Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 19:46 uur | 1 bezoekers

ANDRÉ VAN DUIN HEEFT KOORTS: “…elk jaar hebben we uierboorddag”

In het kader van de kunst- en cultuur manifestatie KOORTS interviewt correspondent Nicole opvallende Rotterdammers. De eerste in deze reeks is cabaretier en theatermaker, André van Duin. Wat heeft hij met zielige hondjes en zal hij de aftrap geven voor het door-geef-gedicht…?
In de kantine van het nieuwe Luxor theater, waar op dit moment zijn Jubileumshow speelt, doet een ontspannen André temidden van de rest van de cast zijn verhaal...

KIPPEVEL
•Waar krijg jij kippevel van?
“Nou, behalve van bepaalde weersomstandigheden kan ik niet zo snel iets bedenken…Ik ben niet zo’n emotioneel mens, laat me niet snel ‘gaan’.
Ik ben ook niet gauw ondersteboven van een lied of tekst. Wel weer als het bijvoorbeeld in combinatie is met beeld, zoals bij een film. Maar ik kan me eigenlijk niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst had! Eigenlijk ben ik vrij nuchter.”

GRAADMETER
•Wat is creatief of persoonlijk gezien voor jou een graadmeter?
“Persoonlijk is dat natuurlijk mijn partner. En artistiek gezien het publiek!
Natuurlijk overleg ik ook dingen met m’n zakelijke partner. Maar uiteindelijk ben je toch zelf de beste graadmeter. Dat je het zelf goed vindt is het belangrijkste.”

•Heb je nu nog dingen die je zou willen bereiken?
“Nee nu niet meer, nee! Dit is allemaal extra.
Ik ben inmiddels 58, heb zoveel dingen gedaan en gedurende 40 jaar succes en geluk gehad, dat ik niets meer te wensen heb wat dat betreft.
Ik heb geen enkele illusie dat het nog leuker moet- of gaat worden.
Ik ben zeer tevreden.”

•Misschien op een heel ander gebied?
“Ach in ieder mens broeit wel iets, misschien ben ik wel een geweldige advocaat of schilder, dat zal ik nooit weten. Je moet gewoon het geluk hebben dat je het juiste ‘kastje’ open doet, dan ga je daar in verder.”

VERZORGEN
•Ben je zorgzaam?
“Ja, enorm!
Ik vind het erg leuk om m’n partner te verzorgen. We geven ook vaak feestjes waarbij veel vrienden langskomen. Ik hou ervan om die mensen een leuke avond te bezorgen, een beetje in te pakken. Eigenlijk net als in het theater.
Ook bij de cast van een produktie als deze ben ik enorm betrokken.
We doen er heel veel aan. Bij verjaardagen altijd een kadootje en we eten elke dag gezellig met elkaar om half 7. Na afloop doen we nog een bitterballetje. En dan gaat iedereen weer zijns weegs. Dat is bij andere produkties vaak niet het geval, dan moet je zelf maar zorgen dat je te eten krijgt. Wij zijn wel een gezellige familie!”

NIGHTFEVER or DAYDREAMER
•Een nachtmens of een lichtliefhebber?
“Ik ben ’s ochtends op mijn best. In tegenstelling tot mijn beroep, ja!
Heerlijk als de stad ’s morgens ontwaakt; winkels die open gaan of bevoorraad worden, kopje koffie op een terrasje… Dat vind ik geweldig. Wel in het voorjaar, niet in de winter. Ik hou wel van de winter hoor; de open haard én Kerst enzo.
Ben ook erg blij dat ik weer in Nederland woon nu, met seizoenen. Op Aruba, waar ik ook een tijdje woonde was het altijd mooi weer. Geloof me, je kan je niks saaiers voorstellen!”

•Kroegen..
“Ja, ik hou wel van kroegen. Helaas heb ik dat in mijn puberteit een beetje overgeslagen. Ik was 16 toen ik al veel onderweg was van en naar optredens.
Dan bleef je overnachten in een hotel. Dat haal ik nu lekker in. Als ik vrij ben ga ik in Amsterdam, waar ik nu woon, naar een paar stamkroegjes. Daar ken ik iedereen, erg gezellig!”

