Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | woensdag 24 april 2024 09:34 uur | 0 bezoekers

Identiteitscrisis

Stel je voor dat je een allochtone vrouw bent van 28 jaar. Je woont je hele leven in Nederland...

Stel je voor dat je een allochtone vrouw bent van 28 jaar. Je hebt je hele leven in Nederland gewoond. Je waant je gewoon Nederlandse, maar je bent de enige die dat accepteert en die er ook daadwerkelijk mee kan leven. Je ouders willen of hopen in ieder geval dat je je afkomst nooit zult ontkennen of vergeten. Je vrienden zijn aardig en zien je als vriend, zij denken niet na over hoe het zou zijn als je Nederlandse zou zijn geweest. Goed, iedereen weet dat een mens maar een handvol vrienden heeft die onvoorwaardelijke vrienden zijn, maar daar heb ik uiteraard mijn vraagtekens bij, want onvoorwaardelijk bestaat voor mij niet. Maar dan heb ik ouders en vrienden besproken.

Wie of wat komt een Allochtone vrouw nog meer tegen in haar leven. Gedurende haar jongere jaren heeft zij al heel wat misère gekend, omdat ze anders was. Wat voor anderen heel gewoon was, was voor haar niet gewoon. Zij was als kind misschien niet lelijk, dik, bril- of beugeldragend en ze had zeker geen rood haar, want dat hebben niet veel allochtonen, maar ze had een vreemde naam en dat was al een soort vrijbrief voor de overige kinderen om haar te pesten. Ja, nou had deze dame over wie ik het heb nog niet zo een last van het pestgedrag, want zij is misschien maar door één kereltje een half jaar op de hielen gezeten totdat een stoere kerel daar een eind aan maakte, maar de vrees voor ongewenste scheldpartijen bleef altijd in haar zitten. De vrees om het ‘scheldwoord’ te horen vallen maakte haar zo bang, dat ze zich soms bewust afsloot om de flauwe denigrerende grappen maar niet te hoeven horen in het geval ze gemaakt zouden worden. En na de lagere en middelbare school kwam zij gelukkig in de grote stad terecht, een stad waar er zovelen als zij rondliepen, dus kon ze opgelucht ademhalen en voor pesterijen hoefde zij niet te vrezen. Maar nu zij 28 is en single door het leven gaat zit zij met een dubbel gevoel. Ze weet niet meer wie ze is en wat ze is. Mensen zien haar niet voor mens aan, maar meer als een interessant object om lering uit te trekken. Alle vooroordelen lijken zich te hebben samengebald en lijken te hebben gezegd dat alle vooroordelen kloppen. Welke man wil nu nog een allochtone vriendin? Nou laat je vrienden maar niet horen dat je een allochtone vriendin hebt, want zij denken dat zij het recht hebben om je eens flink de waarheid te zeggen en ook denken zij dat die vriendin dan misschien echt anders is, anders zou hij natuurlijk niet op haar gevallen zijn. Zij is het gespreksonderwerp op feestjes, of zij er dan bij is of niet. Ze is als allochtoon ook een ambassadeur van haar land, zonder dat ze er een rot bedankje voor krijgt, en in haar moederland hoeven ze haar allang niet meer. Ze valt niet meer onder hun maatstaven, omdat ze zogenaamd anders is. Ook daar kijken ze zo tegen haar aan. en dan... Dan belandt ze dus in een crisis waar helemaal niemand op zit te wachten, maar iedereen wel even keihard aan heeft meegewerkt. Ze voelt zich na 28 jaar alsof ze een kruisverhoor verlaat, waar zij al die jaren is ondervraagd over haar afkomst en hoe het nou zit met varkensvlees, hoofddoekjes, sex, vriendjes, burgelijke staat, hoofddoekjes, sex etc., etc. En op de dag dat ze besluit weg te lopen van dat kruisverhoor, waar de hele wereld aan mee doet, is ze gewoon op, ze vertrouwt niemand, voelt zich alleen op de wereld met allemaal anderen die echt niet anders denken, maar gewoon zijn. Anderen die niet in haar lichaam kunnen kruipen om te voelen wat zij voelt. Maar als blijk van interesse en goedwillendheid haar zo schaden dat het voelt alsof langzaam haar huid gefileerd wordt, totdat ze bijna in haar zitten.
En als dat het is dan hoop ik zeker niet dat reïncarnatie bestaat, want dit hoopt zij niet nog eens mee te maken.

