Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | dinsdag 23 april 2024 14:07 uur | 0 bezoekers

Videokunst op een bioscoopmuur

Drie weken lang zal het werk van 15 kunstenaars geprojecteerd worden op de Pathé-bioscoop. Volgens Cineboards dé manier om op een laagdrempelige wijze in aanraking te komen met videokunst.

Toevallige ontmoeting
Het programma van Cineboards gaat juist uit van die ‘toevallige ontmoeting’. Elke avond wordt het werk van één kunstenaar doorlopend op de gevel van de bioscoop gepresenteerd. ,,We hebben er bewust voor gekozen per avond maar één kunstenaar te laten zien’’, aldus Noud Heerkens, art-director bij Picos de Europa; de organisatie achter Cineboards. ,,Als je meerdere werken vertoont, krijg je het gevaar dat mensen bewust op hun horloge kijken om op een bepaalde tijd het werk van die ene kunstenaar te zien. En dat willen we niet’’, aldus Noud.

In de keuze van de kunstenaars heeft de art-director daarom ook rekening gehouden met de ‘kijker’. ,,Het zijn toegankelijke filmpjes. Niet te lang, niet te ingewikkeld.’’ Dit jaar zal er ook voor het eerst met geluid gewerkt worden. ,,Dat is weer iets heel anders’’, aldus Noud. ,,Experimenteren met geluid is weer een heel nieuwe uitdaging.

Drifter TV
Het spits werd vrijdagavond afgebeten door Drifter TV. Drifter TV bestaat uit VJ Nils Mühlenbruch en DJ Remko van der Drift die tijdens hun show beeld en geluid door elkaar mixen. Vrijdagavond kwamen uit de knoppen van de jongens de ‘creatures from outer space’ van het doek spatten. Bezoekers kunnen door een koptelefoon de beats van Remko horen, terwijl Nils zijn ‘groene mannetjes’ de aarde laat verkennen. Samen werken in een creatief proces...een lastige klus? ,,Natuurlijk moeten wij ook, net als elke andere performer, met elkaar oefenen’’, legt Remko uit. ,,En dan nog heb je soms het probleem dat je tijdens de show niet altijd even goed op elkaar aansluit.’’ ,,En dat is dan jammer’’, vult Nils aan.

Cineboards
Zowel Remko als Nils zijn overtuigd van de kracht van Cineboards. ,,Je draait nu niet op een feest voor een bepaald publiek. Het plein is open, de show is voor iedereen’’, aldus Nils. ,,Kijk, die mensen die hier nu op het bankje zijn gaan zitten’’, vertelt Noud na afloop van de show terwijl hij achter zich naar een groepje Spaanse toeristen wijst. ,,Dat vind ik geweldig. Ze zijn nieuwsgierig en blijven even zitten om te kijken.’’

Tot 10 september zullen er elke avond videokunsten op het Pathe-Theater te zien zijn. Het werk van internationaal gerenomeerde kunstenaars als Fiona Tan, Martijn Veldhoen en Yael Bartana. De donderdagavond is speciaal gereserveerd voor jonge makers als Jan de Bruin, Jan van Nuenen en Brechtje Schoofs.
De projectie start zo na zonsondergang.

Voor meer informatie:
www.stichtingpicos.nl
www.driftertv.nl/

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"