Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 00:07 uur | 4 bezoekers

Koortsthermometer inburgeraars bereikt hoogtepunt!

De eerste groep inburgeringscursisten van Bureau Medelanders heeft op 28 april het Koortsproject de Vertaling succesvol afgerond. De groep volgde de discipline Muziek waarbij ze tijdens vijf inburgerlessen o.a. kennis maakten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, deelnamen aan een workshop djembéspelen en talenten van het Europlus Songfestival interviewden.

In totaal nemen ruim 60 cursisten deel aan de Vertaling met naast Muziek ook onderwerpen als Theater, Beeldende Kunst en Rotterdam in Beeld. Ook is er een Filmgroep waarbij cursisten als reporter en/of filmer verslag doen van de lessen.

Taaldocente Salima is enthousiast over het project: “In plaats van grammatica en woordjes leren hebben de cursisten op een interactieve manier kennis gemaakt met Rotterdam en onbewust veel geoefend met de Nederlandse taal. Wat vooral opviel is dat ze in het begin bang waren voor de camera van Antenne Rotterdam maar later wilden ze juist allemaal op TV. Bleek dat ze bang waren om taalfouten te maken voor de camera, het is mooi om te zien hoe trots en ambitieus deze mensen zijn”.

Tijdens de laatste les zochten de cursisten onder leiding van Karin Oppelland de mooiste foto uit die ze tijdens de afgelopen lessen hebben gemaakt. Deze foto’s zijn begin juni te zien op de eindtentoonstelling van de Vertaling. Ook werkte iedere cursist aan een verslag waarin ze hun mening geven over de afgelopen lessen en de instellingen die ze hebben bezocht. Een van de cursisten schreef: “Het was heel leuk om naar het Europlus songfestival te gaan. Vooral omdat er oude mensen waren en dat laat zien dat je nooit te oud bent voor iets als je dat echt wilt en durft te doen. Vooral omdat ik ook op een oude leeftijd de Nederlandse taal leer”.  

Het doel van de Vertaling is om middels kunst en cultuur de participatie van inburgeraars in Rotterdam te vergroten. Kunst- en cultuur als leermethode is uniek. Daarnaast brengt het project in het kader van publieksbereik de kunstzinnige en culturele instellingen in contact met deze Rotterdammers. Antenne Rotterdam zendt de lessen wekelijks uit op Rotterdam TV. Het project duurt tot eind mei 2005. Op het programma staat onder andere nog een bezoek aan Villa Zebra (inclusief de kinderen van de cursisten), de verhalenvertellers van Pluspunt en een workshop ‘schilderen over Rotterdam’.

De vertaling is een project van Bureau Medelanders en is onderdeel van de stedelijke kunst- en cultuur manifestatie Koorts, mede mogelijk gemaakt door prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.  

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"