 
Array
(
    [114682] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Ik heb al maanden een column met dezelfde titel en over dezelfde problematiek in mijn verzameling en wil deze steeds niet publiceren.
Ik heb mij altijd Nederlander gevoelt maar doordat Nederland zo aan het veranderen is komt pijnlijk aan het licht dat je geen Nederlander ben maar een Marokkaan terwijl in Marokko de mensen zeggen, jij ben geen Marokkaan maar Nederlander, Europeaan.
Er is hier een generatie in Nederland die zijn moedertaal niet spreekt, die spreekt alleen Nederlands en de talen van school, maar hoe zit het met die mensen?
Die gaan langzaam kapot, ik hou me groot en zie toekomst en heb maling aan wat andere denken maar het is enorm moeilijk hetzelfde proces keer op keer weer te doen, want de verhoren worden alleen maar zwaarder sinds dat terrorisme gebeuren.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-20 14:52:25
            [react_date_changed] => 2005-10-20 14:52:25
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 2XTPS4BTXB8H5B2
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114682
            [editable] => 1
        )

    [114681] => Array
        (
            [naam] => Linda-Lou
            [link] => 
            [reactie] => Eigenlijk wil ik heel veel zeggen, maar weet niet goed hoe. Ik vind het heel erg wat er in Nederland gebeurt. En ik vind het nog erger dat er heel veel mensen zijn die door deze toestanden hun "eigen plekje" maar niet kunnen vinden. 
Als Nederlandse zijnde kan ik me hier echt voor schamen. 

Aan de andere kant probeer ik ook positief te blijven. Er zijn ook mensen die anderen in hun waarde laten, ongeacht afkomst, geloof enz. Zouden we daar de nadruk niet op moeten leggen? Krachten bundelen?
Of ben ik nu te naïef?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-20 15:51:17
            [react_date_changed] => 2005-10-20 15:51:17
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => M7YQPUD5UD9K3H9
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114681
            [editable] => 1
        )

    [114678] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => nee linda je bent zeker niet naïef, want ook ik ben juist al die mensen om mij heen van Nederlandse kom af dankbaar dat zij mij als equal zien. Het is ook echt dat ik kan steunen op mijn Nederlandse vriendenkring en beter weet, maar ook dan nog is het zwaar. 
De krachten bundelen van iedereen is een goede alleen is het moeilijk om dat gerealisseerd te zien.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-20 18:36:43
            [react_date_changed] => 2005-10-20 18:36:43
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 9YQYAGVKP24Z88H
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114678
            [editable] => 1
        )

