Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 19:23 uur | 1 bezoekers

SOUL Interview

Bianca is helemaal gek van negers (maar dan moet het wel een `echte neger’ zijn, je weet wel zo’n Afrikaanse. Arnold van der Leijden telt dus niet.

Vorige week heb ik in het Ro theater een repetitie bezocht van SOUL. SOUL is een nieuwe theaterproductie met muziek en zang, geregisseerd door Pieter Kramer (bekend van o.a. Creatief met kurk en Hertenkamp). Het stuk komt al improviserend tot stand. Ik heb dan ook niet heel erg veel van de voorstelling gezien, maar wel één scène een stuk of tien keer en dan in tien verschillende vormen. Overigens wel leuk om te zien hoeveel er wel niet komt kijken bij zo’n scène (toch weer net een zin anders formuleren, een andere positie of houding van een acteur, enz). Ook zie je dat de acteurs hierbij veel inbreng hebben en zelf ideeën aandragen.
 
Afgelopen donderdag had ik een interview met twee acteurs van SOUL, Eva Van der Gucht en Martijn Fischer. Eva speelt Bianca Vermeulen, een 23 jarige, zwangere, niet al te intelligente kassamedewerkster. Bianca is helemaal gek van negers (maar dan moet het wel een `echte neger’ zijn, je weet wel zo’n Afrikaanse. Arnold Van der Leijden met zijn zachte g, en als ik het me nog goed herinner Grace Jones imitatie, telt dus niet. Martijn speelt Rob Poelstra. Rob is een  stiekeme drinker. Hij wordt gepest op kantoor en is ondergesneeuwd in zijn huwelijk. Alle karakters in het stuk hebben zo hun problemen. Het zingen en de muziek van SOUL spraken Eva en Martijn zeer aan maar ook het verhaal en de karakters. Martijn: “de karakters in het stuk zijn uitvergrote typetjes. In eerste instantie denk je wat een irritante figuren, maar je gaat ze toch leuk vinden en met ze meevoelen, uiteindelijk zijn de problemen en eigenschappen voor iedereen toch heel herkenbaar”. De personages hebben gemeenschappelijk dat ze hun leven saai, mislukt en uitzichtloos vinden. Daarom richten ze met elkaar een soort zelfhulpclub op. Een keer in de maand komen ze bij elkaar en gaan ze op zoek naar hun `zwarte ziel’. Ze schminken zich als negers en gaan los op soulmuziek. Hierdoor kunnen ze even hun uitzichtloze bestaan vergeten en inwisselen voor roes en extase.
De soulmuziek verbindt de karakters in het stuk met elkaar, en geeft hun leven weer (even) zin.
SOUL is overigens absoluut geen musical, het is een theaterproductie met muziek. De zang wordt ondersteund door een goede band, samengesteld uit Rotterdamse muzikanten. Over Pieter Kramer: “In het stuk zit veel typische Kramer humor (cynisch, pijnlijke situaties die heel grappig worden neergezet), verder heeft hij veel aandacht voor styling en mooie beelden. Er is altijd veel liefde is voor de mensen/karakters in zijn producties. Het is alsof je door een soft focus lens kijkt. Ook is Pieter erg goed in het uitzoeken van een sterke cast, de juiste mensen bij elkaar brengen”. Eva en Martijn zijn dan ook beide erg enthousiast over de cast. De sfeer is onderling erg goed (je weet wel, een grote familie enzo).
Wat mensen zal aanspreken is dat het stuk licht is maar wel echt ergens over gaat. Zoals het feit dat in de huidige maatschappij mensen ook op zoek zijn naar dingen die hen bindt, denk bijvoorbeeld aan clubs en zoektochten naar spiritualiteit. Verder kun je dus veel goede soulmuziek verwachten en niet te vergeten humor. Ik ben persoonlijk niet zo’n theatergangster en met soul heb ik ook niet zoveel, maar ik ben wel erg benieuwd naar dit stuk. Het lijkt me een originele voorstelling en natuurlijk ben ik ook erg fan van die Pieter Kramer humor. Dus ga ik binnenkort zeker naar SOUL, en uiteraard zal ik laten weten hoe het was.


SOUL gaat op vrijdag 23 december in première in de Rotterdamse Schouwburg en zal daar tot en met 10 januari 2006 te zien zijn. Daarna gaat SOUL op tournee door het land tot en met 12 maart 2006.

Kijk voor de trailer en speellijst op www.rotheater.nl
 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"