Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 13 | donderdag 28 maart 2024 11:38 uur | 0 bezoekers


De 18-jarige Burak is blij met zijn stageplek

De moestuinen zijn populair!

en niet alleen onder de vrouwen, ook de 13 jarige Mohammed tuiniert erop los

Lony komt al jaren op het park voor een kop koffie en een praatje

Ook haar twee honden zijn welkom

De kids in de buurt vinden Stanley een 'relaxte' gast

Ieder zijn ding op Proefpark de Punt

Vandaag ging ik op bezoek bij Stanley, parkmanager van Proefpark de Punt.
Aangekomen op het terrein maak ik gelijk kennis met Jaap, een actief participerende buurtbewoner die zich al jaren dagelijks trouw inzet voor het Park. Ook ontmoet ik Kimberly en Burak, twee studenten van het Albeda College die in het kader van hun studie CMV (Cultureel Maatschappelijke Vorming) praktijkervaring opdoen in de vorm van een twintig weken durende stage.

“De leukste dag op het Proefpark is de woensdagmiddag", vertelt de 18-jarige Burak. "Op die dag zit het Proefpark vol met spelende kinderen en hun ouders.”
Burak organiseert activiteiten, spelletjes en helpt ze met tuinieren. “Weet je dat er typisch Turkse, Marokkaanse- en Aziatische tuintjes zijn?” vertelt hij enthousiast. Ik vraag of hij me een rondleiding wil geven. Hij toont me de verschillende tuintjes, de ene bevat Chinese kool, de andere munt, pootuitjes en rozemarijn.

 

De moestuintjes zijn HOT!
“Er is veel animo voor de moestuintjes, vooral Turkse vrouwen vragen ernaar” vertelt hij lachend. (Burak is zelf ook van Turkse afkomst) maar niet alleen bij de vrouwen zijn de tuintjes populair, de 13 jarige Mohammed heeft sinds kort ook een eigen tuintje in beheer. Mohammed showt trots hetgeen hij onlangs geplant heeft. “Dit zijn aardappelen, uien en hier wat verse kruiden. Als ik niet te druk ben met mijn huiswerk kom ik hier om voor ze te zorgen”.
Als ik vraag wat zijn leeftijdsgenoten ervan vinden reageert ie lachend dat ze het wel cool vinden. Dat ze Stanley ‘relaxed’ vinden en veel van de tuin gebruik maken om te voetballen of te ‘hangen’.

Teruggekomen in het tuinhuisje tref ik een gezelschap aan van een oudere Hollandse dame met Antilliaans accent en een Turkse man. De dame, Lony, blijkt jaren op Aruba te hebben gewoond, waar ze samen met haar man in het onderwijs heeft gezeten.

De geboorte van een nieuw movement

“Creatief Beheer is de geboorte van een nieuw movement” roept ze uitgelaten. Lony die sinds 2004 in de buurt woont, maakte kennis met het park tijdens het uitlaten van haar twee honden op de dijk. “Het begon allemaal met een groepje hondenbezitters die dagelijks langs het terrein liepen. Op een gegeven moment zag ik ze in het huisje koffiedrinken dus dacht ik laat ik ook maar eens een kijkje nemen”. Lony is vanaf dat moment een trouwe bezoekster van het park. “Door dit initiatief zijn de mensen in de buurt socialer geworden”, vertelt ze. “Vroeger werd je nog wel eens scheef aangekeken als je je hond hier uitliet, tegenwoordig staan kinderen in de rij om ze uit te laten”.

 

Hang-out voor oud en jong
Naast een hang-out voor oud en jong is het park een populaire stageplek voor studenten en kunnen jongeren tot 17 jaar er een zakcentje verdienen door diverse werkzaamheden uit te voeren in de tuin.

Het Proefpark is het levende bewijs dat iedereen ongeacht afkomst, leeftijd of sexe op een ongedwongen manier samen kan leven.

Dat smaakt naar meer.

Sacha.  

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"