    [114672] => Array
        (
            [naam] => Weer iemand met een mening over jou.....
            [link] => 
            [reactie] => Hier wat, waarschijnlijk ongewaardeerd/ongevraagd en brutaal (wat weet ik daar nou van?) advies. Ik denk dat een gedeelte van wat je uit de omgeving denkt `op te pikken' ook bij jezelf ligt. Ik bedoel dat als jij een positief gevoel over jezelf hebt (ik ben zoals ik ben, en ik ben fantastisch!) dat je ook de reacties van anderen toch net anders op zult vatten (door je gedachten over jezelf en je positie denk je al in eerste instantie dat men negatief op je reageert, je versterkt dit zelf als het ware, je hebt een (enigzins `fout afgestelde) radar' voor negativiteit uit je omgeving (overigens geheel logisch dat je zo denkt (want zo ben je in eerste instantie benaderd als kind), en gedeeltelijk natuurlijk ook zeker wel kloppend). Punt 2 is dat het je veel minder raakt als je negatieve reacties krijgt uit je omgeving als je je goed voelt over jezelf (het doet je niks want je weet dat het toch onzin is, je bent immers fantastisch!). Ok dit zijn dus twee aspecten die in jouw eigen macht liggen en je hebt immers alleen jezelf (de rest van de wereld kun je niet veranderen). Ik wil wel nog even zeggen dat ik echt wel de ernst van je problemen inzie, en dat de wereld ook bol staat van de vooroordelen , racisme enz. en ik kan me voorstellen dat je als kind dus, door anders te zijn heel veel voor je kiezen hebt gekregen (ongevraagd!!!). Ik denk dat je daardoor ook al heel lang last zult hebben van een lage eigendunk, en deze zal `gerepareerd' moeten worden, wat overigens niet 1-2-3 gebeurd is (en hier kan ik ook over meepraten!).
Ik geef dit advies omdat alleen jijzelf de macht hebt om je goed te voelen (door dit uit te stralen en doordat je dan veel beter `gewapend' bent tegen negatieve reacties. En schijt aan al die domme mensen die moeilijk doen, omring jezelf met mensen die je wel waarderen!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-21 14:12:26
            [react_date_changed] => 2005-10-21 14:12:26
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => XJET87BL26MDELA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114672
            [editable] => 1
        )

    [114670] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => je punt begrijp ik, maar ik denk dat je veel gevallen de plank volledig mis slaat door te zeggen dat wij niet denken, beter gezegd zeker weten dat we fantastische mensen zijn. Ik heb zeker geen lage zelf dunk en ik denk dat Ayse dat ook niet heeft. Ik weet dat je het alleen redt door keihard aan je eigen toekomst te werken en door jezelf te zijn verder weet ik wat mijn kwaliteiten zijn maar het is zo verdomd moeilijk die kwaliteiten te benutten wanneer je enorm tegen gewerkt wordt door bijvoorbeeld mensen die jou naam anders vinden klinken of niet met je in zee durven te gaan omdat jou soort bepaald niet goed in het nieuws komt.
Het heeft niets met eigen dunk te maken maar met acceptatie, Nederland met de meeste culteren accepteert vandaag de dag steeds minder gauw een "Moslim" allochtoon een van oorsprong niet- Westerse allochtoon.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-21 15:36:10
            [react_date_changed] => 2005-10-21 15:36:10
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 3K6Y2UQ54APK7L
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114670
            [editable] => 1
        )

    [114669] => Array
        (
            [naam] => Weer iemand met een mening over jou..... 
            [link] => 
            [reactie] => Hier ben ik het natuurlijk ook volledig mee eens en dit is duidelijk het grootste probleem. Maar ik heb dan ook alleen `advies' gegeven over een (misschien dan heel klein stukje) van het probleem (naar mijn mening!) dat Ayse zelf (!) in de hand heeft, anders heb je er verder natuurlijk ook niks aan (en dit is ook alles behalve eerlijk! Maar de situatie in Nederland is voor sommigen dan ook niet eerlijk, dat is wel duidelijk).  Verder vind ik het wel vreemd dat je denkt dat ik het over meerdere allochtonen heb (`dat wij niet denken dat...', wie heeft het hier over wij? Ikke niet, ik reageerde alleen op Ayse). Feit is dat Nederland (mensen o.h.a.) heel erg bevooroordeeld zijn en inderdaad wantrouwend zijn vooral t.o.v. moslim allochtonen (feit dat we het over allochtonen hebben zegt alweer genoeg over het feit dat we blijkbaar graag onderscheid maken in NL). En inderdaad dit zal je behoorlijk tegenwerken in het leven. Wat mij betreft komt er dan ook veel meer info/educatie hierover, dus ik zou zeggen: meer van die artikelen. 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-21 16:30:02
            [react_date_changed] => 2005-10-21 16:30:02
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => YL2WD96CUP65CEA
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114669
            [editable] => 1
        )

