregen met iedereen op heel Brava. Hij vindt het verstandiger om voorlopig op vakantie te gaan.

Op een zonnige dag neemt Ti Lobo de boot naar het eiland Boavista. Als hij eindelijk op het strand ligt uit te rusten, hoort hij hoefgetrappel uit de verte dichterbij komen. De grond begint te trillen. Ti Lobo springt op en zegt tegen zichzelf: “Wat is dat? Het lijkt wel een aardbeving.”

Voor hij het weet, staat voor hem een reusachtige stier. Die zegt met zware stem:“Ik ben Bulimundo de Reuzenstier. En wie ben jij, vreemdeling?”
Ti Lobo maakt een buiging en zegt:“Ik ben Ti Lobo de wolf en ik kom van Brava.”
“ Ti Lobo van Brava, welkom op Boavista. Wij hebben hier speciale regels en die zal ik je nu vertellen. Luister goed: Wij zijn aardig voor elkaar en wij helpen elkaar.
Iedereen werkt om zijn eigen eten te verdienen. Wij eten alleen groente en fruit. Dus op Boavista wordt geen vlees gegeten. Deze regels gelden voor iedereen, dus ook voor jou.” Ti Lobo knikt.

“En dan is er nog iets heel belangrijks, Ti Lobo. Je mag hier veel zeggen: boom – water – zon – huis – wolf – banaan, en ga zo maar door. Maar let opdat je NOOIT het verboden woord zegt …”


Wat is dan het verboden woord? En kan Ti Lobo zich houden aan de regels van Boavista ? …
Je gaat het allemaal horen als je in het Reispaleis Kaapverdie bezoekt.

SPROOKJESNACHT 28 december in het Wereldmuseum Rotterdam. Een echt sprookjesavontuur door verre landen in het Reispaleis en de bijzondere schatkamers van het museum.
Direct bij binnenkomst waan je je in sprookjesland: als sprookjesfiguur verklede kinderen en museummensen. Dan gaat de reis beginnen en bezoek je uiteenlopende landen waar je een sprookje beluistert. De presentaties zijn heel verschillend.

Waar kun je op je reis zoal terecht komen???
In de Marokkaanse zaal vertelt Astrid Hamel een sprookje waarbij ze maskers zal gebruiken.
Marjan v.d. Vos brengt in de Azie-hoek een prachtig sprookje over de keizer van China. Marjan gebruikt haar omgeving en roept met de verfijnde Chinese muziek een sprookjesachtige sfeer op.
In Oceanie vertelt Marcel Boon een sprookje waar de prauw in voorkomt, hoe hij het zal presenteren is nog een verrassing.
Susan Dekker zingt haar sprookje in de Suite van het Reispaleis.
In Kaapverdie vertelt Han Meijer een sprookje met een liedje over Ti Lobo en Bulimundo.
In Theater De Evenaar vertelt Nico Goezinne het verhaal van de prins van Doornroosje.
In de Schelpenkamer vertelt Hanni Bijl een sprookje over de zee. De gevoelige klanken van het harpspel van Irene Bijl zorgen voor een sprookjesachtige sfeer.

Meer info: www.sprookjestad.nl www.deverteller.nl

Waar en wanneer:
Wereldmuseum Rotterdam
Voor kinderen van 6 – 14 jaar
Vertrek naar het eerste reisdoel : 19.30 uur
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"