Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 21:53 uur | 5 bezoekers

Uittips voor de komende tijd

We zitten midden in september en het is hartstikke warm of het regent pijpenstelen. In ieder geval ga je de deur uit. Maar waarnaartoe? Wij helpen je daarbij.

Rotown

Donderdag 11 september
Freaky Age (BE
)
Klinkt als: Piepjonge versie van The Strokes & Arctic Monkeys
Zaal open: 21.00 uur
Aanvang: 21.30 uur
Entree: 6 euro
www.myspace.com/freakyage

Kunstenfestival De Wereld van Witte de With

Een moerasman in de Westersingel, kloppende harten in bomen, lopers van kunstgras en een waterval. Rotterdam oogt tijdens kunstenfestival De Wereld van Witte de With wat onwerkelijk. Het is weer overduidelijk dat ook deze editie, die loopt van 12 t/m 14 september, een bomvol weekend kunst en cultuur biedt. Dit jaar heeft het festival het thema ‘groen’; niet alleen synoniem voor natuur, duurzaam en milieubewust, maar vooral ook voor jong, fris en onbevangen. En de kunst is niet alleen te vinden binnen de muren van instellingen en galeries, maar vooral ook buiten, midden op straat. Het complete programma is vanaf nu te vinden op www.festivalwww.nl.

12 september 17.00 – 23.00 uur
13 september 12.00 – 23.00 uur
14 september 12.00 – 18.00 uur
Locatie:  Witte de Withstraat en Museumpark
Toegang: Gratis, voor een enkele voorstelling geldt een bijdrage van €3 p.p.


Vrijdag 12 september
Ghettoblaster

Met Ghettoblaster verwelkomen in september een geheel nieuwe avond in Rotown. Een tintelfris concept waarbij het werkelijk alle kanten op kan gaan. In een krappe vijf uur laten dj’s Beatnologic (Lowriders/Tictoc), Van Rippendael (Tictoc) en Rednas_audio (Fresh Delivery) je werkelijk alle hoeken van hun platenkoffers zien. Verwacht een energieke mix van baile, booty, hiphop, electro, funk, grime, soul, baltimore, dance-hall, reggae en breaks. Een ode aan de blockparty van back in the days!
Klinkt als: Een ode aan de blockparty van back in the days!
Zaal open: 23.00 uur
Entree: 2,50 euro (geen vvk)
www.ghettoblastersoundsystem.com

Zaterdag 13 september
Rose Hill Drive (US)

Klinkt als: Wolfmother, Black Crowes, Led Zeppelin
Zaal open: 21.00 uur
Aanvang: 21.30 uur
Entree: 8 euro
www.rosehilldrive.com

Maandag 15 september
Nina Kinert (SE)
De oplettende muziekliefhebber kent Nina Kinert wellicht nog uit de begeleidingsband van Ane Brun. Het duo trok de laatste jaren veel met elkaar op, waarbij Kinert’s eigen muzikale identiteit steeds meer vorm begon te krijgen. In Scandinavië brak ze uiteindelijk door met het nummer ‘Through Your Eyes’, dat gebruikt werd voor een tv-commercial van een Zweedse autofabrikant.  Met de release van het nieuwe album ‘Pets & Friends’ weet de jonge Zweedse zichzelf nu dan eindelijk ook in Nederland in de schijnwerper te spelen. Waar Ane Brun steeds meer richting country neigt, verruilt Kinert haar ‘folky roots’ juist voor meer pop invloeden. Haar kleine ontwapenende liedjes ademen daarbij iets vertrouwds. Het klinkt warm, integer en harmonieus. Zeker op het podium, waarbij ze zich laat begeleiden door prachtige strijkers.
Klinkt als: Ane Brun, Angus & Julia Stone, Joan As Police Woman
Zaal open: 21.00 uur
Aanvang: 21.30 uur
Entree: 7 euro

www.ninakinert.com


 

Zwoegen en zweten in het Jenevermuseum

In de nieuwe fototentoonstelling ‘ZWEET EN JENEVER’ die vanaf 13 september te zien is in het Jenevermuseum zijn schitterende foto’s te zien waarin de harde werkers in de jeneverindustrie centraal staan.

Lange werkdagen,  zwaar en monotoon werk en een karige beloning. Zo zag het leven van een arbeider rond 1900 er uit.  Ook het leven in Schiedam was in die tijd geen pretje. De brandersknechts woonden met een te groot gezin in te kleine huisjes. De straten waren vervuild en de varkens liepen rond op zoek naar de laatste spoeling. De daken en muren waren zwart van het roet die de vele branderijen en distilleerderijen veroorzaakten. Niet voor niets kreeg Schiedam al gauw  de bijnaam ‘Zwart Nazareth’ . Deze barre woon- leef- en werkomstandigheden inspireerden een aantal grote Nederlandse schrijvers o.a. Henri Hartog en Ferdinand Bordewijk tot kritische verhalen.

