Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 00:15 uur | 0 bezoekers


Zodiac Tweelingen

Tweelingen: een epidemie

Tweelingen

Sterrenbeeld tweelingen.
De kans is groot dat ook jij besmet bent geraakt door het virus dat rondwaart onder de westerse populatie, specifiek onder vrouwen. Het gebruik van een condoom is NIET de oplossing. Nee, de beste bescherming is om niet te luisteren naar adviezen van vrienden, regering of uw baas, maar om naar jezelf te luisteren. Luister naar jezelf, dan komt het antwoord op de vraag; kinderen, nu of later, vanzelf.

 

 

 

       Ik geloof niet in de voorspellende waarde van een horoscoop maar in die van mij zal zeker staan dat ik niet overweg kan met het sterrenbeeld Tweelingen. Ik geloof in cijfers en data. Die data laten zien dat er een epidemie gaande is onder de barende vrouwen. Het aantal tweelingen is sinds de jaren negentig explosief aan het stijgen en stijgt nog steeds (zie grafiek). Wat niet in die grafiek staat is dat het gaat om twee-eiige tweelingen, niet om een-eiige, identieke kinderen.

 

       Waar komt die epidemie vandaan en wie of wat veroorzaakt die stijging in tweelingen? De epidemie aan tweelingen komt uit het laboratorium. Letterlijk want inmiddels ontstaat bijna 1 op de 60 kinderen in een reageerbuisje. IVF, in vitro fertilisatie, zoals reageerbuisbevruchting heet in vaktaal, is de boosdoener van die stijging. De door hormooninjecties geïnduceerde rijpe eieren van haar worden in een plastic petrischaaltje bevucht met zijn zaad. Of, voornamelijk bij lesbische stellen, met dat van een donor. Vervolgens gaan die bevruchtte eieren terug de baarmoeder in, met de hoop dat het negen maanden later ook daadwerkelijk tot baren zal komen. Maar om de kans van slagen bij IVF zo groot mogelijk te houden wordt niet zoals in de natuurlijke situatie maar één bevrucht eitje in de baarmoeder losgelaten, maar meerdere. En tja, als meerdere van die reageerbuisembryo's zich tot kind ontwikkelen dan wordt het antwoord bij de eerste echo: "oh oh, ik hoor meerdere hartjes kloppen."

 

      In een paardenfokkerij wordt de partnerkeuze bepaald door de fokker. Uit een catalogus kiest de fokker de hengst met de beste reputatie, achtergrond, bouw en karakter die bij zijn stermerrie past. Vervolgens vliegt het zaad per post in om na een kunstmatige inseminatie zijn merrie te bezwangeren. Na twee weken komt de belangrijkste stap: met een echo wordt onderzocht of de merrie zwanger is en of zij slechts zwanger is van 1 embryo. De risico's voor merrie en veulen zijn bij meer dan 1 embryo aanzienlijk groter en dus zal de fokker bij een tweeling kiezen voor abortus van 1 van de 2 embryo's.

 

      Vrouwen zijn geen paarden, ook al zeggen sommige mannen van zichzelf dat ze hengst zijn. Maar net als bij paarden lopen ook vrouwen en hun ongeboren kinderen risico's bij meerlingen. Dus wie veroorzaakt die explosie van IVF-tweelingen? Het antwoord daarop is natuurlijk: de vrouw zelf, want die kiest voor een IVF behandeling. Het aantal IVF behandelingen stijgt nog sneller dan het aantal tweelingen. Waarom? Omdat de vruchtbaarheid van de vrouw (en in mindere mate van de man) al meer dan veertig jaar dalende is.

 

       Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, zo luidde de slogan van de overheid in de jaren negentig. Jonge vrouwen werden gestimuleerd om door te studeren en te kiezen voor een carrière om economisch onafhankelijk te zijn. Met als gevolg dat toen al die slimme meiden het diploma op zak hadden en die goede baan in de pocket was, hun biologische klok langzamer was gaan tikken en op natuurlijke wijze zwanger raken moeilijk werd. In Nederland is de gemiddelde vrouw bij het baren van haar eerste kind één van de oudste op deze wereld. Die overheidsslogan is inmiddels in een dicht en onvruchtbaar dossier verdwenen, maar de tweelingen-epidemie is nog altijd stijgende, inclusief alle bijbehorende risico's

 

 

Deel 1 uit de tweelingenvrees van

Jip zonder Janneke

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"