Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 21 | dinsdag 21 mei 2024 04:08 uur | 0 bezoekers

Untitled 50

De Russische Nina Hagen smijt met bier vanaf de podiumbrug, tot groot genoegen van het publiek
2 oktober 2005

Het weekeinde staat bijna volledig in het teken van judo. Als vader van vier judoka’s ontkom ik er niet aan zaterdag mee te gaan naar een toernooi. Ditmaal vindt het plaats in Zuidland (ergens achter Spijkenisse, onder de rook van de Botlek). Ook hier woedt het Vinex buitenvirus: “Zuytland Buiten”staat groot aangekondigd op displays langs de prachtige polderroute.
Hier kun je "vakantiegelukkig wonen". Zelfs in de Volkskrant wordt er voor geadverteerd.
Op zich vind ik zo’n judotoernooi prachtig. Coachen vind ik leuk, zeker met deze vechttijgers als pupillen. Maar tien uur rondhangen in een benauwde, galmende sporthal is een zware beproeving. Misselijk van de broodjes, koeken en flauwe koffie, hoofdpijn van de herrie en vuil van het op de grond zitten komen we zaterdagavond thuis. Te laat voor boodschappen wordt het gehaktballen met macaroni eten. Na de hele roedel door het badwater te hebben getrokken kan ik om half tien naar het feest in Studio Pompstraat 44c.
Geen kunstroute zonder feest. Naast de open atelierroute in Oud Charlois is er dit weekeinde ook het KIP Paviljoen en het Grafisch Atelier. Studio Pompstraat is de feestvloer, een voormalige Mazdagarage, waarin normaal drie kunstenaars werken. Het is een prachtige, ruige ruimte, ideaal voor een feest. De Russische Nina Hagen smijt met bier vanaf de podiumbrug, tot groot genoegen van het publiek.

Ik ontmoet Jannie Hommes, één van de meest bevlogen cultuurstimulatoren van Charlois. Haar Groei Briljant werkzaamheden hebben al tot menig succesvolle ontwikkeling in de wijk geleid en ze wil nog veel meer. En haar inspanningen beginnen vruchten af te werpen. Er ontstaat hier een klimaat waarin vanalles borrelt en groeit. De tijdelijkheid, waarmee dit soort dingen meestal begint, is een gepasseerd station, nu wordt het menens. En de wijk is eraan toe. De grootste rotte plekken behoren tot het verleden en de laatste open plekken worden ontwikkeld door de serieuze jongens uit de stad (Ooms en zo). De romantische historie en de pittoreske bebouwing doen de rest. Inmiddels hebben zich hier tientallen kunstenaars gevestigd en dagelijks komen er meer. Dat betekent dat er hier over vijf jaar heel belangrijke dingen staan te gebeuren, zo gaat dat nu eenmaal. Kunstenaars zijn altijd het begin van iets goeds. En dat is ook de boodschap van Jannie: “Kom op kunstenaars, nu kun je komen met je plannen. Er is ruimte, ondersteuning en geld, grijp je kans!”

Bij het KIP Paviljoen is het vandaag gezellig druk. Grote rollen behang, bedrukt met nog te huren bedrijfspandjes voor culturele doeleinden hangen monumentaal in een huizenhoog paviljoen, naast de kerk. De koekjes van de alom bekende Marokkaanse bakker worden aan de bezoekers uitgedeeld, naast informatie over Groeibriljant, Kansenzone en Atelierroute. Ons eigen huis hangt er ook, als voorbeeld van een in wording zijnde kunstenaarslokatie. Zo snel gaat dat dus. En ook ik ben al weer collegae aan het wijzen op allerlei nog leegstaande panden bij mij in de buurt.

www.groeibriljantoudcharlois.nl
Groet ivo
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"