Niet alleen laat ZWEET EN JENEVER  foto’s zien uit diverse (particuliere) collecties, die gedurende de afgelopen twee jaar verzameld zijn door het museum. Luister ook naar de verhalen van de laatste meesterknechts en brandersknechts; hoe hard zij moesten werken voor die oer Hollandse borrel!

‘ZWEET EN JENEVER’ is te zien in het Jenevermuseum vanaf 13 september tot en met 7 december 2008. Jenevermuseum, Lange Haven 74, Schiedam
Geopend van dinsdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, weekend en feestdagen 13.00-18.00 uur


 

In Mid-Air door Juxtapose
Dans performance tussen Anto
I
ny Gormley’s installaties
Zondag 14 september om 14:00 uur in de Kunsthal
 
Dansers laten zich inspireren door de indrukwekkende installaties van Antony Gormley. Ter afsluiting van de tentoonstelling Between You and Me voert Juxtapose op zondag 14 september om 14:00 uur in de Kunsthal de interactieve dans performance In Mid-Air uit. De performance vindt plaats tussen de installaties van Gormley en is een unieke cross-over tussen dans en beeldende kunst. Voorafgaand aan de voorstelling is er om 13:30 uur een exclusieve preview te zien in de Witte de Withstraat.
 
Juxtapose
Juxtapose stelt in In Mid-Air net als Gormley het menselijk lichaam centraal. De diverse groep dansers is speciaal voor deze gelegenheid bij elkaar gebracht en kent uiteenlopende leeftijden; de oudste danser is 72 jaar. Het gezelschap is een mix van professionele dansers en amateurs. Het publiek kijkt niet alleen toe maar kan ook meedoen met de performance. Een bijzondere ervaring waarbij kijken verandert in ondergaan.
 
Between You and Me
In Mid-Air vormt de finnissage van de tentoonstelling Between You and Me waarin het werk van de internationaal vermaarde kunstenaar Antony Gormley voor het eerst in Nederland getoond wordt.  De mens is het belangrijkste thema in Gormley’s werk. Zijn krachtige beelden maken ons bewust van de ruimte die we (letterlijk) innemen. De basis van zijn oeuvre is de relatie tussen ‘binnen’ en ‘buiten’, de ruimte in en om het lichaam heen. De tentoonstelling concentreert zich rond de installaties Critical Mass II en Allotment II, die beide een relatie aangaan met de architectuur van de Kunsthal. In zijn onderzoek van de begrenzing(en) van het lichaam gebruikt Gormley vaak afgietsels van zichzelf.
 
Antony Gormley
De Britse kunstenaar Antony Gormley (1950) is bekend door grote kunstprojecten in de openbare ruimte, zoals Angel of the North (1998, Gateshead) en Another Place (1997) dat permanent opgesteld staat op Crosby Beach, Liverpool. In 1994 won hij de prestigieuze Britse Turner Prize.


 

Bouwplaats vormt decor voor live concert DuvelDuvel, Eric Vloeimans en DJ Git Hyper

Dat bouwplaatsen onlosmakelijk verbonden zijn met kunst en cultuur, bewijst Parfum de BoemBoem met een speciale editie tijdens de Wereld van Witte de With. Een zinnenprikkelende fietsroute leidt de deelnemers op 13 september naar de parkeergarage in het Museumpark, waar hen een live improvisatie van hiphoplegende DuvelDuvel, jazzcoryfee Eric Vloeimans en de funky DJ Git Hyper wacht. Op 14 september is er een tweede route. Beiden sluiten aan bij kunstenfestival De Wereld van Witte de With.

Programma 13 september
Op zaterdag 13 september staat Parfum de BoemBoem in het teken van muziek op de bouwplaats. De fietstocht start om 14.00 uur bij Rotterdam ByCycle (Groothandelsgebouw, naast Centraal Station) en leidt langs drie markante bouwplaatsen, waaronder de parkeergarage in het Museumpark. Daar, middenin het puin, improviseren Eric Vloeimans, DuvelDuvel en DJ Git Hyper erop los. Het is de eerste keer dat de drie samenwerken. De bouwplaats laat een nieuwe kant van zichzelf zien: de bouwplaats als decor voor concerten. Het nieuwe Rotterdamse poppodium WATT is medeorganisator van dit unieke optreden.

