Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | vrijdag 29 maart 2024 07:54 uur | 1 bezoekers

Overpeinzingen en observaties bij Nika, Koffie & Thee

Het is rond vieren ’s middags, de oktobermaand is alweer twintig dagen oud. Ik zit bij Nika, Koffie & Thee, op de hoek van de Benthuizerstraat en de Zaagmolenstraat de dag te overpeinzen.

Hoewel niet warmer dan een graad of veertien, kun je nog best op het terras zitten. Dat vind ik althans, maar voorlopig ben ik de enige die zo denkt. Kit, mijn kleine dogje, ligt tussen de tafel en de terrasafscheiding in. Vanaf haar dubbelgevouwen kleedje (zij wenst geen koude derrière) houdt zij alles scherp in de gaten. En daar heeft zij het best druk mee: auto's rijden vanuit vier richtingen af en aan, soms behoorlijk hard en op het laatste moment remmend, er lopen meer mensen langs dan je in één oogopslag kunt opnemen, en er is veel fietsverkeer, om deze tijd vaak met kinderzitje of voorzien van zo’n trendy houten bak. Je hoeft geen enkele moeite te doen om je deel van het stadsgewoel te voelen.

 

Aan de andere kant van het terras, precies drie tafeltjes van het mijne verwijderd, is inmiddels een stoïcijns kijkende dame gaan zitten. Het meest opvallend aan haar is de enorme zonnebril. Ik heb lichtjes de neiging mensen met zonnebril te wantrouwen, vooral als er van zonneschijn geen sprake is (wat hebben zij te verbergen?). De dame drinkt koffie, het kopje heel verzorgd geserveerd op een minidienblaadje met daarop een klein glaasje water. De verpakking van haar koekje laat zij nonchalant wegwaaien, mijn kant op. Wanneer hondje Kit de koekgeur van het papiertje af begint te likken, raap ik het op en plant het onder de asbak op mijn tafeltje.

 

Het feit dat Nika enkele jaren terug de Ketelbinkietrofee voor de lekkerste koffie heeft gewonnen, is veelzeggend. Naast een goede cappuccino of espresso heb je bij dit koffie- & theehuis trouwens ruime keus uit kwaliteitshapjes en -drankjes. Vanmiddag drink ik ijskoffie, koud, romig en niet te zoet. Als ik even later een rosé bestel, krijg ik er een schaaltje nootjes en een groot glas water bij. De rosé is licht cognackleurig en goed van smaak.

 

De zelfgebakken appeltaart van Nika, waar ik eerder mee heb kennisgemaakt, is een bijzondere vermelding waard. Die hoort naar mijn bescheiden mening namelijk tot de beste van de stad. Zoals bij Nika te verwachten valt, is de bijbehorende slagroom vers. En om deze positieve notities te complementeren: de bediening is altijd even vriendelijk en voorkomend, en de spijt waarmee gemeld wordt dat een product van de kaart niet voorradig is, is oprecht.

 

Een leuke wetenswaardigheid, ten slotte, is dat Nika in 2000 werd opgericht door de Turkse Nihat Kaya, met als doel mensen uit de buurt met elkaar in contact te brengen. Maar als je, zoals ik, van verder komt, voel je je beslist net zo welkom in dit koffie- & theehuis in het Oude Noorden. Een aanrader dus.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"