Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 12:34 uur | 2 bezoekers


Die Jeroen die snapt het wel

Koffie, buitenlucht, zon en fijn gezelschap: wat wil een mens nog meer

Takkenwerk

Isis knows what to do with paint

Lunchen én een deal maken met Sander van Ecokids: Multi tasking!

Takkenwerk op het Eco Kinderpark

Op deze zonnige dinsdag de 13e neemt Eefje me mee naar 'haar' Eco Kinderpark. Gewapend met schrijfblok, drie lagen kleding en Eco boots aan, maak ik kennis met de buurt.

Na een stevige fietstocht van Noord naar Zuid arriveerden we op het Eco Kinderpark. Het roze golfplatenhuisje prijkt trots boven de met schotels versierde blokkendozen uit. Aan éen van de picknicktafels wacht een jongeman ons op. Het blijkt Jeroen Wismans te zijn, de nieuwste aanwinst van Creatief Beheer als het gaat om kunstzinnig talent.
 

Jeroen Wismans
Jeroen is in 2008 afgestudeerd als Beeldhouwer en 'Vormgever van Openbare ruimten'. Naast zijn werkzaamheden voor Creatief Beheer werkt hij momenteel aan zijn zogenaamde 'Licht Sculpturen project', waarbij het van binnen naar buiten brengen van initimiteit centraal staat (denk aan zachte verlichting, warmte, gezelligheid)
 
Onder het genot van een zalige kop koffie (lag het aan de koffie of de aangename setting?!)  schudt Jeroen het ene na het andere superplan uit zijn mouw. O.a. windmolens aangedreven door fietswielen, fonteinen die dienen ter irrigatie en tevens verkoeling en vermaak bieden in de zomer aan de (volwassene)kids, passeren de revue.

Jeroen denkt graag buiten de kaders om.
Wij ook.


Goedemorgen Buurman
Wat me direct opvalt aan het buiten tafereel is het 'buurt'gevoel. Het water dat Eefje normaliter bij de nabij gelegen speeltuin haalt wordt dit keer bij de Turkse supermarkt gescoord, waar we hartelijk begroet worden door de eigenaar. "Dag buurman!" roept hij enthousiast, "U weet de weg!"

Ik krijg er een warm gevoel van. Zo kan het dus ook.

 

Na de koffie en chitchat wordt het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ja, ook ik! Jullie denken wellicht: "die chick zit daar een beetje interessant te doen met haar schrijfblok, bang om nagel te breken" Nee nee! Ook ik help graag een handje mee. Weliswaar met (veel te grote) handschoenen aan maar dat terzijde.

 

Missie Moestuin
Het doel van vandaag is de eerder gemaakte moestuin weer een nieuw leven inblazen. Eefje vertelt over de enthousiaste buurtbewoners die onlangs kwamen vragen of ze gebruik mochten maken van de moestuin. "Twee mannen van Turkse komaf liepen laatst naar me toe en vroegen ietwat spottend of ze dan ook hun eigen tomaten mochten komen kweken, waarop ik heel serieus: Ja, dat mag zeker! antwoorde. Ooh.. dat antwoord hadden ze kennelijk niet verwacht! Haha. Ook een Turkse dame vroeg of ze misschien haar eigen kruidentuintje aan mocht leggen. Kijk, daar doen we het voor."


Om juist die mensen een beetje warm te houden trokken wij de eerste laag kleding uit en gingen we aan de slag met het Takkenwerk (takken verwijderen en verplaatsen naar een andere plek)

Daarna zouden Eefje en Jeroen palen in de grond knallen waar vervolgens de latten tegenaan zouden worden geschroefd en voila: a moestuin was born.

 

Twee Turkse dames nemen plaats aan een picknick tafel. Ik vraag ze wat ze van dit intiatief vinden en ze antwoorden enthousiast dat ze het heel fijn vinden. "We zitten hier dagelijks met een grote groep vrouwen", vertelt de oudste van het stel. "We zijn heel blij met tuin".

And so are we.