Programma 14 september
Ook op zondag 14 september start de tocht om 14.00 uur bij Rotterdam ByCycle (Groothandelsgebouw, naast Centraal Station). Dit keer gaan we op zoek naar flora en fauna op de bouwplaats, onder leiding van ‘planthunter’ Gina Kranendonk. Van rucola tot eetbare besjes, we zullen het vinden.  Op de bouwplaats van de parkeergarage in het Museumpark zijn kunstenaars Laan Irodjojo (kunstenaar van Galerie Atelier Herenplaats, waar kunstenaars met een beperking centraal staan) en Yvonne Beelen (multidisciplinaire kunstenares) aan het werk. Voor hun kunstwerken hebben ze zich, op speciaal verzoek van Parfum de BoemBoem, laten inspireren door deze bouwplaats. 

Deelname aan beide routes kost vijf euro, gebruik van een fiets van Rotterdam ByCycle inbegrepen. Reserveren wordt aanbevolen. Stuur een e-mail naar info@rotterdambycycle.nl o.v.v. Parfum de BoemBoem en de datum (13 of 14 september). Telefonisch reserveren kan via 010-4652228 (alleen tijdens kantooruren).  Voor meer informatie: www.rotterdambycycle.nl



STREETBEAT FESTIVAL 2008 komt naar Schiedam!

Eindelijk is het zover! Op zondag 21 september zal de eerste editie van het Streetbeat Festival plaatsvinden op het Bachplein in Schiedam. Tijdens dit festival kunnen duizenden jongeren zich vermaken met het beste op het gebied van Streetculture. Muziekstijlen als urban-eclectic, hiphop, dancehall en reggeaton zullen tijdens Streetbeat door zowel deejay’s als live optredens te horen zijn.
Naast de live optredens van diverse bekende nationale en plaatselijke artiesten is er bij Streetbeat genoeg te beleven. Streetbeat is niet alleen gefocust op muziek, maar biedt een mix van de Streetculture gerelateerde elementen zoals dans, sport, games, streetart en lifestyle.
Meet je voetbal skills met straatvoetballers in de Panna K.O. kooi of toon je vingervlugheid op de PS2 consoles. So you wanna be a model? Laat jezelf dan “restylen” en fotograferen bij de speciale fotostand van Streetbeat.

Voor het plaatselijk talent is er een speciale Streetbeat “open stage”. Aanmeldingen en meer informatie is te vinden op de website.
Hieronder het programmaoverzicht van het hoofdpodium:
LIVE ACTS MET O.A:
DARRYL (hitsingle: eeyeeyo), PHATT (rmxcr), GHETTO FLOW, CASUEL, XCELLENT, D-KAYA, MISS DEE, PRO-X, RMB, MAVE, SIN, RUDEBEATS (beatbox show)  en KARIM & RAILY (breakdance show)
DEEJAYS
FUNKY FRESH / MENACE / DEEPCOVER / DAH COSTA
Datum:     zondag 21 september
Tijd:         14:00 uur-21:00 uur
Locatie:     Bachplein - Schiedam
Toegang:     Gratis!
 www.streetbeatfestival.nl

 


 

 

CONFETTI familielunch: ‘The Family of Man Revisited’
 
CONFETTI, de jongerenredactie van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur, organiseert in het openingsweekend een familielunch op zaterdag 20 september van 12:00 tot 15:00 uur in De Unie. Iedereen is uitgenodigd te lunchen en te praten over de betekenis van familie. Met bijdragen van onder anderen fotograaf Carel van Hees en psychothreapeut Indra Boedjarath. Diverse optredens door de muzikale familie Campbell en familiefilmportretten van filmmaakster Kim Schonewille.
 

Tijdens de lunch staat de vraag centraal welke consequenties het heeft als wij er van uitgaan dat wij allen tot eenzelfde familie –die van de mens- behoren. Heeft dit bijvoorbeeld gevolgen voor de manier waarop wij denken over samenleving en voor de omgang met elkaar?
Uitgangspunt voor deze middag is de grote fototentoonstelling uit de jaren vijftig ‘The Family of Man’ van Edward Steichen. Steichen wilde met de tentoonstelling laten zien hoe divers de mens is en dat we allen deel uitmaken van wat hij ‘The Family of Man’ noemde. Door het tonen van beelden van mensen uit de hele wereld in hun alledaagse bestaan presenteert hij de mensheid als één grote familie.
Gedurende de lunch gaat het publiek aan tafel in gesprek met elkaar over de betekenis van familie voor onszelf en voor de samenleving als geheel.
 