    [114666] => Array
        (
            [naam] => karim khaoiri
            [link] => 
            [reactie] => Weer iemand met een mening over jou.....
De term WIJ en ZIJ gebruik ik liever niet en de term ALLOCHTOON daar wordt ik kotsmisselijk van, want iedere inwoner van Nederland is Nederlander.
Ik begreep dat je het over Ayse had, maar aangezien dit onderwerp niet bij een selectief groepje speelt maar bij een groot gedeelte van die groep denk ik dat ik aardig weet hoe enorm KUT het gevoel van uitsluiting is. Toch zeg ik en dat zeg jij ook dat we niet bij de pakken neer moeten zitten maar keihard moeten vechten voor een plek. Overigens wil ik ook maar gelijk zeggen dat niet iedere Nederlander rascist is en dat we van die vooroordeel ook maar eens af moeten.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-21 20:11:16
            [react_date_changed] => 2005-10-21 20:11:16
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => YHL54XU6SJP8SXF
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114666
            [editable] => 1
        )

    [114665] => Array
        (
            [naam] => Malu
            [link] => 
            [reactie] => Hmmm, wat zal ik nu eens schrijven over deze kwestie. Zelf ben ik een Nederlandse met een Nederlandse ouders. Wel was ik de enig 'kaaskop'in de klas. De enige kakker, want ik sprak zo netjes. En toen ik dan viel voor een mooie marokkaanse jongen, toen kon ik niet begrijpen waarom ik niet bij hem thuis mocht komen en hij wel bij ons kwam gourmetten (uiteraard zonder varkensvlees).
Ik woonde in Kralingen en daar waren bijna geen Nederlandse kaaskoppen zoals ik te vinden, dus paste ik mij aan aan mijn omgeving en sprak ik op mijn zestiende Nederlands met een uitstekend marokkaans accent. 
Toch voelde ik mij altijd een beetje anders, mijn moeder is alleenstaand, wat de meesten op mijn school een vreemde zaak vonden. 
Aangezien ik uit ging en een marokkaans vriendje had was ik ook anders dan mijn Turkse, Marokkaanse vriendinnetjes. 
Ik ging mijn vriendin ophalen in een minirok en haar vader vertelde mij voor de deur, dat ik maar beter op kon rotten.
Mij familie daarentegen wist al van heel de buurt wat voor vriendje ik had en vooral dat hij niet zo goed was. En God ohw God wat hield ik van hem. Pas jaren later begreep ik dat hij nooit met mij zou trouwen, omdat hij Moslim was en zijn ouders mij nooit zouden accepteren. 
Ik wilde juist zo dol graag erbij horen.Maar ja helaas had ik geen hoofddoek en was ik ook niet van plan om Moslim te worden voor mijn vriendje.
Zo voelde ik me ook altijd anders in mijn omgeving. Dat is naar en niet leuk. 
Nu zie ik wat ik er van heb geleerd, door anders te zijn ben ik nu sterker en juist die andere kwaliteiten gebruik ik. Ik ken veel culturen, gebruiken, manieren en ook mijzelf. 
Ik vraag mij af wat je naam met je doet. Word je dan in een hoek gedrukt omdat je anders heet? 
Momenteel wordt er door de politiek een druk gezet op de islamitische mensen aan de andere kant worden de marokkaanse, turkse, what ever muziek hipper en toffer. 
We moeten meer met elkaar praten, open zijn. En dit wat Ayse vertelt is al een begin. Laat maar zien wie je bent. Als mensen het niet weten kunnen ze het ook niet veranderen. 
Misschien is dit geen antwoord, maar zo kun je ook weten dat een kaakoppie zich heel anders kan voelen...
greets, Malu
 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-21 21:04:53
            [react_date_changed] => 2005-10-21 21:04:53
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => S3RDLGPK4ZDT6A6
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114665
            [editable] => 1
        )

