Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 07:14 uur | 1 bezoekers


bron: ANP

De kleur oranje is holistisch gezien niet effectief

Rood is de kleur van de liefde. Blauw werkt kalmerend en ontnuchterend. Geel geeft een actieve impuls bij moedeloosheid en melancholie. Groen staat tegenwoordig voor een beter, schoner en ecologisch verantwoord milieu. En violet is de kleur van vrouwen in de overgang, zoals de vroegere directeur van het Stedelijk Museum, Willem Sandberg, eens schreef.

 

Hoe dan ook, iedere kleur heeft wel zijn associaties en betekenissen. Maar hoe zit het met oranje? Wat staat ons te wachten als cafés, huizen, straten en hele stadscentra straks zijn ondergedompeld in een grote zee van oranje ballons, mutsen, kronen, vlaggen en wimpels. En als supporters en masse in een oranje Lederhose en T-shirt (met leeuwenkop) lopen, zoals de Blokker die aan de man probeert te brengen.

Weinig aanhangers van andere nationale elftallen die zo massaal dezelfde kleur aannemen als dat onder Nederlanders gebeurt. Die als met een brede kwast, in één streek een hele tribune, een heel stadion van kleur kunnen laten verschieten. En dat alles onder het mom van dat befaamde oranjegevoel.

Waar dat gevoel, als een kleurpsychologisch stuwende kracht, precies op gebaseerd is, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Natuurlijk heeft het met groepsdynamiek te maken, massahysterie en een flinke dosis conformisme. Maar als je de verschillende wetenschapsfora op internet mag geloven, dan belooft de zee van oranjekleurige outfits op de tribune weinig goeds: het zou eerder een existentiële angst en unheimisch gevoel onder de spelers bevorderen, dan stimulerend effect. Alleen voetballen voor een aanhang in primaire kleuren, zwart of wit verhoogt het zelfvertrouwen.

Daarbij staan de sterren er ook slecht voor, als je afgaat op het speelschema dat Oranje heeft geloot. Dagen hebben een eigen kleur. Zo bestaat er een soort synesthesie tussen oranje en dinsdag. En wat blijkt, in de voorronde speelt het elftal alleen op dinsdag tegen Roemenië. Gevolg: tegen Italië (zaterdag) en Frankrijk (vrijdag) zal Oranje weinig kans hebben. Ook de mogelijkheid een ronde verder te komen lijkt ongegrond: de kwartfinales worden gespeeld op zaterdag en zondag; de halve finale op donderdag en de finale weer op een zondag. Allemaal verliespartijen, als je de holistische logica tussen dagen en kleuren volgt.

Blijft over de therapeutische werking tegen de mogelijke verliespartijen en existentiële angst. Niet alleen passen naturopaten oranje toe bij de behandeling van arterioscierosis, bloedarmoede en anorexia. De kleur werkt ook verwarmend, geeft kracht en plezier in het werk. Lichttherapie met een oranje lamp schept een algemeen gevoel van welbehagen en voorspoed.

Dat energiebedrijf Nuon druk doende is een oranje spaarlamp in omloop te brengen, komt dan ook niet uit de lucht vallen. Mogelijkerwijs kan Marco van Basten er zijn voordeel mee doen door de kleedkamer ervan te voorzien. Waardoor de weg naar de finale alsnog open ligt, op welke dag zijn elftal ook speelt en ongeacht de unheimische invloed van het publiek.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"