Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 15:02 uur | 2 bezoekers


SuikerZoet filmfestival in Schiedam

Expositie popfotograaf Dimitri Hakke in WATT

Expositie popfotograaf Dimitri Hakke in WATT

Expositie popfotograaf Dimitri Hakke in WATT

Scapino Ballet

Theater Hal 4

Maria Mena

Uittips en Nieuws

Uittips en nieuws voor de komende tijd.

 


Rotterdammers doen meer aan cultuur

Rotterdammers doen steeds meer aan cultuur. Dat blijkt uit het onderzoek Cultuurparticipatie van Rotterdammers 2007 van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS).

Ten opzichte van 2005 is de cultuurdeelname onder Rotterdammers in 2007 licht gestegen. Verder geeft het onderzoek aanleiding tot enkele opmerkelijke conclusies. Een selectie hieruit:

-    Meer dan driekwart van de Rotterdammers bezoekt wel eens een film, theaterstuk, concert of musical. Ook het bezoek aan cultureel erfgoed (waaronder musea) is licht toegenomen.
-    12% van de Rotterdammers bezoekt lokale culturele voorzieningen, waaronder de Lokale Cultuur Centra. Hierdoor wordt de kans groter dat men ook aan andere vormen van cultuur deelneemt.
-    Antillianen (inclusief Arubanen) zijn het meest zélf kunstzinnig actief.
-    Bijna 70% van de Rotterdammers bezocht in 2007 één of meer festivals in de stad. Met name de kleinere culturele festivals hebben een groter bereik gekregen (waaronder Wereld van Witte de With, R’Uitmarkt en de Dag van de Romantische Muziek).
-    Ruim 70% van de Rotterdammers heeft gehoord van één van de activiteiten van het Architectuurjaar 2007 (met name De Brandgrens). Bijna 30% heeft ook minstens één van deze activiteiten bezocht.
-    Er zijn maar weinig Rotterdammers die aan geen enkele vorm van cultuur doen.
-    Bijna een derde (27%) van de Rotterdammers informeert zich over cultuur via één van de informatiebronnen van Rotterdams Uitburo. Daarvan wordt de Uitagenda Rotterdam het meest geraadpleegd.


 

Surinamers zijn lui en Nederlanders zijn gierig

Van 2004 tot 2006 speelde Danser Regilio Sedoc en rapper Vincent van der Velden de succesvolle voorstelling Dubbelbloed voor ruim 200.000 bezoekers. Reden temeer om de voorstelling over vooroordelen over, en gelijkenissen tussen Surinamers en Nederlanders in een nieuw jasje te steken. De voorstelling van Danstheater AYA is woensdag 19 november 2008 om 20:15 uur te zien in Theater Hal 4.


Soepel gedanste lijnen, ritmische vechtdans, zang, tekst en rap wisselen elkaar in snel tempo af. In de dansvoorstelling voor jongeren maken danser Regilio Sedoc en rapper Vincent van der Velde samen een bootreis naar Suriname. Sinds zijn vierde woont Regilio in Nederland, maar hij heeft een Surinaamse achtergrond. Voelt hij zich een echte Nederlander? Hoeveel oerwoud zit er nog in hem? En Vincent, opgegroeid met rood-wit-blauwe spelletjes. Hoe Hollands is hij nog? Dubbelbloed is een zoektocht naar vreemd en vertrouwd, over vooroordelen en hoe (on)waar ze zijn, in een mix van moderne en Afrikaanse dans en Nederlandse rap.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via 010-412 60 31 en kosten € 10,- per persoon. Groepen van minimaal 10 personen betalen € 8,- en kunnen reserveren via tanya@hal4.nl. Meer informatie over de voorstelling is te vinden op www.theaterhal4.nl
.



MAÑANA No. 6: Numi y Malicia (Barcelona)

Vrijdag 14 november opent Mañana Arts Gallery haar zesde expositie met een dikke party. Met deze keer:
?EXPO: Numi y Malicia
Deze twee jonge kunstenaressen komen speciaal voor Mañana over uit Barcelona. Twee meisjes met een achtergrond in de graffiti die inmiddels veel stijlen, invloeden en disciplines combineren. In hun eigen woorden: “Het werk van Numi&Malicia binnenstappen betekent een fascinerende reis door 80’s referenties, Aziatische popiconen zoals monsters, goden en geesten en een pas gevoede dieren/collectie. We want to transmit fun and euphoria´. Dat hebben ze al succesvol gedaan in oa. Parijs, Barcelona, Lissabon, Amsterdam, Oporto, Tokyo en bijvoorbeeld met hun `Honey, I´m a zombie´ expositie in de Lightbox Gallery (Seoul). Van schilderijen en graffit tot mode.
http://numimalicia.blogspot.com/ 