    [114659] => Array
        (
            [naam] => mirjam
            [link] => 
            [reactie] => trots zijn op wie je bent en geen slachtofferrol innemen. dan word je pas echt zielig. iedereen heeft een identiteitscrisis gehad of krijgt er een. Misschien beleef je je identiteitscrisis wat langer, maar dat hebben mensen uit Enschede die naar de grote stad gaan ook. het duurt wat langer omdat de verschillen groter zijn.gewoontes, accenten, namen. ik moest laatst nog bij een mevrouw van achtentachtig zijn die kutterink heet.....lijkt me ook niet handig in de maatschappij, maar relativatie maakte haar een sociaal begaafd mens...elk nadeel heb zijn voordeel. oooo ja, familie van  beroemdheden heeft er ook last van.... doe net alsof je "de dochter van" een heilige in het oosten bent. vinden mensen zeer exotisch, maar dan heb je weer de kans dat je wordt aangezien voor een tropisch snoepje.....ach ja...een tropisch snoepje....best lekker....slecht voor je tanden, maar het is geen drugs...
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-10-22 03:49:30
            [react_date_changed] => 2005-10-22 03:49:30
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100605
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 7LBJM3PQJ4HS5HT
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114659
            [editable] => 1
        )

)

karim khaoiri | 20 oktober 2005

Ik heb al maanden een column met dezelfde titel en over dezelfde problematiek in mijn verzameling en wil deze steeds niet publiceren.
Ik heb mij altijd Nederlander gevoelt maar doordat Nederland zo aan het veranderen is komt pijnlijk aan het licht dat je geen Nederlander ben maar een Marokkaan terwijl in Marokko de mensen zeggen, jij ben geen Marokkaan maar Nederlander, Europeaan.
Er is hier een generatie in Nederland die zijn moedertaal niet spreekt, die spreekt alleen Nederlands en de talen van school, maar hoe zit het met die mensen?
Die gaan langzaam kapot, ik hou me groot en zie toekomst en heb maling aan wat andere denken maar het is enorm moeilijk hetzelfde proces keer op keer weer te doen, want de verhoren worden alleen maar zwaarder sinds dat terrorisme gebeuren.

Linda-Lou | 20 oktober 2005

Eigenlijk wil ik heel veel zeggen, maar weet niet goed hoe. Ik vind het heel erg wat er in Nederland gebeurt. En ik vind het nog erger dat er heel veel mensen zijn die door deze toestanden hun "eigen plekje" maar niet kunnen vinden.
Als Nederlandse zijnde kan ik me hier echt voor schamen.

Aan de andere kant probeer ik ook positief te blijven. Er zijn ook mensen die anderen in hun waarde laten, ongeacht afkomst, geloof enz. Zouden we daar de nadruk niet op moeten leggen? Krachten bundelen?
Of ben ik nu te naïef?

karim khaoiri | 20 oktober 2005

nee linda je bent zeker niet naïef, want ook ik ben juist al die mensen om mij heen van Nederlandse kom af dankbaar dat zij mij als equal zien. Het is ook echt dat ik kan steunen op mijn Nederlandse vriendenkring en beter weet, maar ook dan nog is het zwaar.
De krachten bundelen van iedereen is een goede alleen is het moeilijk om dat gerealisseerd te zien.

