Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 19 | maandag 6 mei 2024 14:51 uur | 4 bezoekers

Meneer Daames op Dinsdag

Onder het mom van "meneer, heeft u misschien een vuurtje voor me?" was ik eigenlijk heel erg benieuwd naar het verhaal van deze trouwe festivalganger...

Hallo… Met wie heb ik het genoegen?

Meneer Daames uit Den Haag is een heuse IFFR-freak. Al een kwart eeuw bezoekt hij onverslagen het Internationaal Filmfestival in Rotterdam. Terwijl hij mij in nostalgische vlagen vertelt over ‘vroegah’ en de festivaldagen exclusief in Lantaren Venster, werpt hij vluchtige blikken op het dagkrantje dat op zijn schoot ligt. In een ver verleden heeft meneer zelf ook gewerkt voor de dagkrant van het filmfestival. Hij is zelfs gespreksleider geweest tijdens het evenement. Enthousiast was hij zeker niet in de die dagen, want door zijn werkzaamheden op het festival miste hij te veel films. En dat is natuurlijk funest voor een filmliefhebber zoals hij!

 

Over vroegah gesproken…

Meneer is sinds de dood van zijn grote heldin, Marguerita Duras, een beetje troosteloos. Hij mist de tijden waarin hij tijdens de premières haar verhalen op het witte doek kon zien. Grandioos! Tevens vindt hij het stiekem wel jammer dat het festival 10 volle dagen beslaat. Tegenwoordig is het onmogelijk om alle films te gaan zien.  ‘Vroegah’ kon je in die paar dagen(!) dat het festival in Lantaren/Venster duurde alles zien wat er maar te zien viel. Toen had je tenminste het gevoel dat je het festival echt had meegemaakt. Nu heb je het gevoel dat je het gedeeltelijk beleeft. Meneer Daames kan maar slechts een paar dagen van zijn leven opofferen voor het filmfestival. Het maakt hem dan niet uit welke films er op die dagen draaien. Hij komt op de bonnefooi. Zoals vandaag.

 

Wat was een goed jaar?

In een moment van bezinking geeft hij plots toe dat hij een aantal jaren geleden op miraculeuze wijze toch wel heel erg verrast werd door een film. Het was op een vrijdagavond tijdens de 2de avondvoorstelling. Wat een ramp! Alle films waren uitverkocht, maar meneer besloot toch om een film te gaan zien. Ook al zou dat een film zijn waar hij in eerste instantie niet voor gekozen zou hebben. Zo eindigde hij met tranen in de ogen in Pathé 6. Een onvergetelijke avond! Dat was de film van het festival! Hij kan zich de titel niet meer herinneren, maar de film gaat over een blinde Amerikaanse bluesgitarist die door zijn toenemende isolement de korte golfradio ontdekt. Een Canadese filmploeg volgt deze visueel gehandicapte muzikant tijdens een festival in Siberië. Meneer Daames is nog steeds onder de indruk..

 

2005…

Maar goed. Weer terug in 2005 waar hij van het een naar het ander hobbelt en vanavond naar De Unie gaat. Kees Hin en K. Schippers interpreteren onverfilmde scenario's uit het beroemde boek 'Anthologie du cinema invisible' van Christian Janicot. Meneer Daames is benieuwd naar de onzichtbaarheid van film. “Hoe ziet dat er uit”?, vraagt hij mij…

 

Tot slot geeft meneer het IFFR nog een gratis tip: deel het festival in 2en op. Het ene deel voor de grote films en het andere voor de fijnproevers.

 

Ik ben het met u eens meneer Daames!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"