Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 03:57 uur | 1 bezoekers

Tips voor het voorkomen van een writersblock

Iedere schrijver heeft wel eens last van een schrijversblock. Zelfs als je er niet in gelooft. Je kunt het dan een andere naam geven, maar eigenlijk betekent het dat je inspiratiebron uitgeput is geraakt. Dit is echter niet het geval. Vaak is het zo dat je jouw eerste bijdragen heel onbevangen op de Antennesite plaatst.

Je denkt er niet over na en weet dat je toch niks te verliezen hebt. Maar wat gebeurt er als je opeens positieve reacties krijgt van mensen? Je raakt dan lichtjes geprikkeld en wilt dan een nog beter stukje plaatsen. Niks mis mee, maar juist die druk maakt dat je jouw inspiratie belemmert.

Hoe voorkom je dit? Dit is geheel persoonsafhankelijk, maar wat ik heb gemerkt is dat je jezelf wel serieus moet nemen. Jouw schrijven kan anderen er toe aanzetten een mening te vormen. Jij kunt andere mensen inspireren om te schrijven. Door het schrijven kun je ontdekken of schrijven jouw iets oplevert en of je jouw eigen schrijfstijl kunt ontwikkelen. Je moet jezelf ook de tijd gunnen om het schrijven te ontwikkelen. Je kunt niet verwachten dat ieder stuk kwalitatief even goed is, maar wees daarin ook weer niet te serieus. Want overal waar te voor staat is niet goed.

Net als met commercials is elke vorm van reactie van het publiek goed. Iemand die jouw schrijven enorm waardeert ligt waarschijnlijk veel meer in jouw straatje. Maar als iemand negatief reageert op jouw artikel dan betekent het dat iemand toch de moeite heeft genomen om er een reactie over te geven. Dit is altijd een goed teken. Na het schrijven van een aantal artikelen gaat het natuurlijk weer knagen en denk je misschien: ‘wat schiet ik er mee op en wie zit er op mij te wachten"? Dat is altijd een vraag die je op alle vlakken in je leven jezelf vaker zult stellen. Die vraag moet je relativeren en/ of omdraaien. Wie zit er niet op jouw te wachten? Zie het leven als een grote inspiratiebron, of wat mijn voorkeur heeft: ‘zie het leven als een boek, een boek waarin jij je belevenissen schrijft’. Het onderwerp moet niet het probleem zijn om te schrijven, want zolang je leeft maak je dingen mee in dit leven. Soms besef je niet dat ieder moment van de dagelijkse sleur iets gebeurt waar een verhaal in zit. Toch is dit zo. Probeer er maar eens een dagje op te letten en je zult zien dat je zo 10 onderwerpen aan kunt dragen. Ook als je 10 onderwerpen hebt verzonnen zul je weer denken dat er geen interessante materie tussen zit of dat anderen er al boeken vol over hebben geschreven. Maar de kunst is juist om het onderwerp vanuit jouw perspectief te beschrijven.

Een ander nadeel is dat heel veel mensen het veel te druk hebben en geen uurtje vrij kunnen maken om iets op papier te zetten. Dat is ontzettend begrijpelijk en iedereen ervaart het dagelijks. De drukte om ons heen en de sociale contacten die we moeten onderhouden geven ons niet veel ruimte om andere dingen te doen. Behalve dat ik hier weer een onderwerp aansnijd over toegenomen drukte in ons leven, wil ik het volgende hierover zeggen. Als je voelt dat je inspiratie hebt, schuif het dan niet voor je uit en maak er gebruik van. Zorg altijd dat je een pen en blocknote in je zak of tas hebt zitten, want je zult zien dat inspiratiemomenten niet zeldzaam zijn, maar vaak ben je zelf de persoon die er geen oog voor heeft op dat moment. Het mooie aan schrijven tijdens momenten van inspiratie is dat het heel veel tijd scheelt en dat het een heel bevredigend gevoel geeft als iets op papier is gezet. Ik zou zeggen: ‘doe er je voordeel mee door er gebruik van te maken’.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"