Dirty details
Mañana Arts Gallery, boven cocktailbar DP96, Witte de Withstraat 96, Rotterdames
openingsparty: vrijdag 14 november, van 20u tot BAM
expo open: elke woensdag-zondag vanaf 17u, t/m zondag 7 december.
Mañana opent elke tweede vrijdag van de maand een expositie, met dik feest:
13 jun / 11 jul / 8 aug / 12 sep / 10 okt / 14 nov / 12 dec 2008. )2009 is in de maak)


Mañana Arts Gallery, op de kop van de Witte de With, is een samenwerking van DP96 en Baschz&Julstar. We openen elke maand een nieuwe expositie van jonge opkomende kunstenaars of gevestigde namen met hetzelfde enthousiasme. Baschz&Julstar maakten eerder naam met kunstenaarscollectief Tictoc en hun Lamball Bakra expositie in Showroom Mama.
www.manana-rotterdam.nl


 

First three songs, no flash!
Expositie popfotograaf Dimitri Hakke in WATT
 
‘First three songs, no flash’, is de noemer waaronder popfotograaf Dimitri Hakke exposeert in WATT. Van woensdag 19 november 2008 t/m zondag 4 januari 2009 is het café-restaurant van het gloednieuwe Rotterdamse poppodium decor van een dertigtal popfoto’s. Nieuwe livefoto’s, maar ook portretten uit de afgelopen vijftien jaar, zullen de wanden sieren.
 

Na exposities in o.a. de trendy Parijse galerie Colette, de Amsterdamse Bijenkorf, het Nationaal Popinstituut, de Centrale Bibliotheek van Rotterdam en een permanente fotowand in poppodium Rotown, is het nu tijd voor een expo in de opvolger van Nighttown. Een lastige klus om de honderden artiesten die de Rotterdammer voor de lens kreeg , te comprimeren tot een overzichtelijke tentoonstelling. Het resultaat legt vooral de nadruk op de afgelopen jaren: Iggy & The Stooges tijdens de opening van WATT, Lowlands 2008, een recente shoot met Ziggi. ‘Klassieke’ platen van de Stones, White Stripes, Killing Joke en Franz Ferdinand hebben echter ook een plek weten te bemachtigen.
 
De titel van de expositie ‘First three songs, no flash’, verwijst naar de standaardmededeling die fotografen te horen krijgen wanneer zij ‘in de pit’ voor het podium klaar staan om de artiest te fotograferen. Tijdslimiet, daar draait het om in de popfotografie. Of het nou een liveshot is of een snel portret backstage. Het doen met de -vaak moeilijke- omstandigheden die je voorgeschoteld krijgt, daar ligt de uitdaging.

Plaats: WATT café-restaurant ,West- Kruiskade 26-28, 3014 AS Rotterdam
Datum: 19 NOV 2008- 4 JAN 2009
Toegang: gratis

 



SuikerZoet filmfestival Schiedam vierdagen lang gratis wegzwijmelen

Don. 20 t/m zon. 23 november gratis films op bijzondere locaties in Schiedam. www.suikerzoetfilmfestival.nl


 


Rotterdamse kinderen vieren hun rechten
4e Kinderrechtenfestival op 23 november 2008 in de Maassilo te Rotterdam
 
Sinds 1989 is 20 november de Dag van de Rechten van het Kind. Om dit te vieren, vindt het weekend erop, op zondag 23 november, voor de 4e keer het Kinderrechtenfestival plaats, speciaal voor alle kinderen en jongeren uit Rotterdam en omgeving. Zij zijn die dag, met of zonder ouders, tussen 12.00 en 18.30 uur van harte welkom in de Maassilo op Rotterdam Zuid.
 
Het Kinderrechtenfestival gaat van start met een ballonnenrace. Alle aanwezige kinderen mogen hun eigen ballon oplaten. De eigenaar van de ballon die het verst komt, krijgt een mooie prijs. In de Maassilo kunnen kinderen en jongeren de hele dag meedoen aan een kinderrechtenspeurtocht, deelnemen aan  workshops, gamen in de Sport & Game Zone, eigen gemaakte kleding showen tijdens de kidsmodeshow of struinen over de Infomarkt, waar tientallen kinderorganisaties zich presenteren.
 
