Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 19:00 uur | 5 bezoekers

Zonder grootrandstedelijke sores

Over landverhuizen en leven in het land waar het leven goed is.

Dinsdagochtend, 8 november. Volgens de info op www.derotterdamsementaliteit.nl is er tussen Terbregseplein en het centrum 3 km. langzaamrijdend verkeer. De dag begint lichtbewolkt maar 's middags loopt de temperatuur op tot max. 16 graden.

Mmm, as usual. De gebruikelijke file en het te warme weer voor de tijd van het jaar. Hoe zou het eigenlijk met Iris en HP zijn?

Iris en HP verhuisten begin van dit jaar naar Mergo vlakbij Ancona in Italië. Hun opleidingen (hotelmanagement/ communicatie en bedrijfskunde) had de nodige sales&management-ervaring opgeleverd en ze wilden de grootrandstedelijke problematiek letterlijk ver van hun bed laten. Samen kozen ze voor La Dolce Vita, downshiften, consuminderen en de wereld van slow food.

Het werd een Bed&Breakfast, Casafontana. En nu sturen ze ons af en toe een nieuwsbrief: Dit keer ging de brief over de wijnoogst. En Iris & HP vonden het hartstikke leuk als ik jullie hun brief ook liet lezen.

*****Al enige weken is het onderwerp van de dag in Mergo en omstreken de wijnoogst, de vendemmia. Het begon een paar weken geleden met een paar grote oogstfeesten, met praalwagens vol druiven en standjes vol wijn en lekkers. Deze feesten worden niet gehouden om de geoogste wijn te proeven en te genieten na het gedane werk, maar om te vieren dat het werk gaat beginnen. Niemand lijkt dan ook tegen de wijnoogst op te zien. Het voelt meer als het succes oogsten na de gedane arbeid van een voorjaar en zomer lang snoeien. Wij boden aan alle vrienden met een eigen wijngaardje nobel onze hulp aan, maar hier werd niet heel enthousiast op gereageerd. Logisch, niemand wil dat toch missen? Na de oogstfeesten was het wachten tot de regen stopte en de grond weer wat droger werd. In de wijn moet niet te veel water zitten, de trekker moet wel over het natte terrein kunnen, maar de druiven moeten ook al niet rotten door alle nattigheid. Precisiewerk dus. Als er maar even een paar uurtjes de ideale omstandigheden waren, dan ging de hele familie meteen op pad en waren de druiven zo binnen. Dan hadden wij het dus net weer gemist.

Gino, onze vriend van het restaurant in Mergo, waarschuwde wel op tijd dat hij de volgende ochtend zou beginnen. Hij heeft dan ook een grote wijngaard om het hele jaar zijn eigen wijn te kunnen schenken in zijn restaurant en alle hulp was daarom welkom. HP kent het Italiaanse werkmotto hoe vroeger hoe beter, en stond de volgende ochtend dan ook om half negen voor het hek van Gino's boerderij. Niemand. Gino bleek nog in bed te liggen, want 's ochtends is er in oktober te veel dauw. Om 10 uur was de hele familie eindelijk compleet en trokken ze in een karavaan het land op. Het enorme afzien wat wij ons romantisch hadden voorgesteld, bleek heel erg mee te vallen. Het knippen van de trossen is niet alleen vrij simpel, gezelligheid blijkt bij de vendemmia veel belangrijker dan effectiviteit. Twee uurtjes kletsen en een beetje knippen later trok het gezelschap al weer naar de boerderij  waar ruim de tijd werd genomen voor de uitgebreide lunch. Pasta van de moeder van Marina en verse prosciutto van de moeder van het varkentje wat net buiten nog uitgebreid was geaaid.

Helaas sloot ik pas na de lunch aan en ik wilde dan ook alles halen uit de kleine uurtjes die ik nog had om te helpen. Maar helaas moest ik eerst uitgebreid kennismaken, alle groente en fruit uit de tuin proeven, het moederloze varkentje aaien en het huis bewonderen.

Er zijn helemaal geen oogstfeesten nodig, het oogsten is zelf al een feest! ************  

In Rotterdam is het nog steeds lichtbewolkt. Ik kan straks even bij Little Italy binnen lopen voor een hapje van het een of ander. Maar eigenlijk wil ik gewoon naar Iris & HP. Ik klik www.casafontana.com aan en bekijk de laatste foto's. Wat is het er toch leuk!

Ik begin aan de brief terug: "Ha Iris & HP, hier een berichtje uit Rotjeknor..... "

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"