Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 23:13 uur | 2 bezoekers

Agh! Weer een nieuwtje over drugs en jongeren... Houdt het dan nooit op?! NEE!

Ik word er een beetje triest van: het nieuws over jongeren en drugs lijkt steeds hotter te worden naarmate we steeds dichterbij 2009 komen... En zeker de associatie van drugs en geweld. Waarom denken die Haagse bobo's toch altijd dat dat ALTIJD samen gaat?! lees maar verder...

Grote consternatie afgelopen januari. Binnen de muren van Rotterdamse middelbare scholen wordt flink wat afgesnoven, bleek uit een steekproef. Op de helft van de scholen werden sporen van coke aangetroffen.

,,Als je als ouder je kind naar een Rotterdamse school stuurt dan mag je verwachten dat je kind niet met drugs in aanraking komt, zeker niet met cocaïne. De werkelijkheid is anders en dat is zeer zorgelijk,'' aldus de Rotterdamse onderwijswethouder Leonard Geluk afgelopen januari. Bij de steekproef werd met een speciale spray een tiental scholen afgegaan in de Maasstad. Lockers van leerlingen werd bespoten, net als toiletblokken. De proef was ontluisterend: op de helft van de scholen werd coke gevonden en op nog veel meer scholen wiet.
Voor Geluk was de steekproef aanleiding om individuele drugstesten te willen op scholen. ,,Geen stad in Nederland waar het drugsprobleem zo groot is als hier.’’

De CDA’er riep scholen bijeen uit de vier wijken in Rotterdam waar jeugd de grootste overlast veroorzaakt. ,,Ik heb een deal met vier schoolbesturen gemaakt dat ze een proef kunnen starten.’’ Nog geen jaar na de steekproef worden Rotterdamse leerlingen op vier scholen gevraagd hun plasje inleveren om aan te tonen dat ze clean zijn. Volgens Geluk zijn er geen juridische beletsels om de tests uit te voeren. ,,Ze vinden op vrijwillige basis plaats. Vooraf hebben we dat uitgezocht. Bij de steekproef met de spray lag dat juridisch gezien wat ingewikkelder.’’

Als de proef aanslaat, gaan meer scholen het voorbeeld volgen, als het aan Geluk ligt. ,,Bijvoorbeeld in alle wijken waar jeugd tot overlast leidt, of alle Rotterdam wijken.’’ De testen zijn onderdeel van een groter pakket maatregelen om asociaal gedrag in en om scholen in te dammen. Daarom is ook gekozen voor wijken waar jeugd voor veel overlast zorgt. Geluks ideaalbeeld is dat de scholen vooraf ouders en leerlingen uitgebreid informeren over de gevaren van drank en drugs, veiligheid en goed gedrag. Tegelijk geeft de wethouder aan dat hij de scholen voorlopig vrijlaat in hun aanpak.

De wethouder spreekt tegen dat hij daarmee de rol van ouders overneemt. ,,We nemen de rol van de school over. We accepteren het niet dat kinderen onder invloed van drugs of drank op school zitten. Het beïnvloedt je pretaties.’’ In januari moet duidelijk worden hoeveel jongeren positief zijn getest.

Het feit dat er drugs word gevonden op een middelbare school vind ik ook erg opmerkelijk maar dat er dan gelijk een onderzoek word ingesteld of de jongeren dan ook gevaarlijk zijn. Ik snap ook niet hoe de jongeren eraan kunnen komen maar, om ze dan gelijk ongenuanceerd af te schilderen als gevaarlijk vind ik ook opmerkelijk! Het enige waar ik me voor schaam is dat het drugsprobleem op middelbare scholen in mijn stad het grootst is!

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"