Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 12:15 uur | 0 bezoekers

Barkode en Martin

Vandaag een interview met Martin, de directeur van Barkode. Het was heel impulsief geregeld door mij, gisterenochtend. Na vele malen geprobeerd te hebben, Martin mobiel te bereiken heb ik uiteindelijk weer via google een weg gevonden om hem via zijn website te benaderen. Lang leve google, alweer.
Vandaag een interview met Martin, de directeur van Barkode. Het was heel impulsief geregeld door mij, gisterenochtend. Na vele malen geprobeerd te hebben, Martin mobiel te bereiken heb ik uiteindelijk weer via google een weg gevonden om hem via zijn website te benaderen. Lang leve google, alweer.

We kwamen fashionably late, zoals Oscar dat noemt. Maar ik heb het toch maar van te voren telefonisch laten weten dat we technische probleempjes hadden en dat het iets later zou worden. Nu ik bezig ben met mijn onderzoek weet ik bijna mijn doelstelling helemaal te formuleren. Ook al zal ik niet blij zijn met de antwoorden die ik krijg, omdat het niet aan mijn verwachtingen voldoet, begrijp ik steeds beter dat het niet gaat om de antwoorden waar ik op hoop, maar om de uiteindelijke conclusie die ik moet trekken.

Martin is met zijn studiegenoten destijds begonnen met Barkode. Nu bestaat het al weer formeel 5 jaar en is hij de enige overgebleven oprichter. Hij heeft de Willem de kooning academie gedaan en is afgestudeerd als regisseur. Daarnaast heeft hij geschiedenis gestudeerd aan de UVA. Een leergierig type dus. Hij vertelde over zijn overstap om een eigen bedrijf in Turkije op te richten. We zijn daar vrij lang op doorgegaan. Het is soms moeilijk antwoorden af te moeten kappen, omdat er informatie vrij kan komen die belangrijk kan zijn voor het onderzoek. Algaande weg merkte ik dat mijn vragen kort waren en zijn antwoorden vrij lang. Ik was volgens mij de vragen van mijn lijstje wel afgegaan, maar op een hele andere volgorde dan bij mijn overige gasten. Dit leidde daadwerkelijk naar de antwoorden die ik zocht. Politiek gevoelig? Ja, in zekere zin wel, omdat Barkode voornamelijk de leuke projecten vanuit subsidiegelden financiert. Inspiratiebron is het dagboek waar Martin mee werkt. Hij zet daar zijn gedachten op een poetische manier op een rij en uiteindelijk ontstaan de meeste ideeen daaruit. Iedereen heeft weer een andere manier van werken. Martin vindt het leuk om van commerciele (zakelijk aspect) te combineren met zijn creativiteit, omdat het iets nieuws is. Vroeger moesten kunstenaars niet van commercie hebben en nu wil de commercie hun hulp inschakelen, om concepten en ontwerpen te laten bedenken en te maken. Hoe fantastisch is dit. Deze organisatie is zeer filosofisch ingesteld. De artistieke leider heeft ontdekt dat hij onmisbaar is in zijn organisatie. Met name in de periode dat Martin en Yonca in Turkije zaten merkten ze dat het niet liep in Nederland zoals zij wilden. De gedachtengoed werd niet zo uitgevoerd zoals Martin het wilde. Dit betekent dat hij nu wat meer tijd in Nederland spendeert om de zaken wat soepeler te laten verlopen. Ik denk dat het heel leuk is om te zien dat een organisatie die werkt vanuit idealen heel veel kan bereiken in de commerciele wereld en dat komt omdat je in het netwerkwereldje wat te melden moet hebben en dat heb je wel als je steeds weer bezig bent met ideeen in je hoofd. Waar anders. Ergens waar het niet gestolen kan worden.
(dit interview was in januari 2005)
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"