Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 01:35 uur | 1 bezoekers

Etalages die tot leven komen

De kunstroute in Rotterdam Noord begint bij ‘Dunya’s Taartenatelier’. In een mooi stukje oud Rotterdam.
Etalages die tot leven komen

De kunstroute in Rotterdam Noord begint bij ‘Dunya’s Taartenatelier’. In een mooi stukje oud Rotterdam. Noord is een nieuwe yuppenwijk (young urban professionals) in opkomst. Aan de sticker op de etalage is het beginpunt te herkennen. De rest van de winkels die meedoen aan de artistieke route zijn ook te herkennen aan een nummer. Het is soms wat zoeken om het desbetreffende nummer te vinden, ze hadden wel wat groter mogen zijn.

Wat kun je nou verwachten van kunst bij een taartenatelier, een aquaristiek en een speakerzaak? Nou genoeg bewijst de route. In het atelier staan alle taarten die je in je zoetste dromen nog niet kan bedenken. Tien lagen van glinsterende chocolademousse met slagroom op de bovenkant. Taarten van Spongebob en assepoester staan er in overvloed voor de extra kleurstoffen voor kinderen. Het ziet er bijna te mooi uit om op te eten. Waarschijnlijk hoort het daarom ook bij de Kunstroute.

In de ‘Aquaristiek H. Hanselman’ worden allerlei ecologische systemen opgesteld. Een kleine ijsberg wordt koud gehouden aan de onderkant door een apparaat dat eruitziet als een airco. Verderop achter de berg staat een aquarium geschikt voor tropische vissen. Een blauwe, ronde vis blijft vastberaden aan de wand gekleefd hangen. Alsof hij een plastic zuignap is die bij de Xenos verkrijgbaar is.

In de ‘Speaker & Co’, een professionele speakerwinkel, krijg je een lekker kopje koffie aangeboden tijdens de tour. Helaas doen de speakers die speciaal zijn ingezet voor Rotterdam heeft Koorts, het project waar de Kunstroute onder valt, het vandaag niet door een stroomstoring van de avond ervoor. Het is de bedoeling dat een hele rij boxen om de beurt een trilling geeft. Die trilling verspreidt zich dan over de hele wand, wat een speciaal effect moet geven.

Volgens de eigenaar van de speakerwinkel komen er vrij weinig mensen op de route af, maar op zaterdag zijn er meestal wel wat groepjes die langskomen bij de winkel om de act van de winkel te bekijken.

Langs de winkels lopend krijg je het gevoel van een vossenjacht op de basisschool. Met een groepje op zoek naar nummertjes waar een nieuwe verassing staat te wachten. Het zijn nu dan wel geen verklede leraren, maar het geeft je een gevoel dat je weer helemaal kind bent. Tussendoor kun je lekker winkelen, je komt genoeg leuke winkeltjes tegen om even te neuzen of iets te eten te halen. Een lang deel van de tocht bevindt zich op de Zwartjansstraat. Hier staan hele mooie oude panden met allemaal verschillende gevels en daken. Je vergeet even het beeld van de moderne binnenstad van Rotterdam en ziet nu het authentieke deel.

Floor Vink
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"