Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zaterdag 27 april 2024 15:33 uur | 1 bezoekers

Muziek bepaalt de sfeer!

Ik had weer het genoegen een goed gesprek te hebben met een prominente Rotterdammer. De persoon in kwestie had genoeg te melden en dat maakte de ontmoeting extra boeiend. Een gesprek met Michel de Hey, een dj van Rotterdamse bodem.

Michel is niet alleen dj, maar heeft ook zijn eigen platenlabel en zijn eigen bedrijfje. Eigenlijk kun je hem een directeur noemen van zijn organisatie. Hij is niet een standaard directeur en hij is grotendeels het product dat hij verkoopt. Hij heeft een team mensen die voor hem werken, aan wie hij veel over laat, maar hij bepaalt waar hij draait en hij draait niet overal. Als je Michel wilt boeken moet alles tot in de puntjes geregeld zijn en als een draaisessie niet goed is verlopen door technische of praktische zaken die toch niet goed geregeld waren dan komt hij de volgende keer niet terug.

De ervaring leert dat het belangrijk is om met gerenommeerde organisaties te werken. Ook al heeft hij het niet expliciet gezegd, toch mag ik aannemen dat zijn naam niet mag worden geschaad door onprofessionaliteit van organisaties. Het sluit echter niet uit dat nieuwe organisaties bij voorbaat geen kans krijgen.

Het serieuze benaderen van zijn werk geeft duidelijk weer dat hij een zakenman is, maar winst is niet zijn doel. It’s all about the music. Hij draait al sinds zijn twaalfde, is al 18 jaar dj, in Nederland, maar ook internationaal is hij een bekendheid. Hij heeft de mbo gedaan en is naar de universiteit gegaan. Hij heeft de universiteit niet afgerond, maar het was een goede manier voor hem om bezig te kunnen blijven met muziek.

Wat naar voren kwam in het gesprek is dat het ook voor een muziekmaker belangrijk is om steeds te vernieuwen. Het publiek is uiteraard heel belangrijk, want zonder publiek geen show. Michel wil liever geen meerdere draaisessies op een avond, omdat hij dan niet eruit kan halen wat er in zit. Een avond is nooit het zelfde, maar hier wordt ook wel voor gewaakt. Is dit de formule voor Michels succes? Ervoor zorgen dat de fans je niet betrappen op een reeks platen, die de week ervoor op een ander feest in een andere stad ook werden gedraaid. ‘Soms ontkom je er ook niet aan, want je weet ook dat het publiek bepaalde platen heel graag wil horen’.

Als buitenstaander vind ik het leuk om te horen dat het niet simpelweg om een avondje draaien gaat om brood op de plank te krijgen. Het is veel meer dan dat. Het is ook bijzonder dat iemand na bijna 20 jaar nog steeds niet in de routine zit en de sfeerbeleving iedere keer weer anders is. De spanning zit er nog in en is er volgens mij voorlopig niet uit te krijgen.

 

Ikzelf hou ook van muziek, ik ga graag uit en ik weet dat mijn laatste leuke feestje ook echt te danken was aan de dj. Muziek kan essentieel zijn voor een avond uit en de dj heeft nou eenmaal de power de sfeer te bepalen op een avond.

Ik had nog zoveel meer kunnen vragen, maar er was geen tijd. Een veel uitgebreider verslag is binnenkort te zien op Rotterdam tv.

 

Mocht je meer van Michel willen weten dan kun je altijd zijn website bezoeken.  Daar vertelt hij over zijn draaisessies en word je op de hoogte gehouden van zijn activiteiten. Zeer binnenkort, zaterdag 9 april, is er een groot feest in Ahoy, ‘Carl Cox & friends’, Michel is er ook bij, en jij???

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"