Weer iemand met een mening over jou..... | 21 oktober 2005

Hier wat, waarschijnlijk ongewaardeerd/ongevraagd en brutaal (wat weet ik daar nou van?) advies. Ik denk dat een gedeelte van wat je uit de omgeving denkt `op te pikken' ook bij jezelf ligt. Ik bedoel dat als jij een positief gevoel over jezelf hebt (ik ben zoals ik ben, en ik ben fantastisch!) dat je ook de reacties van anderen toch net anders op zult vatten (door je gedachten over jezelf en je positie denk je al in eerste instantie dat men negatief op je reageert, je versterkt dit zelf als het ware, je hebt een (enigzins `fout afgestelde) radar' voor negativiteit uit je omgeving (overigens geheel logisch dat je zo denkt (want zo ben je in eerste instantie benaderd als kind), en gedeeltelijk natuurlijk ook zeker wel kloppend). Punt 2 is dat het je veel minder raakt als je negatieve reacties krijgt uit je omgeving als je je goed voelt over jezelf (het doet je niks want je weet dat het toch onzin is, je bent immers fantastisch!). Ok dit zijn dus twee aspecten die in jouw eigen macht liggen en je hebt immers alleen jezelf (de rest van de wereld kun je niet veranderen). Ik wil wel nog even zeggen dat ik echt wel de ernst van je problemen inzie, en dat de wereld ook bol staat van de vooroordelen , racisme enz. en ik kan me voorstellen dat je als kind dus, door anders te zijn heel veel voor je kiezen hebt gekregen (ongevraagd!!!). Ik denk dat je daardoor ook al heel lang last zult hebben van een lage eigendunk, en deze zal `gerepareerd' moeten worden, wat overigens niet 1-2-3 gebeurd is (en hier kan ik ook over meepraten!).
Ik geef dit advies omdat alleen jijzelf de macht hebt om je goed te voelen (door dit uit te stralen en doordat je dan veel beter `gewapend' bent tegen negatieve reacties. En schijt aan al die domme mensen die moeilijk doen, omring jezelf met mensen die je wel waarderen!

karim khaoiri | 21 oktober 2005

je punt begrijp ik, maar ik denk dat je veel gevallen de plank volledig mis slaat door te zeggen dat wij niet denken, beter gezegd zeker weten dat we fantastische mensen zijn. Ik heb zeker geen lage zelf dunk en ik denk dat Ayse dat ook niet heeft. Ik weet dat je het alleen redt door keihard aan je eigen toekomst te werken en door jezelf te zijn verder weet ik wat mijn kwaliteiten zijn maar het is zo verdomd moeilijk die kwaliteiten te benutten wanneer je enorm tegen gewerkt wordt door bijvoorbeeld mensen die jou naam anders vinden klinken of niet met je in zee durven te gaan omdat jou soort bepaald niet goed in het nieuws komt.
Het heeft niets met eigen dunk te maken maar met acceptatie, Nederland met de meeste culteren accepteert vandaag de dag steeds minder gauw een "Moslim" allochtoon een van oorsprong niet- Westerse allochtoon.

Weer iemand met een mening over jou..... | 21 oktober 2005

Hier ben ik het natuurlijk ook volledig mee eens en dit is duidelijk het grootste probleem. Maar ik heb dan ook alleen `advies' gegeven over een (misschien dan heel klein stukje) van het probleem (naar mijn mening!) dat Ayse zelf (!) in de hand heeft, anders heb je er verder natuurlijk ook niks aan (en dit is ook alles behalve eerlijk! Maar de situatie in Nederland is voor sommigen dan ook niet eerlijk, dat is wel duidelijk). Verder vind ik het wel vreemd dat je denkt dat ik het over meerdere allochtonen heb (`dat wij niet denken dat...', wie heeft het hier over wij? Ikke niet, ik reageerde alleen op Ayse). Feit is dat Nederland (mensen o.h.a.) heel erg bevooroordeeld zijn en inderdaad wantrouwend zijn vooral t.o.v. moslim allochtonen (feit dat we het over allochtonen hebben zegt alweer genoeg over het feit dat we blijkbaar graag onderscheid maken in NL). En inderdaad dit zal je behoorlijk tegenwerken in het leven. Wat mij betreft komt er dan ook veel meer info/educatie hierover, dus ik zou zeggen: meer van die artikelen.

karim khaoiri | 21 oktober 2005

Weer iemand met een mening over jou.....
De term WIJ en ZIJ gebruik ik liever niet en de term ALLOCHTOON daar wordt ik kotsmisselijk van, want iedere inwoner van Nederland is Nederlander.
Ik begreep dat je het over Ayse had, maar aangezien dit onderwerp niet bij een selectief groepje speelt maar bij een groot gedeelte van die groep denk ik dat ik aardig weet hoe enorm KUT het gevoel van uitsluiting is. Toch zeg ik en dat zeg jij ook dat we niet bij de pakken neer moeten zitten maar keihard moeten vechten voor een plek. Overigens wil ik ook maar gelijk zeggen dat niet iedere Nederlander rascist is en dat we van die vooroordeel ook maar eens af moeten.

