Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 03:26 uur | 1 bezoekers

Bospolder Tussendijken Kroniekjes (2)

Zijn vinger wijst over een braakliggend terrein richting geel/blauw gebouwtje. Daar moet het zijn.

Na lang zoeken blijkt de speeltuin van Bospolder Tussendijken vlakbij Proefpark de Punt te liggen. Weggestopt in een driehoekje tussen wat straten. Met uitzicht op een braakliggend terrein voor stadsvernieuwing. Hier komt Le Medi, een nieuwbouwwijkje waar - volgens de ontwerpers - de zon altijd zal schijnen omdat ze er zo'n zonnig ontwerp van hebben gemaakt.

Vandaag lijkt het er in elk geval nog niet erg op. Het enige zonnige in deze buurt ligt achter de geprikkeldrade afscheiding van 'wijk- en speeltuinvereniging botu': een vriendelijk clubhuisje, versierd met blauw-gele vlaggetjes.

Er wordt vanmiddag niet gespeeld. Er wordt vol overgave geveegd door twee ijverige dames. Ik gluur wat door het prikkeldraad. De speeltuin ziet er uit als een dorpje. Een hele rij houten huisjes nodigt uit tot klauteren, klimmen en glijden. En er zijn nog veel meer speel-triggers.

Bij de ingang staat een bord: 'Speeltuin voor kinderen tot 12 jaar. Bloemen en planten niet aankomen.' Er staat een poppetje bij geschilderd dat zegt: 'ik ben 11 jaar'.  

Ik ben 52 jaar. Zal ik? Wat kan mij het schelen, ik stap de speeltuin binnen. De dames vegen hard door. Van hen mag het. In het wijkgebouwtje hangt iemand kerstversiering op.

Een affiche kondigt aan dat kleine reltrappertjes zonder pardon aan de politie zullen worden overgeleverd. Dat ze het maar weten! Maar waar zijn die dondersteentjes eigenlijk? Ik zie geen enkel kind! Ik vraag het de dames. Ze blijken de beheersters van de speeltuin te zijn: Sonja Lalaram en Nisja Abdoel. Hun ziel en zaligheid leggen ze in de speeltuin. Ze houden de boel op orde en organiseren allerlei activiteiten. Juist om de kinderen naar de speeltuin te krijgen. Want dat lijkt wat minder te worden.

Volgens Sonja en Nisja komt het door de campagne dat kinderen meer moeten sporten, omdat ze anders te dik worden. De kinderen zitten op sportclubjes en dan schiet de speeltuin er bij in. Jammer hoor! Van de zomer organiseerden ze nog een barbecue, met 100% halal-vlees, maar de mensen kwamen niet. Nou ja, niet zoveel als ze hadden gehoopt.

Ik vraag of ze voor de Kerst nog iets organiseren. Dat is een stomme vraag! De meeste buurtgenoten zijn islamitisch, natuurlijk vieren ze hier geen Kerst! Maar ze doen wel iets gezelligs, op woensdagmiddag gaan ze samen met de kinderen kaarten maken. Sonja en Nisja zijn hartstikke gemotiveerd om van hun speeltuinvereniging iets leuks te maken. De speeltuin bestaat al ruim 60 jaar! En als het aan hen ligt, zal BoTu blijven bestaan, ondanks dat de speeltuin straks plaats moet maken voor Le Medi!

De verhuizing lijkt onafwendbaar; ze moeten dan naar de overkant, naar het nieuwe park. Alleen..... voor het clubgebouwtje schijnt daar geen plaats te zijn. Dat kan toch niet, dat er geen wijk- en clubgebouwtje meer is! Had ik vorige week eens moeten kijken, toen was er een reünie. Toen zat het clubgebouw afgeladen vol met oud-leden. De oudere buurtgenoten komen er sowieso graag een bakkie doen!

Natuurlijk moet het met dat clubgebouwtje helemaal in orde komen! Want als de zon alleen maar altijd in Le Medi zou schijnen, en niet op een nieuw clubgebouwtje, dan schijnt die zon wel heeeeeel erg plaatselijk!

Wordt vervolgd, want: is het clubgebouw ook niet het thuis van de BoTU-wandelsportvereniging?

Voor meer items over Bospolder-Tussendijken: www.creatiefbeheer.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"