Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 04:23 uur | 1 bezoekers

EUREKA!

Van maandag 15 tot en met donderdag 18 augustus is het in Rotterdam EUREKA-week. Voor haar nieuwe lichting studenten, dit jaar zo’n 1800, heeft de Erasmus Universiteit een warm welkom voorbereid.

Ik heb wat met ‘de Erasmus’. Precies 35 jaar geleden was ik zelf zo’n eerstejaars die aan de kennismakingsactiviteiten mee deed. Eerstejaars sociologie aan de EUR, die toen nog NEH heette. Met de sociologie en mij klikte het niet helemaal, maar dat gaf niks. Want met mij en Lief, toen ook eerstejaars, klikte het wel. Inmiddels is onze dochter aan de Medische Faculteit van ‘onze’ EUR afgestudeerd. In het grijze verleden was de EUR ook nog even mijn werkgever. Tussen mij en de EUR zit het wel goed.

En nu komen de nieuwe studenten. Welkom in Rotterdam! Ik leef met ze mee. Het blijft toch wel spannend. VWO-diploma op zak, universitaire studie, voor het eerst op kamers, voor de meesten in een vreemde stad.

Wat gaan ze hier allemaal beleven? Gaan ze zich Rotterdammers voelen? Gaan ze het maken of kappen ze na een jaar? Misschien vinden ze, net als ik, in de collegezaal hun Lief voor het leven? Misschien wordt die briljante, wereldberoemde cardioloog van 2020 volgende week voor het eerst stomdronken in De Bikini.

De organisatie van de EUREKA-week heeft in elk geval een geweldig introductieprogamma voorbereid. A.s. maandagmiddag valt het startsein voor de EUREKA-week in Topsportcentrum Stad Rotterdam Verzekeringen. Presentie in handen van Dominique van Vliet (uit musical ‘MamaMia’), welkomstwoord van loco-burgemeester Van Sluis en rector-magnificus prof.dr. Lamberts.

Daarna zullen de studentengezelligheidsverenigingen, de sport- en de cultuurverenigingen er alles aan doen om de nieuwkomers te laten zien dat ze hier een prima studententijd krijgen. Daar zorgen ook de ouderejaars voor, die vier dagen lang groepjes aankomende studenten kennis laten maken met universiteit, studentenleven en onze stad. Zouden ze over AntenneRotterdam vertellen, over Wohnzimmer, over Locus010?

Rotterdam staat komende week dus in het teken van de universiteit en haar eerstejaars. Het EUREKA-thema 2005 is DENKEN, DURVEN, DOEN. Wetenschap, Rotterdam, Geen woorden maar daden. Voor de eerstejaars komt er cabaret, een informatiemarkt, een festival en een spetterend slotfeest in de Cruise Terminal op donderdagavond. En natuurlijk heeft de organisatie nog wat verrassingen in petto, waar de toevallige passant-niet-Eurekaganger ook van zal kunnen meegenieten.

Uit mijn eerste jaar herinner ik me nog maar een paar dingen. Een college ‘theorie’ waarin de prof begon met te zeggen dat hij zelf ook niet wist wat sociologie was. Mijn eerste kamer op de Gordelweg, recht tegenover HADES (nu Skadi), waar ik roeide. Mijn eerste openbare dronkenschap tijdens een feest bij het RSG op het Haringvliet. En Lief.... Lief is gelukkig nog steeds geen herinnering.

Na de EUREKA-week is het tijd voor de ontgroeningen. De studentenverenigingen bloeien als nooit tevoren. Allemaal hebben ze hun eigen websites. Allemaal met wervende teksten voor de nieuwkomers. We zullen er nog wel wat van merken in de stad. Heerlijk! Rotterdam Universiteit-stad, duidelijk aanwezig!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"