Isis
Terwijl ik over het terrein sjok zie ik in de verte Isis aankomen. Isis is verantwoordelijk voor de drie (ex-strand)huisjes die op het terrein staan.  Het valt me op dat de meest linker versie er een beetje aftands uitziet (sorry Isis) De oorzaak ligt echter niet bij haar maar bij het feit dat het huisje het zwaar te verduren heeft gehad in de winter en in desperate need of a likkie verf is. En dat is nou net wat Isis vandaag komt doen: schilderen. Schuurpapier, verfrollers en blikken verf worden tevoorschijn getoverd en Isis gaat aan de slag.

Tussen de bedrijven door worden we getrakteerd op 2 urinerende hondjes en hun fijne bazen.  Ik verwonder me over hetgeen ik zojuist gezien heb (ik ben zelf ook een trotse hondenbezitster) ik kan er met de pet niet bij dat mensen hun honden uitlaten op een plek als deze... Zucht.
 

Verboden Voor Onbeschofte Hondenbezitters
Aangezien Creatief Beheer niet gecharmeerd is van restricties, staan er dan ook geen rood omcirkelde borden om het terrein met 'Verboden Voor Bazen Die Het Toestaan Om Hun Honden Hier Te Laten Schijten'. Of iets in die trant.


Maar vervelend is het wel, en een oplossing is geen overbodige luxe. 

"Laatst kwam er een jongetje naar me toe die vroeg of ie een bordje mocht maken, ik gaf hem een plankje en een stift en hij ging druk aan de slag. Het resultaat liegde er niet om: Verboden voor honden want ze poepen. Dat soort bordjes sluiten nou net weer wél weer aan bij ons gedachtengoed", vertelt Eefje.  "Kinderen komen vaker klagen over de hondenpoep dus wellicht dat we hun nog een paar bordjes laten maken en deze gaan plaatsen".

 

21 april: Internationale Kinderdag
Lunchtijd! Bij de plaatselijke supermarkt (de Turk om de hoek uiteraard) wordt brood, kaas en worst gescoord. De eerste happen waren nog niet achter de kiezen of we worden verrast met een bezoekje van Sander Dikstra van het plaatselijke buurthuis. Sander heeft onlangs met een groepje kids een deel van de tuin 'geadopteerd' en daar een aantal bloemen gepland. "Woensdag 21 april is het Internationale Kinderdag", vertelt hij. "Ik vroeg me af of jullie daar ook aan bij willen dragen, aangezien alle 5 de kinderorganisaties uit te buurt participeren."

Het evenement dat een initiatief van Ata Turk blijkt te zijn, wordt dit jaar bij wijze van pilot gelanceerd in de buurt. Er zal een springkussen aanwezig zijn, een podium met muzikaal programma en allerlei kraampjes waar kinderen spelletjes kunnen doen. Creatief Beheer, inclusief ondergetekende, is erbij. Uiteraard.

Het evenement vindt woensdag 21 april plaats van 13:00u tot 16:00u.

 

That's it for today.
Laarzen uit, Mac aan. 

 
Array
(
    [171784] => Array
        (
            [naam] => Oscar Langerak
            [link] => 
            [reactie] => Het is gelukt!
            [afbeelding] => 30274
            [afbeelding_id] => 30274
            [afbeelding_name] => Afbeelding 15.png
            [afbeelding_date] => 2010-01-05 13:02:34
            [afbeelding_info] => 
            [afbeelding_filename] => site78_37_20100105130234_afbeelding_15.png
            [afbeelding_site] => 78
            [afbeelding_deleted] => 0
            [afbeelding_maker] => 
            [afbeelding_formanswer] => 0
            [afbeelding_width] => 214
            [afbeelding_height] => 215
            [afbeelding_size] => 62249
            [afbeelding_type] => png
            [afbeelding_isimage] => 1
            [afbeelding_isextranet] => 0
            [afbeelding_user] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2010-04-13 16:52:41
            [react_date_changed] => 2010-04-13 16:52:41
            [react_page] => 4228
            [react_user] => 19250
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 171783
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => HFEX35VKAW2ZZG2
            [u_name] => 
            [u_email] => 
            [react_id] => 171784
            [editable] => 1
        )

)
photo

Oscar Langerak | 13 april 2010

Het is gelukt!


*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"