Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 02:00 uur | 2 bezoekers

Een plaats zonder tijd, beheerst door magie

Man versus Vrouw zijn de thema’s die in iedere act terugkomen het Dralion van Cirque du Soleil.
Cirque du Soleil. Een plaats zonder tijd, beheerst door magie

Man versus Vrouw zijn de thema’s die in iedere act terugkomen het Dralion van Cirque du Soleil. Een clown, zoals altijd met een rode neus en slecht verstaanbaar, grijpt een vrouw uit het publiek bij de hand en doet haar een sluier om. Het overige publiek gooit rijst. De vrouw kijkt verrast en krijgt een kus van de clown. Ze wordt boos, loopt terug naar haar dure plaats en negeert de volgende clown. Tijdens het wachten op de show gebeurd er veel, mensen zoeken hun plaatsen en een aantal kleine acts worden opgevoerd. Het licht gaat uit en een Afrikaanse vrouw begint met haar heupen en billen te schudden. Mannen hoor je iets mompelen naar hun echtgenotes en beginnen te klappen. De vrouw, een goede performster, kijkt en negeert de mannen die schijnbaar iets te kort komen. Vrouw versus Man. Een man half naakt met geweldige spieren wikkelt zichzelf in een grote zijde lint. Uit de coulisse komt een vrouw met lang zwart haar die de hand grijpt van de zwevende man. De vrouw verleidt de man door mooie bewegingen en samen zweven zij door de lucht. Dans en beweging laten de liefde tussen beide zien. Vrouwen zie je zwijmelen en glimlachen. De mannen gaan drinken halen of zie je gapen. Man versus Vrouw.

Drie vrouwen met verschillende culturen en kledij beginnen met de volgende act. Zang en dans spelen daarbij een belangrijke rol. Een van de vrouwen maakt lenige, acrobatische bewegingen. Een andere vrouw zwiept met de heupen en billen en laat een prachtige dans zien. Hoog in de lucht maakt een vrouw een show van koprollen en ingewikkelde strakke houdingen. De ogen van de mannen blijven gericht op de vrouw met de zwiepende heupen. De vrouwen uit het publiek kijken naar boven of kijken bezorgt naar de vrouw die in onnatuurlijke houdingen ligt. Vrouw versus Man.
Bamboo Poles, zes mannen die een bijna vijf meter hoge mast in de lucht houden, terwijl zij op de grond hoogstandjes verrichten. Ballet on Lights, een ballet van zeven jonge vrouwen op gloeilampen. Man versus Vrouw.

Door verdere acts kom ik tot de gedachte dat Het Dralion een verhaal of boodschapwilt overbrengen, doordat de acts continu het man- vrouw gedeelte in overeenstemming hebben. De verschillende culturen die tijdens de show worden benadrukt. Het oosten en het westen. De leeuw en de tijger. Kortom geen verschillen tussen beide seksen, geen kunsten die de vrouwen niet konden. Eindelijk ook een vrouwelijke clown en vrouwelijke godinnen die tijdens de shows nagespeeld worden.

Mijn gedachten dwalen af. De shows gaan door. Ik schrik, in plaats van dat ik geniet van de show probeer ik de werelden tussen de man en de vrouw te Wat een show zonder verhaal al niet kan loslaten. De spannende en grappige acts volgen elkaar snel af. De meest succesvolle show in de wereld heeft ook mij overdonderd door de avant- gardistische benadering. Togetherness en humanity.

Jony de Jong
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"