•En in Rotterdam?
“Ik ken hier niet meer zo veel, maar ga wel graag naar ‘Kaat Mossel’ en ‘Het Boerengat’ is ook een leuke kroeg.”

TEMPERATUUR
•Waar krijg je een warm gevoel van of waar kan je verhit/boos over worden?
“Dierenleed!
Er gebeuren soms echt verschrikkelijke dingen met dieren.
Dáár kan ik nou ook ontroerd door worden. Je hebt van die hondjes die je dan aankijken met van die ogen… ( …hij krijgt zelf ook zo’n ‘puppy-blik’ als hij erover praat; ik zou hem zó meenemen naar huis! Volgens mij is André lang niet zo nuchter als hij doet voorkomen…)
Ik heb m’n leven lang honden gehad, maar kan er nu niet full-time aandacht aan besteden. We hebben wel een ‘deeltijdhond’, van mijn manager. Die is 3 dagen per week bij ons.”

BETER WORDEN
•Ben je iemand die zichzelf nog steeds wil verbeteren/overtreffen?
“Niet elke verandering is een verbetering. Mensen komen naar het theater omdat ze een bepaald iets van mij verwachten. En dát willen ze dan ook zien. Ik verzin wel nieuwe dingen maar ze willen toch ook het oude vertrouwde elke keer weer.
Op radio en t.v. hebben we ook zogenaamde verbeteringen. Er is veel meer keuze, maar ik vind het allemaal ‘eenheidsworst’. Of met auto’s, die gaan ook steeds meer op elkaar lijken. In principe ben ik dus niet zo voor dat soort verbeteringen…”

•Waar haal je dan je uitdaging uit?
“Het publiek. Om dat elke avond blij de deur uit te krijgen!”

•Wat kan je nieuw creatief talent aanraden om zichzelf te ontwikkelen/overstijgen?
“In jezelf blijven geloven, ook al zeggen anderen dat het niks is!
Er zelf van overtuigd zijn dat het leuk en goed is wat je doet. Dan komen er vanzelf mensen die dat ook vinden. Dat kan ook voor een kleine doelgroep zijn.
Je moet je eigen publiek vinden en niet constant proberen de grote gemene deler te zoeken. Zeker nu is het veel moeilijker, er is zoveel aanbod dat je om echt bijzonder te zijn wel van heel goede huize moet komen…
Talent bestaat nu soms maar heel kort. Het is even een ‘hype’ en na een jaar is het over. Zo’n ‘Idols’ of ‘Popstars revival’, of hoe heet dat? Dat zijn door produktiemaatschappijen in elkaar gezette dingen. Dat is niet echt. Die mensen krijgen niet de tijd om te rijpen, hebben geen ervaring of achtergrond. Worden zomaar losgelaten en na een jaar hoor je er niets meer van.

Je moet jezelf ook kunnen verkopen. Een kok als Joop Braakhekke is helemaal niet zo’n geweldige kok. Maar hij weet het goed te brengen, maakt gebruik van de media. Of kappers bij van die ‘make-overs’, terwijl er misschien veel betere zijn. Maar ja, die wonen dan in Wageningen dus daar hoor je nooit wat van..
Het ligt aan zoveel dingen, met alleen talent red je het ook niet. Het is 50% talent en 50% geluk. Als ik nu zou moeten beginnen zou ik ook niet weten of ik het zou redden...”

ROTTERDAM
•Wat is voor jou nou echt typisch Rotterdams…
“Uierboord!”
(wat?)
“Dat aten we vroeger thuis, het is gebraden ‘koeie-tiet’. Ik kan er mensen nog steeds mee verbazen. Het is nog bij een paar slagers te krijgen. Corrie van Gorp neemt het wel eens voor me mee. En hier halen de ouvreuses het soms voor me.
We hebben ook elk jaar het ‘uierboordfeest’, dit jaar op 6 april. Dan gaan we met ‘tutti Amsterdam’, zoals Gerard Cox, Ivo Opstelten en Koos Postema -alles wat maar een beetje Rotterdams is- gezellig eten. Niet alleen uierboord, maar ook stamppot en ballen gehakt én een hoop drankjes. In Rotterdam, ja!

