Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 06:22 uur | 1 bezoekers

Rotterdam kiest Aboutaleb als burgemeester

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken (PvdA) gekozen als nieuwe burgemeester. Aboutaleb wordt hiermee de eerste Marokkaanse burgemeester van Nederland.

De tweede politieke partij in de Rotterdamse gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam, is woedend over de benoeming. De partij is tegen de gevolgde procedure. Daarbij liet fractievoorzitter Sörensen donderdagavond doorschemeren liever een ander als burgemeester te hebben gezien.

Verder is in bestuurlijke kringen met grote instemming gereageerd op de voordracht. De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het een slechte zaak dat de staatssecretaris van Sociale Zaken tussentijds de plaat poetst. Hij had volgens de liberalen de kabinetsperiode moeten uitdienen.

De huidige burgemeester Opstelten van Rotterdam vertrekt per 1 januari 2009. Het kabinet moet officieel de voordracht van de gemeenteraad nog goedkeuren, maar dit is een formaliteit. Rotterdam heeft 580.000 inwoners, en is de tweede stad van het land.

 

'Aboutaleb is voorbeeld voor Marokkaanse jeugd'

,,Ahmed Aboutaleb laat zien dat als je als Marokkaan je best doet in de samenleving, je in dit soort posities kunt komen.'' Dat zei directeur Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMT) donderdag. 

Arkazan noemde de voordracht van Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam is goed voor de stad. ,,Het is een man die goed kan binden en in staat is moeilijke projecten aan te pakken.''

 

Hugo Borst: Aboutaleb past bij Rotterdam

Hugo Borst reageert blij op de voordracht van Ahmed Aboutaleb (PvdA) als nieuwe burgemeester van Rotterdam. ,,Ik vind Aboutaleb een heel eerlijke en open man. Daardoor past hij goed in Rotterdam'', zegt de sportcommentator en AD-columnist.

 

,,Als we de clichés erbij halen van hardwerkende en ongecompliceerde Rotterdammers, dan past Aboutaleb daar als geen ander tussen. Het lijkt me een harde werker. Hij is daadkrachtig in al zijn optredens. Een betere burgemeester kan Rotterdam zich niet wensen. Het lijkt mij een uitstekende keus. Het zou me echt verbazen als zijn benoeming niet goed wordt ontvangen.''

Aboutaleb was niet de eerste keus van Hugo Borst. ,,Mijn eerste keus was Gerd Leers, omdat mijn krant een schaduwverkiezing onder de lezers had georganiseerd en Aboutaleb daarin niet naar voren kwam.''

 

Leefbaar niet blij met man met dubbele nationaliteit

ROTTERDAM (ANP) - Geen verstandige keuze, reageert Ronald Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam op de voordracht van Ahmed Aboutaleb.

,,Het is een Amsterdammer, het is een carrièremaker en een Ajax-supporter, maar het allerergste is dat Aboutaleb twee paspoorten heeft'', aldus Sörensen donderdagavond.

Volgens Sörensen vertegenwoordigt de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken ,,het verkeerde denken'' in Nederland. ,,Hij heeft politieke carrière gemaakt door ferme taal, door dingen te zeggen die wij denken. En als wij dat zeggen, zijn we extreem rechts'', aldus Sörensen. Afgezien van de persoon, vindt Leefbaar Rotterdam ook dat er geen PvdA'er burgemeester moet worden. ,,Die partij heeft zijn tijd gehad hier.''

Leefbaar Rotterdam, met veertien zetels de tweede partij in de Rotterdamse gemeenteraad, had liever een burgemeestersreferendum gezien in de Maasstad. In april werd dat voorstel echter weggestemd met de kleinst mogelijk meerderheid: 23 tegen en 22 voor. Van de PvdA-fractie stemde toen fractievoorzitter Peter van Heemst wel voor een referendum.

 

 Ronald Sörensen: Aboutaleb is opportunist

ROTTERDAM (ANP) - Fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar Rotterdam noemde de door de raad als nieuwe burgemeester van Rotterdam voorgedragen Ahmed Aboutaleb ,,een opportunist die beter in de Haagse politiek past''.

Sörensen deed zijn uitspraken vlak na de raadsvergadering voor Radio Rijnmond.

De fractievoorzitter wilde niet zeggen of Leefbaar Rotterdam dwarsgelegen heeft bij de benoeming. ,,Daar mag ik niet over praten, dat is democratie in Nederland anno 2008'', stelde hij. Het zinde Sörensen niet dat ,,Aboutaleb dingen mag zeggen waarvoor onze wethouders ontslagen worden. Maar als hij het zegt, is het opeens zo'n verstandige man.''

Sörensen wilde niet ingaan op de vraag of in de raadsvergadering is gesproken over Wim van Sluis, de oud-wethouder die Leefbaar Rotterdam wilde als burgemeester.

 

Ahmed Aboutaleb (Beni SidelRif (Marokko), 29 augustus 1961) is een Nederlands politicus van Marokkaanse komaf. Op 22 februari 2007 werd hij benoemd totstaatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. Daarvoor was Aboutaleb wethouder in de gemeente Amsterdam. Hij is lid van de Partij van de Arbeid.