Tijdens de lunch legt de Rotterdamse fotograaf en filmmaker Carel van Hees een link tussen het beroemde fotoproject en zijn eigen werk. Carel van Hees is documentair fotograaf, bekend van zijn film ‘2km²’ (over het leven op 2 vierkante kilometer in Rotterdam Zuid) en de grote solotentoonstelling ‘Play’ in het Rotterdamse Las Palmas (portretten van jongeren in de grote stad). Indra Boedjarath, psychotherapeut en directeur van Mikado, kenniscentrum voor interculturele zorg gaat in op universele familiewaarden maar ook op specifieke, cultuurbepaalde visies op het begrip familie. Gedurende de middag zijn er diverse optredens van de muzikale familie Campbell. Ook wordt een filmportret getoond dat Kim Schonewille en ingrid Meus maakten van Rotterdammers en hun familie. Gespreksleider is Mijke Loeven.

Zaterdag 20 september 2008  De Unie, Mauritsweg 34-35
 12:00 – 15:00 uur - Lunch is gratis  reserveren:  Verplicht, 010-4333534 of rrkc@rrkc.nl of via www.rrkc.nl of www.deunie.nu




WE ALL LOVE 80’s & 90’s OFF_CORSO - Rotterdam

 

Op zaterdag 27 september presenteert Radio Veronica in Off_Corso de volgende editie van WE ALL LOVE 80’s & 90’s! Waan jezelf terug in de tijd met de meest geweldige hits en beelden uit de jaren 80 en 90 in een stijlvol aangekleed Off_Corso.

WE ALL LOVE 80’s & 90’s neemt je deze avond mee terug naar toen, toen alles beter was, toen je stiekem verliefd was op Prince en toen je flippoverzameling heilig was. Verlang jij ook zo terug naar de tijd dat je uit je dak ging op ‘Like a virgin’ van Madonna en er vrolijk op los moonwalkte en hiphopte? Het is allemaal weer up to date tijdens WE ALL LOVE 80’s & 90’s! Ga los op de dansvloer en dans als vanouds op alle grote hits van Nena, Wham!, The Beasty Boys, Michael Jackson en de vele andere muzikale helden die de jaren 80 en 90 rijk waren. De VJ’s van WE ALL LOVE 80’s & 90’s bezorgen je de beste flashbacks naar de tijd waarin je thuisbleef voor Ducktales en gered wilde worden door The Flying Doctors. Trek dus je housebroek aan, doe je klaparmband om en kom naar Off_Corso!

 Zaterdag 27 september 2008 Off_Corso, Kruiskade 22, Rotterdam? 22:00 – 05:00 uur  vvk 10,00 euro (excl. fee), deur 12,50 euro
Presale online :www.wealllove.com
Presale adres Chill Out Shop (Bijenkorf – Coolsingel 105 - Rotterdam)
Primera (alle winkels in Nederland / www.primera.nl)



HALTE HOLLAND
Tentoonstelling in Villa Zebra van 8 november tot en met 7 december 2008

 
 Op 8 november 2008 klinkt in Villa Zebra het startschot voor de reizende tentoonstelling van Stichting de Vrolijkheid. “Halte Holland” is een tentoonstelling voor kinderen van 4 tot 12 jaar en is gemaakt door kinderen in asielzoekerscentra. Zij verzamelden herinneringen en beelden van de toekomst in de vorm van tekeningen, foto’s, filmpjes, teksten en liedjes. Bij elkaar vormt het geheel een collectie die bijeengebracht wordt in de tentoonstelling “Halte Holland”.
 
In de afgelopen maanden hebben kinderen in 10 asielzoekerscentra in Nederland met kunstenaars gewerkt aan een project rond het thema reizen en bewaren. Niet alleen de kinderen zelf, ook het culturele erfgoed dat ze met zich meedragen is immers onderweg en in beweging. In de tentoonstelling “Halte Holland” wordt al het materiaal geplaatst in een ruimte die herkenbaar zal zijn als een transitruimte op een vliegveld. Koffers staan opgeslagen en vormen de kern van de tentoonstelling. Bezoekers hebben de rol van medereizigers en hebben de tijd om rond te snuffelen. Tevens kunnen kinderen ook actief aan de slag en kunnen hun eigen herinneringen en toekomstdromen beschrijven of tekenen. Uiteindelijk is het de bedoeling om hun stem ook onderdeel van de tentoonstelling te laten zijn.
 
Het doel van de tentoonstelling is om waardevol immaterieel cultureel erfgoed te bewaren en toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het is belangrijk om de kinderen in asielzoekerscentra een gezicht te geven en ontmoetingen mogelijk te maken met deze kinderen afkomstig uit de hele wereld. Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van kunstenaars, musici en theatermakers die activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Jonge vluchtelingen die in bijzondere omstandigheden leven en voor wie de toekomst onzeker is.
 
Villa Zebra is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Villa Zebra, Stieltjesstraat 21 3071 JV ROTTERDAM Telefoon: 010 – 241 17 17 - E-mail: post@villazebra.nl - Actuele informatie op: www.villazebra.nl


 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"