Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 13:06 uur | 0 bezoekers

Leuke steden hebben arme mensen

Rotterdam wil arme mensen weren. Jeroen Naaktgeboren vraagt om een reactie. Dit is een uitnodiging aan het gemeentebestuur om eens in Mexico-City te komen kijken.


Als u mij vraag: "Noem mij een leuke stad" en ik antwoord u "Aardenhout" dan weet ik het zeker. U kijkt mij aan met een blik van.....die heeft mijn vraag niet goed begrepen; of..... die is niet goed wijs.

En terecht. Aardenhout is geen leuke stad. Het is waarschijnlijk heel comfortabel om daar te wonen. Oh ja, ik zou er best willen wonen. Maar het is geen stad. Een stad is een kruispunt van wegen, van culturen, van verschillende mensen met verschillende gewoonten en verschillende achtergronden. Daar hoort bij dat er rijke zijn, minder rijke en - in ontwikkelingslanden- hele arme.

Waar denken we aan als we het over echte steden hebben? We denken aan New York, London, Parijs, Berlijn, Madrid, Rome, San Fransisco, Los Angeles, Tokyo, Taiwan, Sao Paolo, Rio de Janeiro of Mexico-city. Dat zijn plekken waar het 'swingt', dat zijn plekken waar nieuwe cultuur ontstaat, waar nieuwe trends en innovaties worden gemaakt. En dat zijn allemaal steden die echte steden zijn: met confrontatie, tegenstellingen, enge ruimten en ruimten waar ruimte is voor creativiteit en vernieuwing. Het één is niet los te zien van het andere. Wil je een bruisende, creatieve, vernieuwende en trendsettende stad? Dan hoort daar een zekere mate van chaos bij, en een zekere mate van tegenstelling en confrontatie. Want juist uit die tegenstelling groeit iets nieuws.

Rotterdam kan kiezen: of het wordt een doods dorp, of een bruisende stad. Maar het is wel een kwestie van kiezen. Je kan geen bruisende stad hebben met innoverende stadshavens en creatieve industrie als je van je stad een doods dorp maakt. Eigenlijk alle studies die verricht zijn naar de vestigingsfactoren die creatieve industrie aantrekken laten hetzelfde zien. Er is een cultuur voor nodig die ruimte laat en een zekere chaos tolereert met tegenstellingen en diversiteit.

Gemeentebestuur van Rotterdam, kom ik eens kijken in Mexico-City. Ik leid jullie rond en zal je laten zien dat juist de mix van arm en rijk deze stad maakt tot wat ze is: een bruisende megapool.

Hoewel.....wil ik het huidige gemeentebestuur hier eigenlijk wel over de vloer? Eigenlijk maakt dat gemeentebestuur me behoorlijk misselijk. Want het zijn een stel dorpse, ongeciviliseerde ondemocraten. Dat is een ernstige beschuldiging, dus ik zal uitleggen wat ik ermee bedoel.

(1) Dit gemeentebestuur is wezenlijk ondemocratisch.

Een stad is een leefgemeenschap van mensen. In een democratie kiezen die mensen een bestuur dat de zaken tijdelijk voor hen regelt. Tot er nieuwe verkiezingen zijn. Dit gemeentebestuur draait de zaken om en is wezenlijk antidemocratisch. Het zegt niet: we hebben problemen die we moeten oplossen want daar zijn we voor ingehuurd. Het zegt: wij hebben een stad met mensen die we niet leuk vinden. Laten we een deel van de mensen eruit gooien. Maar gemeentebestuur: die stad is niet van jullie. De stad is van de inwoners, zowel de arme als de rijke, zowel de nieuwe als de oude. Als je dat uitgangspunt verlaat, verlaat je de democratie. Dus gemeentebestuur, als de stad jullie niet bevalt, gaan jullie dan asjeblieft zo snel mogelijk weg.

(2) Dit gemeentebestuur is dorps.

Misschien willen ze jullie wel in Aardenhout. Of een ander dorp. Want naast het feit dat jullie wezenlijk ondemocratisch zijn hebben jullie een dorpse mentaliteit. Jullie dromen van aangeharkte tuintjes en beseffen niet wat een stad tot stad maakt. Ik heb dat hierboven al voldoende uitgelegd.

(3) Dit gemeentebestuur is ongeciviliseerd.

