Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 13:40 uur | 0 bezoekers


Karin & Joep op Werkdorp Motorstraat

Joep en de aggregaat

opstartproblemen

een welverdiende lunch onder de Kersenbloesems op Spoordijk

Hieke en haar 'Spangense producten'

'On tour’ met Karin van Creatief Beheer

Na een dagje treinen met Rini was dit keer Karin aan de beurt om uitgehoord te worden. Aangezien Karin liever buiten dan binnen opereert besluit ik haar een dagje te volgen en haar in haar ‘natuurlijke habitat’ het hemd van het lijf te vragen.

Half tien sharp staat de donkerrode Suzuki Baleno voor de ingang van Bijdorp zoo. Met haar asymmetrische bob, fleurige outfit en een lach waar menig mens jaloers op mag zijn, begroet ze me als ik bij haar in de auto stap.
Karin, kunstenares, 39 lentes jong, samen met haar wederhelft Rini Biemans de trotse ouder van een drie jarige tweeling, én het brein achter Creatief Beheer.

 

Mini Floriade
Haar liefde voor de natuur, met bloemen en planten in het bijzonder, ontwikkelde zich in Dronten (Flevopolder) waar ze als klein meisje regelmatig op de boerderij van haar grootouders te vinden was.  Die liefde is nooit over gegaan. Tien jaar geleden verhuisde ze naar Rotterdam waar ze in 2003 samen met Rini Biemans een appartement in het Oude Noorden betrok.  De mini Floriade, een tijdelijke inrichting welke inmiddels omgeturnd is tot het zogenaamde Brancolein, was de eerste in een reeks van projecten die een groener en gezonder Rotterdam na streefden.
Inmiddels heeft ze zeven projecten/trajecten in beheer, allen met een eigen identiteit en een eigen groep sympathisanten. Karin, beeldhouwster en bloemschikster van beroep, heeft van haar hobby haar werk gemaakt. Op de vraag of ze niet liever op een boerderij woont antwoord ze stellig dat ze dat al doet. Alle projecten die ze op haar naam heeft staan geven haar hetzelfde gevoel als leven op een boerderij. Maar dan nog beter.

De grootste uitdaging is het project Stadsfloriade in de Oleanderbuurt en de Afrikaanderwijk. Het is de meest stenige plek met de meeste kinderen en het minste groen. Het grootste obstakel waar ze met Creatief Beheer tegen aanloopt is de moeizame financiering. Maar ondanks het geploeter laat Karin zich niet uit het veld slaan. Gelukkig gaat het de laatste tijd steeds beter, Creatief Beheer begint bekend en succesvol te worden. Positief denken en vertrouwen hebben zijn klaarblijkelijk de sleutels tot succes.

 

Afri-tuin, Werkdorp Motorstraat, Proefpark de Punt, Spoordijk
We beginnen die zonnige dinsdag bij de Afri-tuin, waar we Joep oppikken en afzetten bij Werkdorp Motorstraat. Laatstgenoemde is in desperate need of water; dus gewapend met een aggregaat, tuinslang en duck tape vertrekken we richting Zuidplein. Na een kleine tegenslag krijgen we de aggregaat eindelijk aan de praat; het grote sproeien kan beginnen. Mission accomplished. We laten Joep achter met het watertafereel en vertrekken richting de gamma waar we gaas scoren voor de Punt. Buurtbewoners was een moestuintje beloofd, het gaas was nodig om de boel af te zetten. Door naar de Spoordijk, waar ik kennis maak met Hieke en Peter. Laatstgenoemden zijn bezig met het verpotten van stekjes. Gezien mijn behoefte aan een eigen moestuin in de toekomst maak ik van de gelegenheid gebruik om een eigen kweekbakje te maken. Hieke geeft me instructies; ik blij met m’n nieuwe project.


Na een drankje onder de kersenbloesems gaan we de dijk op waar Louis aan de slag is met ‘zakgeld jongeren'. Twee jongens van rond de twintig zeulen met hek-delen die ze zojuist hebben weggehaald. Karin vertelt over de plannen die ze met de dijk heeft; langs het spoor komt een zee van bloemen, een lunch café en een boshut waar kinderkooklessen georganiseerd kunnen worden.

Na een laatste fotosessie van Hieke's kunstproject ‘Spangense producten’ zit de dag er alweer op.  Moe maar voldaan nemen Karin en ik afscheid van elkaar. Ze gaat haar kinderen van school halen en richting haar eigen tuin.

Bezig bijtje die Karin.
 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"