Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | dinsdag 16 april 2024 06:06 uur | 0 bezoekers

untitled 6

“Dezijn or not Dezijn” ©
“Ik word later Schildernaar of Architective” ©
Wat is waar ? Waar heeft geen vergrotende trap, waarder, nog meer waar dan waar, bestaat niet. Iets is waar en daarmee is alles gezegd, of het is natuurlijk niet waar.

Wat is kunst ? Kunst heeft geen vergrotende trap, kunster, nog meer kunst dan Kunst, bestaat niet. Iets is Kunst en daarmee is alles gezegd, of het is natuurlijk geen kunst. Hoewel… Er bestaat ook nog zo iets als goede en slechte kunst. Is het dan niet zo dat het woord Kunst per definitie goede kunst betekent ? En zo ja, wat is daar dan de definitie van ?

De journalist vecht met de waarheid, zoals de kunstenaar met de kunstheid. Zeker nu elke foto gemanipuleerd en elk kunstwerk “gewoon” een trucje op de computer kan zijn valt elke echte beoordelingsmogelijkheid weg. Het beeld wordt Kunst als het op het goede moment op de goede plek door de goede mensen gezien wordt en geloofd, net als het verhaal van de journalist. Het verschil is dat Kunst niets met de waarheid heeft te maken, maar vooral met de droom. Maar goed, wat voor de een een droom is is voor de ander een allang gepasseerd station.

In de Volkskrant (www.volkskrant.nl) lees ik een wonderlijk artikel; over het Indonesisch dorpje, Jelekong, waar “meesterwerken” op bestelling worden geschilderd. Vijfendertig euro voor een Rembrandt (www.rembrandthuis.nl)
is wat dat mag kosten. Natuurlijk is dit een echt schilderij, een vakkundig meesterwerk, dat lijdt geen twijfel. Het zijn er wel erg veel tegelijk om door ons, moderne mensen, nog als Kunst ervaren te worden. Waar is de persoonlijke expressie van de maker, zijn visie op de wereld of op de Kunst ?
Ik voel een grote neiging opkomen het vliegtuig te nemen en met mijn tasje penselen in de leer te gaan bij deze meesterschilders. Maar wil ik dan producten maken ? Design?
(www.design.nl) Of wil ik gewoon ongestoord bezig zijn met verf ?
"Dezijn or not Dezijn" ! Als lopende band Schildernaar houd ik het daar waarschijnlijk niet erg lang uit.

De krant van vandaag is er niet een om te lezen, maar om te bekijken. Prachtige foto’s van de paus prijken op vrijwel elke pagina. Ongewild word ik deelgenoot gemaakt van een kennelijk belangrijke historische gebeurtenis. Wat me voornamelijk interesseert is het proces dat vanaf gisteren in gang is gezet om een nieuwe paus te kiezen. Er zijn 117 mannen, kardinalen die jonger zijn dan tachtig jaar en daarmee bevoegd deel te nemen aan de selectie. Ze gaan kiezen uit een van henzelf, hoewel dat niet verplicht is. Elke gedoopte man kan tot paus worden gekozen. De kans dat ik paus word is daarmee aanzienlijk groter dan dat ik burgemeester word. Of ik in twintig dagen (de tijd waarin na het overlijden van de paus de opvolger bekend moet zijn ) mijn présence op het Vaticaan zal kunnen maken valt te betwijfelen. Mijn heeroom zou me een handje kunnen helpen. Los van mijn religiositeit zou ik het nog niet zo slecht doen denk ik. Niemand is perfect, zelfs een paus niet. En wat meer mediteren lijkt me heerlijk.

Twee weken geleden zag ik op tv een speelfilm, waarin de rol van het Vaticaan in de Tweede Wereldoorlog op een bijzonder wijze werd belicht, vanuit een SS officier, die zijn ervaringen in de concerntratiekampen wilde rapporteren aan de paus en vanuit een neef van de toenmalige paus, een priester, die deze officier wilde helpen met deze queeste.
Met name de dwalingen door de gebouwen van het Vaticaan, dat we nu continu op tv zien (www.cnn.com), om op ongeziene wijze de paus te bereiken waren indrukwekkend (Is dit wat Juriaan later wil worden:
Architective ?) Ook hier was het begrip “Waarheid” (www.dewaarheid.nl) het centrale thema: “We weten wat er gebeurt, alleen kunnen we ons niet permitteren daar iets tegen te doen omwille van alle dingen die we wel kunnen doen. Door de waarheid ter sprake te brengen zullen we geen bestaansrecht meer hebben”, waren de woorden van de paus.

Nee, paus zijn is minstens zo’n politiek beladen funktie als kunstpaus (www.stedelijk.nl) zijn. Hoe sterk je geloof in bepaalde mensen ook is, de kachel moet wel branden. Op dit moment, “sede vacante”, is het wachten op de witte rook (www.witterook.nl) die uit de schoorsteen komt.
Het gerucht gaat dat een Belg goede kansen maakt.

Groet ivo
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"