Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 00:50 uur | 1 bezoekers

Open Dag Architectuur Biënnale

Zondagmiddag 5 juni was de Open Dag van de tweede Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

"Het is belangrijk voor de stad." "Dat laat je nooit schieten."

Het is zondagmiddag 5 juni 2005 in de Cruise Terminal op de Wilhelminapier. Twee dames zitten gezellig te kletsen over dagelijkse dingen zoals werk en kinderen. Vandaag bezoeken ze de Open Dag van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR). Op de achtergrond speelt een accordeonist oude Rotterdamse nummers zoals ‘Toen wij uit Rotterdam vertrokken’.

Denkend aan deze muziek zou je verwachten dat alleen mensen op leeftijd deze Open Dag bezoeken, maar dat is zeker niet het geval. Van complete gezinnen tot burgemeester Ivo Opstelten, iedereen was aanwezig en genoot van de muziek en de presentatie van Loes Luca (o.a. Ja zuster, nee zuster) en John Buijsman (o.a. Gammareclames).

De IABR is een evenement dat kennis en ervaring in de architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur van over de hele wereld eens in de twee jaar in Rotterdam samenbrengt. In 2003 vond de eerste editie plaats. Dit jaar de tweede Architectuur Biënnale met als thema De Zondvloed. Wat betekent water voor een stad en wat zijn bijvoorbeeld de kansen en bedreigingen voor de architectuur? Tijdens de tentoonstelling De Hollandse Waterstad in het gebouw Las Palmas worden door verschillende prominente Rotterdammers, zoals Adriaan Geuze (curator van de Architectuur Biënnale) en journalist Francisco van Jole (columnist van o.a. de Volkskrant) rondleidingen gegeven. De tentoonstelling laat aan de hand van honderd maquettes van verschillende Nederlandse- en internationale steden (zoals Rotterdam, Amsterdam en Venetië) het belang van water door de eeuwen heen zien. Wist je bijvoorbeeld dat Venetië naar voorbeeld van Dordrecht is gebouwd?

De Biënnale en deze Open Dag zijn niet direct bedoeld om het publiek alles over architectuur te leren. Volgens Adriaan Geuze, zelf ook landschapsarchitect, moet zijn rondleiding als volgt gezien worden "Je leert hier niets, maar het gebeurt". Hij zegt hiermee dat het niet de opzet is dat architectuur direct voor iedereen duidelijk is, maar dat je later realiseert dat je toch iets hebt opgestoken.

Voor Rotterdammers is interessant te zien hoe de architectuur in Rotterdam door het water bepaald wordt. Aan de hand van verschillende maquettes is te zien hoe de stad door de eeuwen heen is veranderd. Burgemeester Ivo Opstelten benadrukt het belang van architectuur en de Architectuur Biënnale voor Rotterdam. "Rotterdam is een stad van architectuur." "Architectuur hoort bij Rotterdam en deze Biënnale laat de band van de stad met architectuur zien, zoals de Kunst en Cultuur Biënnale belangrijk voor Venetië is". "Dat laat je nooit schieten".

Wil je zelf ervaren wat de burgemeester bedoelt, je kunt tot en met 26 juni 2005 de tentoonstellingen in onder meer het gebouw Las Palmas en het Nederlands Architectuur instituut (NAi) bezoeken. Een aanrader voor geïnteresseerden in historie en/of architectuur of gewoon een uitje voor het hele gezin.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"