Ja zeker en dat is misschien nog wel het ergste. Ik weet best dat er vrij grote problemen zijn in oude wijken in Rotterdam. Ook al zit ik hier in Mexico, ik weet wat er de afgelopen weken in Frankrijk is gebeurd. Dat is niet leuk en dat moeten we in Rotterdam zien te voorkomen. Maar in plaats van mensen wegdoen, afdanken, uitverkopen, excommuniceren of deporteren is het juist nodig om deze mensen te betrekken bij de stad. Dat is beschaving en civilisatie. Dat is wat de centrale Europese waarden ons leren. Dat ieder individu telt, dat ieder individu een waarde heeft en in die waarde gelaten moet worden. Desnoods kies je voor de tuchtschool van wethouder Geluk. Misschien niet het fijnste middel, maar de intentie is niet verkeerd. Het is in ieder geval investeren in mensen, en niet mensen dumpen. Doe je dat niet dan ben ik echt bang dat het de verkeerde kant op gaat. Dat we een stuk van onze beschaving aan het kwijtraken zijn als we de weg op gaan die door het gemeentebestuur is voorgesteld. Het is wezenlijk en om meerdere redenen heel, heel erg fout.

Willen jullie in Rotterdam snel beslissen? Of liever nog: in opstand komen tegen dit gemeentebestuur. Dan weet ik op tijd of het nog zin heeft om terug te komen of dat ik Rotterdam als verloren moet beschouwen en dat ik hier maar blijf!!!


 
Array
(
    [114298] => Array
        (
            [naam] => Vicky
            [link] => 
            [reactie] => Hans, bedankt voor je stellingname. Eindelijk eens iemand die geen blad voor de mond neemt. 
Elke keer als ik uit het buitenland terugkom in Nederland, merk ik wat een opgefokte toestand het hier is. In veel drukkere steden dan Rotterdam, in veel armere steden dan Rotterdam, lijkt er toch altijd een meer ontspannen sfeer te hangen. Ik kan het niet verklaren. In Nederland wordt om het minste gescholden door jong en oud, agressieve bejaarden zijn er hier net zo veel als agressieve jongeren. Als je bij een stoplicht iemand met de claxon er op wil attenderen dat het licht groen is (uit beleefdheid), krijg je een enorme scheldpartij en handgebaren toegeslingerd. Vroeger stak de bestuurder dan de hand op om te bedanken. En wat onze gemeenteraad betreft: Ik schreef er al over. Mensen met andere meningen wegsturen (politiek liquideren) is te gek voor woorden. Ik heb af en toe de indruk dat onze politici ten prooi zijn gevallen aan hun eigen 'ijdelheid, geilheid en hebzucht' en daardoor als kippen zonder kop maar wat in het wilde weg tokken. Kom je gauw terug naar Rotjeknor? Please?
            [afbeelding] => 9771
            [afbeelding_id] => 9771
            [afbeelding_name] => 161105Rotterdam_horrormovie.JPG
            [afbeelding_date] => 2005-11-19 09:38:55
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20051119093855_161105Rotterdam_horrormovie.JPG
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 195129
            [afbeelding_width] => 2272
            [afbeelding_height] => 1704
            [afbeelding_size] => 554534
            [afbeelding_type] => JPG
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-19 09:38:55
            [react_date_changed] => 2005-11-19 09:38:55
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => T8SZMGWRMQZ6DA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114298
            [editable] => 1
        )

    [114296] => Array
        (
            [naam] => ivo
            [link] => 
            [reactie] => Hans, mooi stukje en het klopt. Misschien gaat het nog wel verder:
Arme steden hebben leuke mensen. Onze rijkdom in aangeharkte tuintjes verschraalt onze cultuur. Dat wat Rotterdam zo veel leuker maakt dan Amsterdam, namelijke vele bruisende ongedefinieerde centrummetjes over een uitgestrekt gebied dreigen vele suffe dorpjes te worden. En dan is de stad niets meer, laat staan een inspirerende creatieve bron. 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-19 11:55:25
            [react_date_changed] => 2005-11-19 11:55:25
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 6AGB7TWCE5JTYL4
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114296
            [editable] => 1
        )

    [114292] => Array
        (
            [naam] => Rini
            [link] => 
            [reactie] => Toch een gevoelige snaar geraakt Hans,  en belangrijker nog, geen enkele politicus wil deze bespelen. Ze huilen liever mee met de wolven, of zijn ze gewoon echt dom en zit het er niet in... blijven lachen, dat scheelt... Het is een hele aantrekkelijke snaar!
            [afbeelding] => 9784
            [afbeelding_id] => 9784
            [afbeelding_name] => images.jpeg
            [afbeelding_date] => 2005-11-19 17:15:53
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20051119171553_images.jpeg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 195221
            [afbeelding_width] => 91
            [afbeelding_height] => 124
            [afbeelding_size] => 3138
            [afbeelding_type] => jpeg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-19 17:15:53
            [react_date_changed] => 2005-11-19 17:15:53
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => VBBHMMMX9ZY78V8
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114292
            [editable] => 1
        )

