Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 01:32 uur | 5 bezoekers

De bollenroute: KOORTS op de Heijplaat

Heijplaat zit vol verhalen, met onlosmakelijk daaraan verbonden de roemruchte historie van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM).
Vroeger, tijdens de hoogtijdagen van de RDM, was Heijplaat een bruisend centrum van activiteit. Scheepsbouw, daar draaide het om!
Minimaatschappij
Enorme schepen vol gelukszoekers, emigranten en ander gespuis rolden er van de helling en zetten koers naar Amerika, op zoek naar avontuur, een nieuw leven en nieuwe ontdekkingen.
Heijplaat kan gezien worden als een minimaatschappij waarbinnen migratie en interculturele ontmoeting - al lang voor het op de politieke agenda stond - een feit was. Want het was niet alleen een vertrekpunt voor emigranten, er kwamen ook immigranten naartoe, op zoek naar werk in de Rotterdamse haven. Eerst uit Friesland en Groningen, daarna uit Spanje en Italië, en later uit o.a. Marokko, Turkije, Suriname.

Hup!
Nu, op een vroege donderdagochtend in december 2004, is het stil op straat… De popperige huisjes met de karakteristieke geveltjes die de RDM bouwde voor hun werknemers, lijken hoofdzakelijk bevolkt door bejaarden. Caroliene Dieleman en Ruth Giebels, respectievelijk de voortrekster en de PR vrouw van KOORTS, gingen naar Heijplaat om daar wat bloembollen te planten. Want straks in het voorjaar krijgt Heijplaat KOORTS, dus daar moet even aandacht aan besteed worden. Dus, hup, de auto in, met schepjes, tuinhandschoenen en wat dies meer zij. “Zijn we er al? En waar is nou de RDM?” Het valt ook niet mee als je er nog nooit geweest bent, want er is haast niemand op straat om de weg aan te vragen! In een bloembak ergens in een willekeurig straatje gaan de bollen de grond in.

Vroeger…
Een mevrouw die op visite is bij een vriendin die tegenover de bloembak woont vertelt haar eigen verhaal: “Vroeger werkte bijna iedereen bij de RDM… maar nu niet meer, hè. Nu zitten er nog maar zo’n honderd mensen. Zelf was ik trouwens de eerste vrouwelijke parttimer bij de RDM!”

Authentieke Heijplaters
Als onderdeel van KOORTS gaat het Rotterdams Wijktheater in 2005 samen met authentieke Heijplaters die zich de RDM zoals die vroeger was nog herinneren én met “nieuwe” Heijplaters uit allerlei culturen een voorstelling maken over Rotterdam. Samen met verschillende plaatselijke verenigingen gaat het Wijktheater de oude verhalen weer nieuw leven inblazen… De spelers: amateurs, jongeren en ouderen. De achtergrond: de sfeer en de geschiedenis van Heijplaat. Samen met de acteurs gaat het Rotterdams Wijktheater op zoek naar het persoonlijke verhaal achter de feiten. In juni 2005 zullen de voorstellingen plaatsvinden op een karakteristieke locatie aan de haven van Heijplaat.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"