Het hoogtepunt van de dag belooft de finale van de Right 2B A Star Show te worden, gepresenteerd door Quintis Ristie (Soko Soko!). Onder andere Ali-B, Yes-R en Idols-beroemdheden Nathalie en Charlene beoordelen de finalisten op hun playbacktalenten. De winnaar van de Right 2B A Star Show wint onder andere een cursus muziek of dans naar keuze van de SKVR. Verder zorgen Suzanne, finalist van het Junior Songfestival, Yes-R en Ali B voor daverende shows.
 
Alle kinderen op de wereld hebben rechten. Het recht om je mening te geven, recht op onderwijs en een veilig en gezond leven, maar ook recht op bescherming tegen kinderarbeid, mishandeling en geweld. Om deze rechten beter te kunnen beschermen, hebben de Verenigde Naties en UNICEF op 20 november 1989 het Verdrag voor de Rechten van het Kind aangenomen. Inmiddels is het verdrag door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen in hun land. Het Kinderrechtenfestival 2008 is een initiatief van de Rotterdamse Jongerenraad.
 
Kinderrechtenfestival 2008
Datum:             23 november 2008
Tijd:                 12.00-18.30 uur
Locatie:            Maassilo (Maashaven Zuidzijde 1-2, Rotterdam), naast metrostation Maashaven
Toegang:          3,50 euro


 

Eerste vier finalisten VSBfonds Music Matters Award 2008 bekend
12 december strijden twaalf finalisten in Theater Zuidplein om de titel Music Matters Ambassadeur
 
Wie volgt Sabrina Starke op als Music Matters Ambassadeur? Vier van de twaalf finalisten van de tweede editie van de VSBfonds Music Matters Award zijn bekend: G-no, Lana de Kievit, Gobz en Tibisay Mercera. De eerste drie artiesten zijn geselecteerd tijdens de Music Matters R`Voices jamsessies en workshopweekenden, Tibisay ontving de eerste wild card. Op 12 december strijden zij, samen met nog acht anderen, in Theater Zuidplein om de felbegeerde Award en de titel Music Matters Ambassadeur. De vorige winnares, Sabrina Starke, bracht dit najaar, met steun van Music Matters, haar debuutalbum uit. Hitlijstnoteringen, vele radio- en tv-optredens en zelfs een contract met het bekende Blue Note label volgden.
 

Rapper G-no, 26 jaar, wil zo veel mogelijk mensen raken en inspireren met zijn muziek. Als beatboxer miste hij de mogelijkheid om via die muziekstijl zijn verhaal te kunnen vertellen. Hij maakte de combinatie met rap en schrijft nu, net als Brainpower en V.S.O.P., in het Nederlands. De 16-jarige popzangeres Lana de Kievit vindt haar inspiratie onder andere bij Anouk en Amanda Marshall. Optreden vindt ze nog wel spannend, maar ook geweldig: “Het podium is echt mijn ding en als de ergste zenuwen weg zijn, ga ik helemaal los.” Gobz, net als G-no 26 jaar, maakte tien jaar geleden zijn entree in de muziek, als producer en later ook als rapper. De 18-jarige Tibisay Mercera heeft niet alleen een passie voor muziek, maar ook voor theater en dans. Ze volgt op het moment een hbo-opleiding Dans/Musical. Ze trad eerder onder andere op met het Onafhankelijk Toneel in de voorstelling Boys & Girls. Dat ze thuishoort op de VSBfonds Music Matters Award bewees ze een half jaar geleden, toen ze de Rotterdamse Talent Night 2008 won. Dit leverde haar de wildcard voor de Awardshow op.
 
Het prijzenpakket
De act die op 12 december Rotterdam als muziekstad het best vertegenwoordigt, gaat met een goede deal naar huis. De winnende artiest wordt een jaar lang Music Matters Ambassadeur en krijgt de mogelijkheid drie nummers op te nemen, waarvan één track als single wordt uitgebracht. Ook behoren een professionele fotoshoot én een videoclip tot het prijzenpakket. Tenslotte krijgt de winnaar de kans op te treden. Voor de promotie van die optredens wordt een budget van € 5.000 uitgetrokken.
 
