Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 13:32 uur | 0 bezoekers

Rotterdamse scholieren gamen voor het goede doel

Het geweld in Sudan laat de jongeren in Rotterdam niet koud. Vanaf 16 november handelen scholieren van het Marnix Gymnasium vier weken lang in aandelen die gerelateerd zijn aan het vredesproces in Zuid-Sudan, tijdens de serious game Markt voor Vrede 4.1.

 

Wat doen jongeren op een doordeweekse namiddag? Uiteraard, computeren! De nummer één vrijetijdsbesteding van de jeugd van nu. Volgens vele ouders nergens goed voor, maar de stichting Euro’s voor Vrede weet wel beter. Goede games hebben een ongeëvenaarde aantrekkingskracht.

 

Euro’s voor Vrede wil de kracht van dit medium gebruiken om minder leuke onderwerpen onder de aandacht te brengen. De focus ligt dit jaar op het ‘vergeten conflict’ in Zuid-Sudan. Ondanks dat de media niet veel berichten over de regio, is geweld en onrecht daar nog steeds aan de orde van de dag. Schoon drinkwater en toegang tot medische zorg vormen maar een deel van de sociale problemen waar de regio mee te kampen heeft. Daarnaast blijft de regio onrustig, zowel verschillende etnische groepen onderling als dreigingen van rebellen legers van buitenaf zorgen regelmatig voor geweldadige incidenten waarbij ook vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn. Talloze vluchtelingen willen terugkeren naar hun dorpen, maar er is vrij weinig over om naar terug te keren. Dit wordt voor een groot deel in stand gehouden door de belangen die diverse partijen in de regio hebben. Met de verkiezingen en het referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan voor de deur wordt een uitbraak van meer geweld verwacht.  

 

In het online aandelenspel Markt voor Vrede 4.1. worden de jongeren niet geïnformeerd over de problematiek, maar ontdekken ze zelf spelenderwijs wat er allemaal aan de hand is. In het spel draait het om slim handelen in de veiligheid en ontwikkeling in Zuid-Sudan. Aan de hand van de nieuwsberichten kunnen de scholieren een inschatting maken hoe het staat met het vredesproces en welke aandelen populair zullen worden. Wie het nieuws goed in de gaten houdt, kan slim handelen en credits verdienen. Spelers die de juiste aandelen van de wekelijkse peiling in handen hebben, krijgen extra credits en voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen.

 

Is het niet immoreel om jongeren te laten handelen in conflictaandelen? Projectmedewerker Willemijn van Kol legt uit: “Dat kan inderdaad niet. Zelfs in de huidige kredietcrisis is dat een grens die we niet overschrijden. Dus dat doen we ook niet. Op Markt voor Vrede handel je dan ook niet in de vraag of het goed of slecht gaat in een land, maar in het sentiment van de media over de situatie in een land. Of dat controversieel is of niet dat mag je zelf bepalen.Tenslotte méten wij alleen het mediasentiment, we hebben er geen invloed op’’.

 

Nieuwsgierig geworden naar het spel? Voor meer informatie kijk op www.marktvoorvrede.org

 

Markt voor Vrede 4.1. is een initiatief van Euro's voor Vrede wordt mede mogelijk gemaakt door Cordaid en Mensen met een Missie.

 

Noot voor de redactie:

 

Heeft u vragen of wilt u een introductieles van Markt voor Vrede 4.1. bijwonen, neem dan contact op met Christijn Hesselink via 030-2238724 of christijn@eurosvoorvrede.nl.

 

Euro's voor Vrede zet zich in voor duurzame vrede. Met frisse, prikkelende projecten proberen we mensen, overheden en bedrijven te bewegen om middelen aan vrede te besteden en niet aan geweld.

Euro’s voor Vrede, Concordiastraat 68 – 020, Postbus 1528, 3500 BM Utrecht, 030-2238724.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"