Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 05:05 uur | 1 bezoekers

Veelkleurige programmering Dunya Festival

De programmering van de 28e editie van het Dunya Festival in Rotterdam is definitief rond. Ook tijdens deze editie van het wereldmuziekfestival staat het Park bij de Euromast op 29 mei 2005 geheel in het teken van muziek, dans en literatuur uit binnen- en buitenland. Het mondiale muziekprogramma, het Kinderterrein en het gerenommeerde Poetry Park maken ook in 2005 deel uit van het festival. Traditioneel luidt Dunya het Rotterdamse Zomerfestivalseizoen in. Het festival start om 13.00 uur en de toegang is gratis.
Eind 2004 viel wegens financiële problemen het doek voor Stichting Dunya. Stichting Rotterdam Festivals, namens de gemeente verantwoordelijk voor het evenementenbeleid in Rotterdam, heeft DUCOS/ACR de opdracht verleend de organisatie van het Dunya Festival te verzorgen. De gemeente Rotterdam heeft haar vertrouwen in DUCOS/ACR en de kwaliteit van het festival uitgesproken. "Het Dunya Festival is een toonaangevend multicultureel en multidisciplinair festival, één van de parels van het Rotterdamse evenementenprogramma", aldus de Rotterdamse wethouder cultuur, de heer Hulman. Om die reden heeft de gemeente Rotterdam besloten dat het Dunya Festival voor de stad behouden moet blijven.

Het programma
Dunya 2005 bestaat uit meer dan vijftig optredens verdeeld over zes verschillende podia in het Park bij de Euromast. In totaal is er meer dan 46 uur aan wereldmuziek geprogrammeerd. Een kleine greep uit het veelkleurige aanbod van Dunya 2005:

Woning Bedrijf Rotterdam (WBR) Podium
Op het WBR Podium staat de cross-over tussen de verschillende wereldculturen centraal. De zeven jonge Cubanen van Asere worden ook wel de verfrissende opvolgers van de Buena Vista Social Club genoemd. Waar de muziek van deze laatste befaamde groep naar het roemruchte verleden van Cuba verwijst, richt Asere zich op het heden. De vernieuwende stijl van Asere verrast en overtuigt en werpt een nieuw licht op de traditionele Son muziek. Radiozender FunX presenteert vanaf 19.30 uur verschillende dj’s en artiesten en geeft daarmee een verrassende uitsmijter aan Dunya 2005.

Zuid-Amerika Podium
Met een prachtige vertolking van Adiós Nonino wist Carel Kraayenhof niet alleen prinses Maxima te ontroeren, maar maakte hij ook een onuitwisbare indruk op miljoenen Nederlanders en gaf de tango hiermee een ongelooflijke impuls in de lage landen. Tijdens Dunya speelt Kraayenhof met su Sexteto Canyengue en transformeert het Park bij de Euromast tot de grootste tangosalon van Nederland.

Afrika Podium
Het Afrika Podium presenteert dit jaar een aantal markante persoonlijkheden uit de rijke Afrikaanse geschiedenis. Kasse Mady Diabeté is één van de meest prominente Afrikaanse sterren. Zijn indrukwekkende album Kassi Kasse leverde hem in 2003 een nominatie op voor de BBC World Music Award voor beste cd. Het succes van Kasse Mady Diabeté staat onomstotelijk vast en met zijn warme stemgeluid is hij niet meer weg te denken uit de hoogste regionen van de Afrikaanse muziekwereld. B’net Marrakech is een groep van vijf vrijgevochten Marokkaanse vrouwen: “Wij zijn vrouwen die van de nacht houden. Iets te roken, iets te drinken en dan urenlang muziek maken”. B’net Marrakech gooit het heersende imago van de Marokkaanse vrouw in Nederland overhoop, maar deinst ook niet terug voor een opvallende greep uit de rijke Marokkaanse tradities.

Europa Azië Podium
Maryam Akhondy & Banu uit Iran brengt met haar groep de traditionele vrouwenliederen weer tot leven. Met haar verzameling liederen geeft Maryam Akhondy de Perzische vrouwen een stem die niet eerder op podia of festivals te horen is geweest. Via opzwepende melodieën en persoonlijke teksten vertellen de vrouwen over hun leven.

Poetry Park
Het zeven uur durende Poetry Park programma is een aaneenschakeling van poëzie, gezongen gedichten, vertellingen en dans. Traditiegetrouw is Poetry Park 2005 een ontmoeting van generaties dichters die op het podium staan met dezelfde passie en overtuiging die ze gebruiken om de werkelijkheid te beproeven en de poëzie te bedrijven. Dit jaar presenteert Poetry Park een muzikale topper uit het Nederpop landschap op Dunya: Thé Lau. De maker van het bevrijdingslied van dit jaar bezit een lange staat van dienst en is auteur van gewaardeerde poëzie die hij bezingt op meeslepende wijze. Anders dan zijn laatste tournee staat Thé Lau in het Poetry Park programma met een kleine bezetting. Een aanrader voor de fijnproevers uit alle culturen.

Kinderterrein
Ook een vertrouwd element op Dunya is het Kinderterrein. Het Wereld Kinderfestival presenteert onder meer de Marokkaanse groep Wakha Wakha. Wakha Wakha verrast met een opzwepende mix van Berberdans, Arabische zang en Gnawa percussie. Tot slot een Keniaans toetje, Jambo Fire, acrobatie op swingende muziek, jongleren en vuurvreten. Voor meer info: www.wereldkinderfestival.nl

De totale programmering van Dunya 2005 is te vinden op www.dunya.nl
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"