Politieke carrière


Wethouder van Onderwijs in Amsterdam

In januari 2004 volgde hij de afgetreden Rob Oudkerk op als wethouder onderwijs, jeugd, werk en inkomen en grotestedenbeleid van Amsterdam.

Met name sinds de moord op Theo van Gogh in november dat jaar kwam Aboutaleb in het nieuws met zijn pogingen om de gemoederen te bedaren en bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen. Aboutaleb wordt vaak gezien als het allochtone gezicht van de PvdA, die onder allochtonen (een steeds grotere doelgroep in Amsterdam) de grootste partij is.

Zijn naam wordt in verband gebracht met het postcodebeleid van Amsterdamse basisscholen, wat inhoudt dat scholen alleen leerlingen mogen toelaten uit de wijk waar de school staat.

Zijn beleid werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 beloond: hij kreeg van alle kandidaten de meeste stemmen (46.217), hoewel hij op de lijst van de PvdA tweede stond (lijsttrekker Lodewijk Asscherhaalde 'slechts' 35.224 stemmen). In het nieuwe college van PvdA en GroenLinks behield hij zijn portefeuille.

Op 18 april 2006 kwam Aboutaleb in het nieuws doordat hij de bijstand wil afschaffen voor vrouwen met een boerka. In het blad Opzij sprak hij: "Niemand wil immers een werkneemster in een boerka. In dit geval zeg ik: boerka uit en solliciteren. Als je dat niet wilt: ook goed, maar dan geen uitkering."


Staatssecretariaat

Aboutaleb is in het kabinet-Balkenende IV staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanvankelijk werd hij getipt als Minister van Onderwijs, nadat Wouter Bos hem die post toebedeelde in diens boekje Wat Wouter wil.

De dubbele nationaliteit van Aboutaleb (naast de Nederlandse nationaliteit heeft hij ook de Marokkaanse nationaliteit), leidde al voor zijn beëdiging tot kamervragen van de PVV. Dezelfde partij kondigde aan tijdens het debat om de regeringsverklaring met een motie van wantrouwen te komen tegen Aboutaleb en zijn collega Albayrak. Staatsrechtelijk is dit een novum: nog niet eerder is een motie van wantrouwen ingediend tegen een bewindspersoon nog voordat hij een debat met de Tweede Kamer had gevoerd. Opmerkelijk is dit ook aangezien in artikel 3 van de Grondwet staat: "Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar".

In oktober 2003 verscheen in het opinieweekblad Vrij Nederland een interview met Ahmed Aboutaleb over zijn ervaringen als wethouder en staatssecretaris en zijn opvattingen omtrent de integratie-problematiek.[1]


Burgemeesterschap

In oktober 2008 werd duidelijk dat Aboutaleb had gesolliciteerd naar de burgemeesterspost in Rotterdam, hij behoorde bij de laatste vier kandidaten die overgebleven waren in de procedure, aldus bronnen rond de Rotterdamse vertrouwenscommissie.[2][3] Op 16 oktober 2008 werd hij door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Na verwachting zal hij de huidige burgemeester, Ivo Opstelten (VVD), op 1 januari 2009 opvolgen.[4] 

 
Array
(
    [122363] => Array
        (
            [naam] => Frank Jansen
            [link] => 
            [reactie] => ze moeten eens een keer niet zo zeiken over het feit dat deze 'rode' man van Marokkaanse afkomst is! hij woont en werkt al een jaar of 20 in Nederland en met niet al te veel tegenslag! Wat is er fout aan deze man en wat gaat hij slechter doen dan Ivo Opstelten?! 
            [afbeelding] => 24430
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2008-10-17 09:51:22
            [react_date_changed] => 2008-10-17 09:51:22
            [react_page] => 0
            [react_user] => 24509
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 122359
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => ESWELHBMX7L9WQW
            [u_name] => Frank Jansen  
            [u_email] => frankfjansen@gmail.com
            [react_id] => 122363
            [editable] => 1
        )

    [122387] => Array
        (
            [naam] => Rini Biemans
            [link] => 
            [reactie] => Ik was blij verrast, Rotterdam durft, we zullen zien...
            [afbeelding] => 2902
            [afbeelding_id] => 2902
            [afbeelding_name] => rini4web.jpg
            [afbeelding_date] => 2005-02-21 17:26:41
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site25_20050221172641_rini4web.jpg
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 0
            [afbeelding_width] => 2319
            [afbeelding_height] => 1893
            [afbeelding_size] => 1646858
            [afbeelding_type] => jpg
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2008-10-17 17:14:05
            [react_date_changed] => 2008-10-17 17:17:13
            [react_page] => 0
            [react_user] => 19509
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 122359
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => BUJQ7P5QE54A576
            [u_name] => Rini Biemans  Biemans
            [u_email] => rini@antennerotterdam.nl
            [react_id] => 122387
            [editable] => 1
        )

)
photo

Frank Jansen | 17 oktober 2008

ze moeten eens een keer niet zo zeiken over het feit dat deze 'rode' man van Marokkaanse afkomst is! hij woont en werkt al een jaar of 20 in Nederland en met niet al te veel tegenslag! Wat is er fout aan deze man en wat gaat hij slechter doen dan Ivo Opstelten?!

photo

Rini Biemans | 17 oktober 2008

Ik was blij verrast, Rotterdam durft, we zullen zien...


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"