Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | zaterdag 4 mei 2024 17:25 uur | 0 bezoekers

Zakkenrollers op de Kaap

Silent Movements Intercity is een project voor videokunst in de openbare ruimte. Na Vlissingen en Breda is Katendrecht aan de beurt.


Een tiental videoprojecties op blinde muren, blinde ramen en blinde auto's verlevendigen schiereiland de Kaap. De opening op vrijdag had ik gemist, ik had weinig zin in een culturele rondwandeling in de striemende storm. De regen viel zo dicht, dat ik betwijfelde of het licht van de beamers de projectieschermen wel zouden halen. Op zaterdag was het weer beter. Met Marielle maakte ik een rondje langs een aantal projecties. Ik ga ze niet allemaal beschrijven, pak de fiets maar en speur ze zelf maar op (plattegrond af te halen in de Plainbar, Delistraat). Ter gelegenheid van het openingsweekend waren er ook screenings in een paar cafés waarvan ik die in café Nieuw Amsterdam wel het best vond. De video heet "l'école des pickpockets" van Sven Augustijnen. Het is een masterclass zakkenrollen met docent, student en slachtoffer. Leuke video, goed gedaan, niks mis mee. Maar de plaats waar die wordt gedraaid maakt 't wel speciaal. Café Nieuw Amsterdam (tegenover Wong Karwei) heeft gezellige gordijntjes voor de ramen met rood/paarse verlichting. Een animeerbar denk ik dan. Voor mijn lol zou ik er geen biertje gaan drinken maar nu kan ik sociaal-cultureel verantwoord naar binnen. Eenmaal binnen zie ik niets bijzonders, er komen geen meisjes op me af die in gebrekkig Nederlands vragen of we samen iets zullen drinken. Een gewoon café eigenlijk, Marielle groet een bekende. Er zitten gewoon wat locals aan de bar een tamelijk onerotisch tafereel. Ik zie alleen nergens een beeldscherm. De barjuffrouw weet raad en wijst naar een deur. Daarachter blijkt nog een bar te zijn. Ik zie geen klanten allen aan het uiteinde van de toog zit een aziatisch meisje. Wat zit ze daar alleen, denk ik, wacht ze op iemand? Op een klant misschien? Ik zal het nooit weten. Mijn aandacht wordt opgeeist door de video. De zakkenrollers instructievideo wordt professioneel op een scherm gebeamd. Ik vraag me af wat ze hier normaal gesproken beamen. Mijn fantasie gaat niet verder dan voetbal of porno. Na een kwartiertje hebben we het wel gezien. Ik neem me voor eens paar truukjes te proberen.

Terug in de eerste bar nemen we afscheid. De mensen zijn heel aardig, bijna hartelijk. Gewone Rotterdammers dus. Waarom moest ik toch aan het amineerbedrijf denken? Ben ik zo provinciaal? Wat zette nou die keten van associaties in werking? 't Zal het spook van de Kaap zijn geweest.


Silent Movements Intercity: do, vrij, za, zo t/m 18 december.
check: www.stdsps.nl (voor enigszins gebrekkige info)

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"