    [114290] => Array
        (
            [naam] => Hans
            [link] => 
            [reactie] => Dank voor jullie reacties. Vooral de reactie van Vicky die regelmatig op reis is raakt me omdat ik hetzelfde ervaar. Nederland is opgefokt. Zelfs in Parijs merk ik altijd weer dat mensen een stuk beleefder zijn. Hier in Mexico-City ben ik elke keer weer verbaasd. Met 18 miljoen-plus mensen (het preciese aantal is niet eens bekend) blijft het opvallend relaxed. De theorie van 'te veel muizen bij elkaar maakt die muizen aggresief' gaat niet helemaal op. Het zit het ook in het soort muizen. De witte muizen zijn misschien wel het ergst. De bruine muizen hier zijn een stuk relaxter. Of misschien heeft Ivo gelijk: rijke muizen zijn het ergst. Dat geen enkele politicus die snaar wilt spelen is erg verontrustend. Misschien iets nieuws voor jou Rini: politiek als kunst, of de kunst van politiek, of .... jij kan dat beter verwoorden dan ik. Ik stem op je. Dat lijkt me echt lachen!! Biemans for Mayor!!!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-19 20:46:04
            [react_date_changed] => 2005-11-19 20:46:04
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 6QXLKEKWMA9H8A6
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114290
            [editable] => 1
        )

    [114285] => Array
        (
            [naam] => Vicky
            [link] => 
            [reactie] => Biemans for Mayor and Dieleman for alderman/councilman. Dat lijkt me helemaal prima! Met het Noordereiland als campagnecentrum, de Groen-Wit-Groen-Vrijstaat?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-20 12:42:16
            [react_date_changed] => 2005-11-20 12:42:16
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => STQ96B94YAQGG6K
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114285
            [editable] => 1
        )

    [114284] => Array
        (
            [naam] => Rini
            [link] => 
            [reactie] => Ik ga dus niet de politiek in, maar ik ga wel die snaar bespelen: de creatieve stad !
            [afbeelding] => 9798
            [afbeelding_id] => 9798
            [afbeelding_name] => images.jpeg
            [afbeelding_date] => 2005-11-20 13:03:39
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20051120130339_images.jpeg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 195371
            [afbeelding_width] => 113
            [afbeelding_height] => 84
            [afbeelding_size] => 1831
            [afbeelding_type] => jpeg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-20 13:03:39
            [react_date_changed] => 2005-11-20 13:03:39
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => Y5T9LWKV8P2DAYM
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114284
            [editable] => 1
        )

    [114254] => Array
        (
            [naam] => Vicky
            [link] => 
            [reactie] => that's about economics, honey!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-21 21:04:03
            [react_date_changed] => 2005-11-21 21:04:03
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => CAHURP9VKLYEGEQ
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114254
            [editable] => 1
        )

    [114250] => Array
        (
            [naam] => Hans
            [link] => 
            [reactie] => Laten we eind december begin januari eens parten Rini. Die creatieve stad is inderdaad about economics en dus wordt er al aan gewerkt door de Rotterdam Development Board. Heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. 

Verder ben ik gewoon voor een groene vrijstaat. Keep it simpel. Alleen één vraagje: is dat MSS (ofzo) Noordereiland nog niet uitgevaren? Is het nog steeds beschikbaar als campagnecentrum?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-22 05:02:54
            [react_date_changed] => 2005-11-22 05:02:54
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 2ZMA8Z498UMSAA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114250
            [editable] => 1
        )

    [114249] => Array
        (
            [naam] => Hans
            [link] => 
            [reactie] => overigens hele mooie foto Rini. Vraag: wie steekt daar zijn kop int zand?? Ra ra
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-22 05:03:53
            [react_date_changed] => 2005-11-22 05:03:53
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => SVQMCFW9JVJHM6R
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114249
            [editable] => 1
        )

    [113140] => Array
        (
            [naam] => achmet eran ogur
            [link] => 
            [reactie] => wij willen met zen drien helpen aan arme mensen gaan we samen geld verzamelen en aan erm mensen geven
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2006-02-27 11:58:44
            [react_date_changed] => 2006-02-27 11:58:44
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100426
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => ZG3PGP9WF8YL6QW
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 113140
            [editable] => 1
        )