Verder ben ik hier natuurlijk opgegroeid.
Maar als kind had ik al een telefoonboek van Amsterdam, daar stonden al die artiesten in. ‘Daar wil ik ooit ook wonen’, dacht ik. Het is toch een beetje het ‘Hollywood’ van Nederland!
Rotterdam vind ik overdag een enorm gezellige stad, een betere winkelstad dan Amsterdam. Maar s’avonds wint Amsterdam het toch voor mij. Ik weet wel dat je hier altijd een eind moet lopen door heel winderige gebieden voordat je de volgende leuke kroeg tegenkomt…”

•Wat moeten we vooral zo houden in Rotterdam…?
“De skyline en de stadsontwikkeling! Het ziet er hier allemaal veel schoner en mooier uit dan in Amsterdam en je kan goed parkeren.
Het oude Luxor is me ook heel dierbaar. Daar heb ik zoveel successen gekend. Ook al was het toneel veel te klein en hadden we een aanbouwtje nodig om de decors kwijt te kunnen. Ik ben blij dat het nog bestaat, maar het gaat weg geloof ik.”

•Ken je een R’dams gezegde of een volkswijsheid…?
“Ja, ze zeggen altijd: ‘In Rotterdam worden de overhemden met opgestroopte mouwen verkocht…’ Dat is omdat het een werkstad is.”

•En een persoonlijke wijsheid?
“Relativeren! Niet alles geloven wat iedereen zegt en schrijft. De ene dag is het zus en dan weer zo. Die kranten moeten toch elke dag nieuws hebben, dat is gewoon ook pure handel. Dus: LAAT JE NIET GEK MAKEN!”

(Later verneem ik nog een klein primeurtje: begin 2006 komt André zelfs weer met een nieuwe theatershow!)


DOOR-GEEF-GEDICHT
•Ik leg hem uit dat ik graag een gedicht over Rotterdam wil laten schrijven door alle geïnterviewden in deze reeks. Ik heb de eerste regels al zelf gemaakt. Of hij het als eerste aan zou willen vullen? Hij vindt het geen enkel probleem, pakt een pen en krabbelt twee regels neer:


ROTTERDAM
van water wemelt
vergaan, verbouwd of opgehemeld…

(André van Duin:)
Rotterdam is zonder meer
het mooist met lekker weer…




©nicole2005
 
Array
(
    [116193] => Array
        (
            [naam] => Linda-Loe
            [link] => 
            [reactie] => Leuk stuk! Ben benieuwd naar de volgende!
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-03-30 11:21:54
            [react_date_changed] => 2005-03-30 11:21:54
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 101691
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => MWQZM4FKVDU7VX8
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 116193
            [editable] => 1
        )

    [116080] => Array
        (
            [naam] => Ruth
            [link] => 
            [reactie] => Vind ook erg leuk om te lezen. En ben ook zeer benieuwd naar de volgende. Wie staat er op het lijstje?
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-04-19 16:47:53
            [react_date_changed] => 2005-04-19 16:47:53
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 101691
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => P9GCYC6UMEJM8HP
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 116080
            [editable] => 1
        )

    [116075] => Array
        (
            [naam] => nicole
            [link] => 
            [reactie] => Sander de Kramer was de volgende...zoals je inmiddels hebt kunnen lezen! Voor de rest moet je maar afwachten, het zullen iig allemaal opvallende Rotterdammers zijn die -bij voorkeur- iets hebben met de KOORTS onderdelen...
Heb je zelf tips of verzoekjes, laat het me weten! N.
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2005-04-19 20:29:25
            [react_date_changed] => 2005-04-19 20:29:25
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19238
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 101691
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => V3P9P8GG9ZKSHL5
            [u_name] =>   
            [u_email] => antennerotterdam@users.antenne.exolog.nl
            [react_id] => 116075
            [editable] => 1
        )

)

Linda-Loe | 30 maart 2005

Leuk stuk! Ben benieuwd naar de volgende!

Ruth | 19 april 2005

Vind ook erg leuk om te lezen. En ben ook zeer benieuwd naar de volgende. Wie staat er op het lijstje?

nicole | 19 april 2005

Sander de Kramer was de volgende...zoals je inmiddels hebt kunnen lezen! Voor de rest moet je maar afwachten, het zullen iig allemaal opvallende Rotterdammers zijn die -bij voorkeur- iets hebben met de KOORTS onderdelen...
Heb je zelf tips of verzoekjes, laat het me weten! N.


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"