Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 22:25 uur | 2 bezoekers

De Rotterdamse Winterfestivals

Ben je het warme weer ook meer dan zat en verheug je je al op warme chocomelk en speculaas? Nog een paar maandjes slapen en dan zal winters Rotterdam weer bruizen van muziek, zang en theater.

Winter: de tijd van gezellig kerstinkopen doen, kerstliederen zingen op straat, feestelijke verlichting, schaatsplezier en sneeuwpret. In Rotterdam wordt het deze winter extra gezellig. Vanaf de intocht van St. Nicolaas op 12 november tot het Nationaal Nieuwjaarsconcert op 1 januari, is de binnenstad feestelijk verlicht en wordt het winkelende publiek op straat en in de winkels verrast door muziek, zang en theater.

Rotterdam is dé evenementenstad van Nederland. Meer dan 22, veel al gratis, festivals maken de Maasstad ‘s zomers de ideale bestemming voor een dagje uit. De Ondernemers Federatie Rotterdam City en Stichting Rotterdam Festivals hebben de handen ineen geslagen om de winter even bruisend te maken als de zomer in Rotterdam. Dit jaar wordt een begin gemaakt met De Rotterdamse Winterfestivals een serie winterse openlucht evenementen voor iedereen.

Zie ginds komt…
Op zaterdag 12 november varen St. Nicolaas en zijn pieten met pakjesboot de Majesteit de Rotterdamse Haven binnen. Alle kinderen zijn uitgenodigd om de Goed Heiligman bij aankomst op het Leuvehoofd toe te zingen. In een feestelijke optocht rijdt Sinterklaas vervolgens op zijn paard over de Coolsingel naar het stadhuis. Onderweg zijn overal spelletjes te doen en de pieten halen allerlei grappen uit met Sint.

Engeltjes in de straat
De Coolsingel, de Beurstraverse en de Lijnbaan veranderen in een zee van fonkelende lichtjes ’s avonds. De Hofpleinfontein spuit ook in de winter vrolijk en is prachtig uitgelicht. Een aantal statige gebouwen aan de Coolsingel staan na zonsondergang in de spotlights. Nog nooit was kerstinkopen doen zo gezellig. Wandelend over de sfeervol fonkelende winkelboulevards ontmoet het publiek zingende kerstbomen, levende beelden in zilver en goud, wijzen uit het oosten en een champagne engel. Ook in de winkels maken artiesten en muzikanten winkelen tot een ware attractie.

Sprookjes komen tot leven
In 2005 is het precies 200 jaar geleden dat Hans Christiaan Andersen werd geboren. In de kerstvakantie presenteren theater Donner en het Bibliotheektheater verschillende familievoorstellingen. Zoals "De gelukkige familie" (Intorno Ensemble), een opera over twee slakken die graag willen worden opgegeten. En de dansvoorstelling "De sneeuwman" (Intorno Ensemble i.s.m. RPHO) over een sneeuwpop die verliefd wordt op de kachel. Jeugdtheater Sonnevanck vertolkt twee meesterwerken van Andersen "Tondeldoos" en "De sneeuwkoningin”. Maar er is meer…Een wonderlijke karavaan van 250 sprookjes figuren trekt op vrijdag 9 december rond schemering door de stad. Een elfenfamilie, zingende nimfen, acrobatische trollen, goedaardige heksen, parmantige koningen, wervelende druïden, dansende godinnen en vuuretende rovers betoveren de toeschouwers.

Christmas Wonderland Rotterdam
In de laatste dagen voor kerst wordt de binnenstad omgetoverd tot Christmas Wonderland Rotterdam. Van woensdag 16 t/m vrijdag 24 december komt iedereen al helemaal in kerstsfeer met kleine openluchtconcerten, prachtige kerstversieringen en verwarmende lekkernijen. Overal klinken kerstliedjes op de prachtig verlichtte pleinen en straten, welkom in Christmas Wonderland.

Het Nationale Nieuwsjaarsconcert
Op zondag 1 januari vindt het eerste Nationale Nieuwjaarsconcert plaats voor het Stadhuis aan de Coolsingel. Onder de prachtig versierde Noorse kerstboom, die Rotterdam voor de 55ste keer kreeg van de bevriende stad Oslo, worden bekende melodieën uit klassieke muziek, wereldmuziek en pop gespeeld. Nadat het carillon in het torentje van het stadhuis haar klokken heeft geluid, geniet de stad van een prachtig twee uur durend openluchtconcert.

 
Array
(
    [114462] => Array
        (
            [naam] => Joanneke
            [link] => 
            [reactie] => Vanaf hoe laat is het sprookjesoptocht?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-11-09 10:14:48
            [react_date_changed] => 2005-11-09 10:14:48
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 100687
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => 85MWAJG7X2PLQR
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 114462
            [editable] => 1
        )

)

Joanneke | 09 november 2005

Vanaf hoe laat is het sprookjesoptocht?


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"