Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 02:06 uur | 1 bezoekers

Octopussy

De mainstream pers in Nederland heeft de geruchten over de zakelijke connecties tussen Willem Endstra en de gebroeders Silvio en Paolo Berlusconi nooit opgepikt. Voor ons in ieder geval genoeg reden om deze matties eens nader te beschouwen.

De mainstream pers in Nederland heeft de revelaties over de zakelijke connecties tussen Willem Endstra en de gebroeders Silvio en Paolo Berlusconi nooit opgepikt. Verrassend en dat terwijl er toch echt sprake is van een verbinding tussen een Nederlandse "onderwereldbankier" en een paar Italiaanse heren die in het recente verleden verbonden waren met de beruchte loge P2 en in ieder geval vanaf het begin van de jaren tachtig met de mafia.
Zoals bekend mag worden verondersteld beperkten de activiteiten van de beide Italiaanse geheime genootschappen zich niet tot de laars zelf. Ook elders in de wereld lieten zij hun invloed gelden. Bijvoorbeeld in de Lage Landen. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig culmineerde dat in een financieel schandaal van ongekende omvang. Toen stortte namelijk langzaam het met schulden beladen kaartenhuis van mafiarepresentant Giancarlo Parretti en diens P2-trawant Florio Fiorini in elkaar. Hun eerste schreden op de weg naar de top waren zo’n tien jaar daarvoor geplaveid door Berlusconi’s financieringsmaatschappij Fininvest. Zij nestelden zich met de centjes van Silvio in Sasea, een oud investeringsvehikel van het Vaticaan, en gingen aan de slag. Via de oude mafiacontacten van Zwarte Joop de Vries, de koning van de Amsterdamse wallen, kregen de twee Italiaanse vampiers vaste voet bij de corrupte Slavenburg’s Bank die niet lang daarna leeggebloed tenonderging. De lege huls werd lock, stock and barrel overgenomen door de Franse staatsbank Crédit Lyonnais en die heeft daarvoor langdurig moeten bloeden. Want de Fransen namen ook het luchtkasteel van de beide Italianen over dat er indrukwekkend genoeg uitzag maar waarvan de fundamenten rustten in een moeras. In dat kasteel waren talloze beleggingsfirma’s ondergebracht zoals Chamotte Unie, Bobel, Scotti, Renta, Bastogi, Melia enzovoort. In wezen ging het daarbij vaak om ordinaire geldzakken die door Giancarlo en Florio werden gebruikt als onderpand voor nieuwe leningen. Die leningen waren meestal afkomstig van Crédit Lyonnais, maar via Sasea waren ook elders bankrelaties opgebouwd. Toch wel interessante bankrelaties...

Sasea, het investeringsvehikel van Parretti en Fiorini in de jaren tachtig, onderhield warme relaties met de ferm uit de kluiten gewassen Belgische Kredietbank (over die connectie later meer). Midden jaren negentig kondigde zich bij KB-Lux, de Luxemburgse dochter van deze Brusselse financiële grootmacht, een meertrapsschandaal aan. De directie zag uiteraard ver vantevoren de bui hangen en voerde een indrukwekkende damage-control operatie uit. Zo hevelde zij bijvoorbeeld kort voor de uitbraak van de malaise een aanzienlijk contingent rijke Belgische cliëntele dat zij waarschijnlijk vanwege belastingvoordeel bij een filiaal in Breda had gestald over naar het Bredase agentschap van de ING. Toen de hitte toch langzaamaan voelbaar werd verhuisde de hele bende samen met de branchemanager Breda naar de ING-winkel in het Zwitserse Zürich. Een detail, maar toch.


Het epicentrum van het schandaal bij KB-Lux werd gevormd door het jarenlang ondergebrachte grijze en zwarte geld van Belgische en Nederlandse rijkelui die daarmee hun respectievelijke belastingdiensten voor jodokus zette. Daarnaast was sprake van enorme witwaspraktijken, ook van drugsgelden. Geen uitzondering overigens in het Groothertogdom, want ook de gezelligheidsvereniging van Klaas Bruinsma (waarvan ondermeer de met "onderwereldbankier" Willem Endstra in de slag zijnde John Mieremet lid was) had er heel wat jolige tegoeden ondergebracht. Wellicht zelfs bij KB-Lux. De ondeugende praktijken van de bank kwamen aan het licht toen een paar employé’s van de bank werden ontslagen wegens vermeende malversaties en bij hun vertrek een grote voorraad microfiches meenamen met details over zo’n 4000 Belgische en Nederlandse rekeninghouders. Die werden listig in handen gespeeld van de betrokken overheden cq. belastingdiensten, maar die konden de giga-zaak tot nu toe niet afbakken. De gegevens waren namelijk verkregen via een diefstal en dus (????) onbruikbaar om de onverlaten te laten bloeden. Overigens, de Kredietbank maakt deel uit van de al op leeftijd zijnde Belgische Algemene Maatschappij voor Nijverheidskrediet (Almanij).

Stay Tuned.

 bron : www.stelling.nl

 
Array
(
    [120841] => Array
        (
            [naam] => bEngel
            [link] => 
            [reactie] => Thnx
Maar geen links of rechts.
Only facts
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2008-06-26 22:43:37
            [react_date_changed] => 2008-06-26 22:43:37
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19956
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 120828
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => QKWX3C965B2Z73T
            [u_name] =>   
            [u_email] => w.hage5@chello.nl
            [react_id] => 120841
            [editable] => 1
        )

)

bEngel | 26 juni 2008

Thnx
Maar geen links of rechts.
Only facts


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"