)
photo

Vicky | 19 november 2005

Hans, bedankt voor je stellingname. Eindelijk eens iemand die geen blad voor de mond neemt.
Elke keer als ik uit het buitenland terugkom in Nederland, merk ik wat een opgefokte toestand het hier is. In veel drukkere steden dan Rotterdam, in veel armere steden dan Rotterdam, lijkt er toch altijd een meer ontspannen sfeer te hangen. Ik kan het niet verklaren. In Nederland wordt om het minste gescholden door jong en oud, agressieve bejaarden zijn er hier net zo veel als agressieve jongeren. Als je bij een stoplicht iemand met de claxon er op wil attenderen dat het licht groen is (uit beleefdheid), krijg je een enorme scheldpartij en handgebaren toegeslingerd. Vroeger stak de bestuurder dan de hand op om te bedanken. En wat onze gemeenteraad betreft: Ik schreef er al over. Mensen met andere meningen wegsturen (politiek liquideren) is te gek voor woorden. Ik heb af en toe de indruk dat onze politici ten prooi zijn gevallen aan hun eigen 'ijdelheid, geilheid en hebzucht' en daardoor als kippen zonder kop maar wat in het wilde weg tokken. Kom je gauw terug naar Rotjeknor? Please?

ivo | 19 november 2005

Hans, mooi stukje en het klopt. Misschien gaat het nog wel verder:
Arme steden hebben leuke mensen. Onze rijkdom in aangeharkte tuintjes verschraalt onze cultuur. Dat wat Rotterdam zo veel leuker maakt dan Amsterdam, namelijke vele bruisende ongedefinieerde centrummetjes over een uitgestrekt gebied dreigen vele suffe dorpjes te worden. En dan is de stad niets meer, laat staan een inspirerende creatieve bron.

photo

Rini | 19 november 2005

Toch een gevoelige snaar geraakt Hans, en belangrijker nog, geen enkele politicus wil deze bespelen. Ze huilen liever mee met de wolven, of zijn ze gewoon echt dom en zit het er niet in... blijven lachen, dat scheelt... Het is een hele aantrekkelijke snaar!

Hans | 19 november 2005

Dank voor jullie reacties. Vooral de reactie van Vicky die regelmatig op reis is raakt me omdat ik hetzelfde ervaar. Nederland is opgefokt. Zelfs in Parijs merk ik altijd weer dat mensen een stuk beleefder zijn. Hier in Mexico-City ben ik elke keer weer verbaasd. Met 18 miljoen-plus mensen (het preciese aantal is niet eens bekend) blijft het opvallend relaxed. De theorie van 'te veel muizen bij elkaar maakt die muizen aggresief' gaat niet helemaal op. Het zit het ook in het soort muizen. De witte muizen zijn misschien wel het ergst. De bruine muizen hier zijn een stuk relaxter. Of misschien heeft Ivo gelijk: rijke muizen zijn het ergst. Dat geen enkele politicus die snaar wilt spelen is erg verontrustend. Misschien iets nieuws voor jou Rini: politiek als kunst, of de kunst van politiek, of .... jij kan dat beter verwoorden dan ik. Ik stem op je. Dat lijkt me echt lachen!! Biemans for Mayor!!!

Vicky | 20 november 2005

Biemans for Mayor and Dieleman for alderman/councilman. Dat lijkt me helemaal prima! Met het Noordereiland als campagnecentrum, de Groen-Wit-Groen-Vrijstaat?

photo

Rini | 20 november 2005

Ik ga dus niet de politiek in, maar ik ga wel die snaar bespelen: de creatieve stad !

Vicky | 21 november 2005

that's about economics, honey!

Hans | 22 november 2005

Laten we eind december begin januari eens parten Rini. Die creatieve stad is inderdaad about economics en dus wordt er al aan gewerkt door de Rotterdam Development Board. Heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen.

Verder ben ik gewoon voor een groene vrijstaat. Keep it simpel. Alleen één vraagje: is dat MSS (ofzo) Noordereiland nog niet uitgevaren? Is het nog steeds beschikbaar als campagnecentrum?

Hans | 22 november 2005

overigens hele mooie foto Rini. Vraag: wie steekt daar zijn kop int zand?? Ra ra

achmet eran ogur | 27 februari 2006

wij willen met zen drien helpen aan arme mensen gaan we samen geld verzamelen en aan erm mensen geven


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"