Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 12:25 uur | 1 bezoekers


Illustratie is eigendom van Havenbedrijf Rotterdam NV

Dossier: de Tweede Maasvlakte

De komende maanden wordt er gewerkt aan een dossier over de Tweede Maasvlakte. Doelstelling? Ontdekken wat de realisatie van dit nieuwe industriegebied voor Rotterdam – en dan vooral haar burgers – gaat betekenen.


De Rotterdamse haven heeft op mij altijd een magnetiserende uitwerking gehad. Dat is eigenlijk, op wat toeristische bezoekjes en schoolexcursies na, volledig gebaseerd op folklore en boeken als The Dutch Windmill van Jules Deelder.

Wanneer ik door het havengebied rijd, of door Rotterdam slenter, dan voel ik me een halve vreemde. Ik ken de weg,  maar lijk nooit zo veel haast te hebben als de mensen die het om de paar meter presteren om me in de weg te lopen. Rotterdam is, veel meer dan andere steden, een stad in beweging. Ik vraag me af of Rotterdammers dat zelf beseffen.

De Maasvlakte is een onderwerp dat zowel op politiek, sociaal als technisch vlak allerlei mogelijkheden biedt. Het besluitvormingproces ligt achter ons, en dan vervaagt de journalistieke aandacht vaak, terwijl juist nu de aanleg echt begonnen is. Dat de plannen op papier na jaren soebatten eindelijk door het vergadercircuit gekomen zijn, is erg fijn, maar nu pas worden die woorden omgezet in daden.

Nu gaat de ringweg aangepakt worden: wat betekent dat voor de bereikbaarheid van de stad? Hoe wordt de Maasvlakte van energie voorzien? Hoe kijken bezwaarmakers nu tegen het project? Is er naar hun bezwaren geluisterd, of had bezwaar maken nooit een kans?

Het zijn zomaar wat vragen, zomaar wat facetten. Door die vragen te beantwoorden en facetten te belichten hopen we toe te werken naar een totaalplaatje.Voor ons is het in eerste instantie zaak om het havengebied en de Maasvlakte te leren kennen. Dat doen we op verschillende niveaus.

Ik heb de Milieu Effect Rapportage op mijn nachtkastje liggen. Maar we bezoeken ook de musea en infocentra. Speciale interesse gaat daarbij naar de wijze waarop de gemeente Rotterdam de geschiedschrijving over de planvorming stuurt: wat krijgen basisschoolleerlingen wel en niet aangeleerd? Wat is, volgens de officiële kanalen, te betekenis van de Maasvlakte?

En, minstens zo belangrijk: wat betekent de Maasvlakte volgens u voor Rotterdam?

Mark Merks studeert journalistiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van september tot en met december is hij als stagiair actief voor Antenne Rotterdam.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"