Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 10:28 uur | 3 bezoekers


Creatief beheer caravan bij Speeltuin de Regenboog

Kijk, dat fleurt de boel op!

Rini vertelt, de dS+V'ers lusteren aandachtig

Gecondoleerd

Het schoolplein van Basisschool De Sleutel wordt binnenkort stevig onder handen genomen

wie goed doet goed ontmoet

In het kader van SONS (StadsOntwikkeling Nieuwe Stijl) was Rini Biemans gevraagd om een masterclass te geven aan dS+V'ers (dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting) over het Stadsfloriade project van Creatief Beheer. E.e.a. vond plaats op 15 april in de vorm van een rondleiding in de Afrikaanderwijk/Oleanderbuurt. Ik ging mee om verslag uit te brengen.

Enigszins bevooroordeeld maar toch ook wel nieuwsgierig naar hoe dit deel van de stad er tegenwoordig bij lag. Bevooroordeeld omdat mijn eerste kennismaking met Zuid me nog steeds de kriebels geeft. Het begon allemaal tien jaar geleden, als jong grietje van (net) 18 verhuisde ik vanuit Zeeland naar mijn lievelingsstad: Rotterdam. Sex drugs en techno was het credo (en tussen de bedrijven door wat studeren hier en daar)

Ongeduldig als ik was (ik had er precies 1 maand over gedaan om deze stap te zetten) moest er DIRECT een huis komen. Waar? Maakte niet uit, als het maar vlakbij Nighttown was. Direct Wonen wees me een huis toe op de Dordtselaan, ‘lekker centraal, makkelijk te bereiken met de metro, vlakbij winkelcentrum Zuidplein; prima buurtje voor een jonge meid als jij!’ Wist ik veel.

 

'Beestjes'
Op de dag waarop ik mijn sleutels kwam halen en de twee maanden huur, bemiddelingskosten en een maand borg moest ophoesten werd me even tussen neus en lippen door verteld dat ik niet moest schrikken als er ‘beestjes’ waren.. dat dat een veelvoorkomend iets is in Rotterdam: right.
Ze hadden geen woord teveel gezegd want bij het betreden van mijn nieuwe stekkie stond er een heel welkomst comité kakkerlakken voor me klaar: Eek.
Lang verhaal kort: bezoekje van de Roteb, dooie kakkerlakken ruimen, 2 weken later: terug van weg geweest dus ik hield het voor gezien. Voorgoed.
Whishfull thinking bleek later want 7 jaar later zat ik er weer: aan de Boergoensevliet dit keer, zonder kakkerlakken maar met een hele leuke vent in een prachtig huis. Een prachtig huis wat na 10 jaar geen cent in waarde was gestegen, is dat wat dan?! Dit treurige feit werd later nog even bevestigd door een presentatie van Ditty Blom, projectleider van het Pact op Zuid in Theater Walhalla op Katendrecht. (Leuke tent trouwens!)

Pak de fiets!
Maar goed, terug naar de rondleiding met de dS+V’ers.
1 tip als je die kant op gaat: pak de fiets! Die natte rug na dat ritje over de Erasmusbrug loont zich de moeite. Met de Maas en de gelijknamige silo aan je rechterzijde en de skyline achterlatend beleef je dit gebied op een hele andere manier.

 

Zuid is zo slecht nog niet
Voor wat betreft de middag kan ik zeggen dat mijn kijk op deze buurt 100% bijgedraaid is. Ik heb alleen maar lieve behulpzame, welwillende mensen gezien met als uitschieter Mohammed: de kinderburgemeester van de buurt. Mohammed vertelde over zijn adviserende rol binnen de gemeenschap, iedereen sprak hij aan, ouderen, de zogenaamde ‘hang’jongeren, ouders van kinderen, mensen die weinig naar buiten komen. Wat een charisma had die man, ten overstaande van het hele dS+V gezelschap vertelde hij trots wat hij deed. Chapeau.

En dan dat groepje Marokkaanse meiden dat in eerste instantie met een zuur gezicht mijn kant opkeek (mijn blonde haar wil nog wel eens agressie opwekken) maar na een glimach van ondergetekende een prachtige smile tevoorschijn toverden. Wow.

Wie goed doet goed ontmoet, dat blijkt maar weer.

 


Werk aan de winkel!
Feit is wel dat er nog veel werk aan de winkel is: het Afrikaanderpark wat omgeven is door zware hekken: weg ermee!!! en meer dan éen picknick bankje zou ook geen overbodige luxe zijn. Het park heeft nu meer weg van de tuin van een crematorium dan een plek waar je gezellig je BBQ aansteekt.
Het schoolplein van Basisschool de Sleutel wordt in ieder geval dit jaar een stuk groener en dat hoort toch bij een plek waar jonge kinderen zich voorbereiden op hun toekomstige leven.  

De mensen van de dS+V vonden het geloof ik ook wel leuk want er werden flink wat suggesties en ideeën uitgewisseld om samen te werken met Creatief Beheer, benieuwd wat ervan terecht komt, Rini was er in ieder geval erg blij mee.

Cheers mensen, op naar een hete GROENE zomer :-)

Sacha.

Meer info www.stadsfloriade.nl

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"