VSBfonds Music Matters Award 2008
Datum:                         Vrijdag 12 december 2008
Tijd:                             19.00 uur deuren open, 19.30 uur aanvang Award show
Locatie:                        Theater Zuidplein, Zuidplein 60 in Rotterdam
Entree:                         € 10
Meer informatie:           www.musicmatters.nu 



Gratis miniconcert van Maria Mena

Rotterdam presenteert dit jaar een gratis en exclusief mini-concert van de Noorse zangeres Maria Mena tijdens de kerstboomonthulling (12 december 2008, 18.30 uur). Het miniconcert van Maria Mena wordt mede mogelijk gemaakt door de ambassade van Noorwegen in Nederland. Naast de traditionele Noorse kerstboom en de burgemeester van Oslo presenteert Rotterdam met Maria Mena een muzikale stunt van wereldformaat. Maria Mena scoort momenteel een grote hit met All This Time, nadat ze twee jaar geleden wereldwijd doorbrak met de single Just Hold Me. Het gratis toegankelijke optreden van de Noorse zangeres vindt plaats op 12 december en maakt onderdeel uit van de programmering rond de ontsteking van kerstboom.
 

Burgemeester Opstelten zal 12 december voor de laatste keer de lichtjes ontsteken in de boom. Het programma begint om 18.30 uur met de Rotterdamste Rotterdammer: Gerard Cox. De kerstboomviering op de Coolsingel heeft sinds jaar en dag een Noors karakter met de schenking van de grote Noorse kerstboom, de aanwezigheid van de burgemeester van Oslo en dit jaar dus extra met de concerten van Gerard Cox en Maria Mena. Het volledige programma op 12 december is gratis toegankelijk en traditiegetrouw serveert het Stadhuis gratis Glühwein en warme choco.
 
Ondanks haar nog jonge leeftijd is de 22-jarige Maria Mena al een veteraan in de muziekindustrie. Ze bracht vier cd’s uit, scoorde wereldwijd een grote hit met Just Hold Me en mag een lange reeks awards op haar naam schrijven. Gerard Cox is een veteraan in artiestenland: deze artistieke duizendpoot scoorde diverse top 40 hits, schitterde als acteur in de populaire televisieserie ‘Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon’, maar mocht als acteur ook zijn naam verbinden aan filmhits als ‘Het debuut’ en ‘Lieve Jongens’. Als scenarist werkte hij aan ‘De Zwarte Ruiter’.
 
Ontsteking lichtjes Kerstboom
Wanneer: 12 december 2008
Tijd: 18.30 uur
Waar: Stadhuis, Coolsingel
Gratis toegang 


 

Scapino Ballet Rotterdam presenteert op vrijdag 28 november a.s. een primeur in De Castagnet
 
The making of DE NOTENKRAKER
Na 15 jaar afwezigheid keert De Notenkraker terug op het repertoire van Scapino Ballet Rotterdam in een hedendaagse versie van één van de grootste dansvernieuwers van dit moment, Marco Goecke. Met ‘The making of De Notenkraker’ heeft LCC De Castagnet de primeur van de eerste voorproef van deze bijzondere dansvoorstelling.
 

Op de vooravond van de première neemt artistiek leider Ed Wubbe de bezoekers mee in Goecke’s Notenkraker. Op Tsjaikovski’s beroemde balletmuziek volgt Goecke het oorspronkelijke verhaal van Clara die van haar oom Drosselmeyer een notenkrakerfiguurtje als kerstcadeau krijgt en ’s nachts terecht komt in een wereld van levende speelgoedfiguren. Typische Goecke elementen als zijn tot de verbeelding sprekende fantasie en magie, maar ook de duistere sfeer, de naakte ruggen van de dansers en de nerveus fladderende bewegingen komen terug in De Notenkraker.
 
Aan de hand van veel dansfragmenten geeft Ed Wubbe uitleg over Goecke’s visie op De Notenkraker en de karakters van Clara, Muizenkoning, Drosselmeier, Suikerfee, Sneeuwkoningin en Notenkraker zelf.
Het uiteindelijke resultaat is te zien van 10 t/m 14 december in de Rotterdamse Schouwburg waar de Notenkraker in première gaat.
 
Lokaal Cultuur Centrum Castagnet
Larikslaan 200
Vrijdag 28 november 2008
aanvang: 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
info: 010-4225096   www.scapinoballet.nl
entree: € 6,-



 


 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"