Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | maandag 29 april 2024 02:27 uur | 0 bezoekers

Integratie: Jong geleerd, oud gedaan

In gesprek met mevrouw Karabulut. Mevrouw Karabulut is Tweede Kamerlid voor de SP en woordvoerder sociale zaken, armoede, bijstand, koopkracht, kinderbijslag, emancipatiebeleid en commissielid voor Wonen, Wijken en Integratie.

Wat heeft Tweede Kamerlid Karabulut over integratie te zeggen?

1.     Wat is integratie volgens u?
Heel kort en in de kern samengevat is integratie: samen leven, samen werken, samen naar school, samen voor goed onderwijs zorgen, samen bouwen aan een beter en mooier Nederland.
Maar als we het hebben over integratie van migranten (mensen die van elders naar Nederland komen) is integratie: bekend zijn hoe het er hier aan toe gaat, de taal leren om met anderen te kunnen communiceren en andersom betekent het ook dat je de mogelijkheden moet creëren dat mensen van elders hierheen komen ook echt mee kunnen praten, mee kunnen werken en naar school kunnen gaan. Het is iets wederkerigs, iets wat je samen moet doen.


2.     Wie moeten er integreren?
In eerste instantie moet degene die hier naar Nederland komt integreren, maar dit betekent niet dat deze groep zijn cultuur of achtergrond overboord moet gooien en volledig assimileren. Zij zullen zich tot op zekere hoogte moeten aanpassen, de gangbare normen en waarden zich eigen maken, de taal eigen maken om ook onderdeel te kunnen worden van de samenleving, dat ligt bij degene die van een ander land hierheen komt. Maar aan de andere kant moet de ontvangende samenleving dit wel mogelijk maken.

3.     Waar moeten deze mensen?
Deels is dit geregeld in de wet Inburgering, maar als we het hebben over integratie in Nederland, dan moeten mensen hier in Nederland integreren.

4.     Waarom is integreren zo belangrijk?
Omdat je mee moet kunnen gaan in de maatschappij, het werk, op sociaal vlak, op economisch gebied, politiek, in de opvoeding et cetera. Je moet mee kunnen gaan in de samenleving. Je moet hier dus aan bouwen, je kunt niet zeggen “ik wil even niet.”

5.     Wanneer kunnen we spreken van een geslaagde integratie?
We kunnen al spreken van een geslaagde integratie, het gros van de mensen is geslaagd. Maar wanneer mensen niet slagen, moeten we er alles aan doen om hen wel te laten slagen.

6.     Hoe kunnen we elkaar helpen om goed te integreren?
Door samen dingen aan te pakken. Bijvoorbeeld door in de wijk samen op te trekken als het in de wijk niet goed gaat, wanneer het mis is met de veiligheid bijvoorbeeld. Samen kun je dan zeggen “oké wat kunnen we hier aan doen, met wie gaan we in gesprek, hoe kunnen we dit oplossen”, door met elkaar te praten, door op een actieve manier in het leven te staan en natuurlijk voor elkaar open te staan.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"