Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 22:23 uur | 1 bezoekers

De bollenroute: KOORTS op de Oostzeedijk Beneden

De bollenroute: KOORTS op de Oostzeedijk Beneden
“Dit is een typisch voorbeeld van slecht stadsontwerp!”, aldus Carolien Dieleman, die in december 2004 met een doos vol bloembollen de stad doorcrosste in verband met de KOORTSaanval die Rotterdam binnenkort gaat teisteren.

Een subsidietje
Het gaat over de Oostzeedijk Beneden, precies op de plek waar de straat wordt onderbroken door een tunneltje. “Kijk, dit tunneltje hakt de straat als het ware in tweeën – en dat zou anders moeten! Mensen hebben geen zin om onder het tunneltje door te gaan en de winkels aan de andere kant lopen daardoor klanten mis. Dit kan veel vitaler, veel leuker!”
Begin 2005 gaat een groep ontwerpers en kunstenaars samen met Galerie BLIK (gevestigd aan de Oostzeedijk) aan de slag om deze plek een nieuw gezicht te geven. Duik in de Dijk, heet het project.In samenwerking met ondernemers, bewoners, basis- en vwo scholieren, studenten, stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten, kunstenaars en de deelgemeente gaat Duik in de Dijk dit gebied omtoveren tot een aantrekkelijk stukje stad. O.a. met het oog op de komst van de Tram-Plus heeft de deelgemeente de herontwikkeling van dit gebied hoog op de agenda staan. Een mooi moment om de koppen bij elkaar te steken dus, want: een mooi moment om een subsidietje aan te vragen!

BLA BLA BLA
Officieel is Duik in de Dijk: ‘een onderzoek naar mogelijkheden voor structurele verbeteringen in de openbare ruimte, waarbij creatieve ideeën als handvatten voor bestuurders kunnen fungeren om het herontwikkelingsplan van de openbare ruimte concreet vorm te geven.’ BLA BLA BLA dus… Het is te hopen dat de praktijk wat speelser uitpakt!

Ontwerpwedstrijd
Eerst wordt er vanuit diverse invalshoeken onderzoek verricht. Kunsteducatie, workshops, debatten en publieksonderzoek staan daarbij centraal. Daarnawordt er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Het streven is dat de beste voorstellen worden uitgevoerd. Na afloop van KOORTS wordt de winnaar van de ontwerpwedstrijd bekend gemaakt en het ontwerp wordt uitgevoerd.

Symbool
Als symbool van al dit moois gaan er nu, december 2004, alvast een paar bollen de grond in. Terwijl Ruth Giebels (KOORTS PR dame) en Rini Biemans (die altijd overal zijn neus insteekt) koortsachtig bezig zijn een kuiltje te graven voor de bollen loopt er een dakloze langs. De bollen die op deze ‘plek die beter kan’> straks een nieuw leven gaan beginnen lijken hem niet te boeien. Vind je het gek: ooit werden twee vrouwen, deelnemers van het TV programma Een rug te ver in het ziekenhuis opgenomen na het eten van bloembollen. Om 1000 gulden te winnen moesten de dames zoveel mogelijk bloembollen eten, maar na afloop werden ze onwel. In het ziekenhuis bleken de bollen giftig, waarop bij beide slachtoffers de maag werd leeggepompt. “Dat zal mij niet gebeuren”, denkt de man.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"