Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 01:38 uur | 5 bezoekers

Cadeautje uit de hemel

Bij creatief beheer is het altijd weer een uitdaging om voor elkaar te krijgen wat wij allemaal al heel erg lang, en gelukkig, als gewoon ervaren. We hebben namelijk allemaal water, stroom en warmte.

Bij proefpark de punt is dan ooit eens nog een actieve waterleiding gevonden maar verder blijft het behelpen. Met gasflessen koken we water voor koffie en thee. Dankzij deze gasflessen en de nieuwe burneys hebben we nu ook warmte op onze parken. Licht blijft lastig, maar gelukkig zijn we bijna alleen overdag aanwezig. Water is en blijft essentieel om te kunnen vergroenen. We zijn dan eigenlijk altijd opzoek naar water.

Natuurlijk heeft ook dit nadeel zijn voordeel. Vooral in Bloemhof is dit erg leuk en mooi om te zien. Bij de stadsfloriade worden we bijna altijd geholpen door wat kinderen uit de buurt. Als de plantjes dan ergens het straatbeeld hebben verfraaid moet er natuurlijk water bij. Gewapend met een gieter rennen ze naar huis om vervolgens de zelf geplantte plantjes te wateren. In de Afrikanertuin heeft Aad echt een schitterende creatie gemaakt. Nu vult Franklin het water, met dank aan het zwembad, regelmatig bij, maar het idee is gewoon goed. Het regent, volgens velen veel te vaak, en daar maken we gebruik van.

Het idee van de regenton is al heel oud. Zo'n ton heeft eigenlijk wel 2 functies. De eerste is vrij duidelijk: we kunnen het opgevangen regenwater later gebruiken en daar de plantjes water meegeven. We hoeven dan geen (kostbaar) leidingwater te gebruiken en zo draagt de regenton bij aan het beheer van het groen. De tweede functies is precies andersom: ontlasting van het rioolsysteem. Als het vaak en hard regent dan hebben we last van een soort file in het rioolsysteem. Met name bij de singel aan de spoordijk zien we de gevolgen van zo'n file erg duidelijk. Als het hard regent dan wordt het riool letterlijk opengezet en stroomt de singel vol met afvalwater. In dit water zit veel te veel voedsel (urine en mest) en dat beperkt het leven in de singel ernstig. De gemeente Rotterdam geeft nu subsidies voor groene daken juist vanwege het regenwater dat deze daken vast houden. De gemeente Ridderkerk geeft € 25,- subsidie per regenton om ervoor te zorgen dat het regenwater niet direct het riool in loopt.

Een regenton is creatief beheer op het lijf geschreven. Als we het voor elkaar krijgen onze concrete jungles (onze steden dus, ja Bob Marley had het weer goed) extreem te vergroenen dan hebben we water nodig om ze groen te maken en te houden. In tijden van heftige regenval kunnen we dan tussen de buien door snel de regenton leeg laten lopen en ons rioolsyteem helpen. Ja onderhoud is een investering.  

      

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"