Malu | 21 oktober 2005

Hmmm, wat zal ik nu eens schrijven over deze kwestie. Zelf ben ik een Nederlandse met een Nederlandse ouders. Wel was ik de enig 'kaaskop'in de klas. De enige kakker, want ik sprak zo netjes. En toen ik dan viel voor een mooie marokkaanse jongen, toen kon ik niet begrijpen waarom ik niet bij hem thuis mocht komen en hij wel bij ons kwam gourmetten (uiteraard zonder varkensvlees).
Ik woonde in Kralingen en daar waren bijna geen Nederlandse kaaskoppen zoals ik te vinden, dus paste ik mij aan aan mijn omgeving en sprak ik op mijn zestiende Nederlands met een uitstekend marokkaans accent.
Toch voelde ik mij altijd een beetje anders, mijn moeder is alleenstaand, wat de meesten op mijn school een vreemde zaak vonden.
Aangezien ik uit ging en een marokkaans vriendje had was ik ook anders dan mijn Turkse, Marokkaanse vriendinnetjes.
Ik ging mijn vriendin ophalen in een minirok en haar vader vertelde mij voor de deur, dat ik maar beter op kon rotten.
Mij familie daarentegen wist al van heel de buurt wat voor vriendje ik had en vooral dat hij niet zo goed was. En God ohw God wat hield ik van hem. Pas jaren later begreep ik dat hij nooit met mij zou trouwen, omdat hij Moslim was en zijn ouders mij nooit zouden accepteren.
Ik wilde juist zo dol graag erbij horen.Maar ja helaas had ik geen hoofddoek en was ik ook niet van plan om Moslim te worden voor mijn vriendje.
Zo voelde ik me ook altijd anders in mijn omgeving. Dat is naar en niet leuk.
Nu zie ik wat ik er van heb geleerd, door anders te zijn ben ik nu sterker en juist die andere kwaliteiten gebruik ik. Ik ken veel culturen, gebruiken, manieren en ook mijzelf.
Ik vraag mij af wat je naam met je doet. Word je dan in een hoek gedrukt omdat je anders heet?
Momenteel wordt er door de politiek een druk gezet op de islamitische mensen aan de andere kant worden de marokkaanse, turkse, what ever muziek hipper en toffer.
We moeten meer met elkaar praten, open zijn. En dit wat Ayse vertelt is al een begin. Laat maar zien wie je bent. Als mensen het niet weten kunnen ze het ook niet veranderen.
Misschien is dit geen antwoord, maar zo kun je ook weten dat een kaakoppie zich heel anders kan voelen...
greets, Malu

mirjam | 22 oktober 2005

trots zijn op wie je bent en geen slachtofferrol innemen. dan word je pas echt zielig. iedereen heeft een identiteitscrisis gehad of krijgt er een. Misschien beleef je je identiteitscrisis wat langer, maar dat hebben mensen uit Enschede die naar de grote stad gaan ook. het duurt wat langer omdat de verschillen groter zijn.gewoontes, accenten, namen. ik moest laatst nog bij een mevrouw van achtentachtig zijn die kutterink heet.....lijkt me ook niet handig in de maatschappij, maar relativatie maakte haar een sociaal begaafd mens...elk nadeel heb zijn voordeel. oooo ja, familie van beroemdheden heeft er ook last van.... doe net alsof je "de dochter van" een heilige in het oosten bent. vinden mensen zeer exotisch, maar dan heb je weer de kans dat je wordt aangezien voor een tropisch snoepje.....ach ja...een tropisch snoepje....best lekker....slecht voor je tanden, maar het is geen drugs...


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"