Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 03:18 uur | 2 bezoekers

Biologisch is toch logisch???

Sinds vrijdag ben ik al de hele tijd biologisch voedsel naar binnen aan het werken, en niet veel hoor. Want ik ben nog geen supermarkt in geweest om mijn trek te stillen.
Het is eigenlijk een soort van uitdaging voor mij om te eten wat de meesten eten en te kijken of het mogelijk is om niet meer te eten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Dat valt echter niet mee. 'S avonds kom ik moeilijker in slaap dan normaal. Ook al slaat de moeheid toe, gelijkertijd voel ik dat al de vegetarische maaltijden te snel verteren en ik met een hongergevoel in bed lig. 'S ochteds word ik te vroeg wakker en heb behoefte aan eten. Rick heeft behoefte aan chocola. Daar moet ik wel om lachen. Ik heb het nog niet. Ik heb meer behoefte aan iets stevig, als een stuk brood of iets wat vult. Toch denk ik dat ik eenmaal thuis aangekomen, een flinke schransaanval krijg. Een grote zak chips, koekjes, een bak ijs of misschien toch sobere maaltijden? Sommige leerlingen kunnen zich ook niet inhouden en slepen steeds weer extra voedselvoorraden aan. Dit betekent dat er wel voor 700 mensen gekookt wordt, maar ik denk niet dat er 700 mensen van eten.

Vandaag een lezing over de impact van genetische manipulatie in de agrarische sector. Als een Duitsprekende Agrarier begint te vertellen, heb ik eerst een half uur nodig om hem te verstaan. Had ik nu toch maar zo'n vertaalapparaat gehaald, dan had ik misschien meer aan zijn verhaal gehad.
Als ik het eenmaal kan volgen, ben ik ontzettend onder de indruk. Banken dwingen boeren zelfs om pesticiden te gebruiken, omdat boeren anders geen lening krijgen. De wereld is een groot monopolyspel en wij mensen zijn gewoon pionnen die heen en weer worden geslingerd. De heer Nikolai Fuchs vraagt ons dwingend biologisch voedsel te kopen. Er is een vraag vanuit het publiek, wat eigenlijk ook altijd een vraag en een kanttekening bij mij opriep. 'Het is zo duur, hoe moeten wij dat betalen'? Ja, een goede vraag en eigenlijk is het antwoord heel simpel. 'Ga beter met je centen om en besteed het op een goede manier, als meer mensen biologisch voedsel kopen dan wordt het ook een stuk goedkoper, daar komt een stukje economie bijkijken'. Wat voor mij nieuw is is dat de Aldi ook biologische produkten blijkt te verkopen, maar mensen vertrouwen het niet en er gaan zelfs geruchten dat het biostickertje er wel op zit, maar dat het absoluut niet biologisch is. Dit blijkt inderdaad een gerucht, want de Aldi koopt grote partijen, direct van de boer en dat schilt een hoop in de prijs. Ja, in Nederland heb ik nog niet eerder een biologisch product bij de Aldi zien liggen, maar in mijn veronderstelling dat het er niet zou zijn, heb ik er ook nooit opgelet.

Ik heb wel af en toe wat biologische producten gekocht her en der en ik wil het absoluut niet aanprijzen, maar het is jammer dat veel mensen er niets van moeten hebben, want het kan echt een smaaksensatie zijn. De aardappels zijn heerlijk zoet, de smaak van honing is onbeschrijfelijk Het brood is zo voedzaam en smaakvol, en dan de boter.
We leven in een tijdperk dat lekkere dingen best wat mogen kosten, maar weten wij eigenlijk wel echt wat lekker is. Als ik mijn ouders weleens hoor praten over vroeger, dan vertellen ze ook over de smaak van bepaalde vruchten of van een bepaalde boter of yoghurt. Nu pas begrijp ik mijn ouders dat ze vroeger koffers vol met voedsel meebrachten uit Turkije. Mijn moeder nam ook zelfs van die misvormde appeltjes mee of gedroogde abrikozen, maar ze at alles op. Ja, wij moesten er niets van hebben. Zij begreep de kostbaarheid van een goedsmakende appel of de smaak van sappige tomaten. Ook nam zij altijd honing mee, die ze dan van mijn tante had gekregen. 'Die vrouw is niet goed bij haar hoofd', dacht ik. Want mijn beredenatie was dat we alles ook in Nederland hadden. En dan zei mijn moeder dat de net geoogste verse producten anders smaakten.
Ja, als je niet beter weet dan denk je er niet over na en verklaar je mensen voor gek, zonder door te hebben dat het een onwetendheid is van jezelf, want ja, jij wist niet beter, maar nu toch wel?
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"