Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236404549
2711152024283337414650
3812162125293438424751
4913172226303539434852
5183144

Magazine

week 51 | zondag 22 december 2024 07:05 uur | 0 bezoekers

Messages from Paradise #2, Marokko: Nederland

Video- en billboard-installatie van Daniela Swarowsky namens stichting ZiM

 

Je horizon verbreden, je toekomst vorm geven, veel van de wereld zien en goed verdienen: het verlangen naar het groenere gras aan de andere kant van de heuvel is een menselijk verlangen dat iedereen herkent. Het rijke westen is dat groene gras, dat paradijs waar een gefrustreerde jonge generatie in arme landen van droomt. Gefrustreerd omdat zij thuis geen toekomst zien en er geen werk is. Maar zij die erin slagen over die heuvel te komen, ontmoeten vaak een keiharde realiteit. En dan doet zich een interessant fenomeen voor: hoe langer je weg bent van je land van oorsprong, hoe meer het beeld van thuis verandert van 'hopeloos en uitzichtloos' in een 'verloren paradijs'.?

Hoe ervaren Marokkaans Nederlandse jongeren het moederland van hun ouders en hoe zien zij hun plek in de Nederlandse maatschappij? En de Marokkaanse jongeren in Marokko, wat vinden zij nu eigenlijk van de emigratie van veel Marokkanen naar Europa? Dromen ze over Europa? En wat gebeurt er wanneer beide zijden elkaar ontmoeten in Marokko tijdens de zomervakanties? Hoe gaan families om met het gegeven dat de helft van hen aan de andere kant zit? Wat zijn de verwachtingen van elkaar?

De video-installatie Messages from Paradise #2 van Daniela Swarowsky laat een fictieve dialoog zien tussen jonge mensen in het noorden van Marokko en jonge Nederlandse Marokkanen. In beide landen heeft Daniela jongeren geïnterviewd over migratie en hun eigen ervaringen daarmee. De installatie legt met een kritische blik de vele mythes rond migratie bloot waar zowel de achterblijvers als de nieuwe Nederlanders mee te maken hebben. Er komen thema's aan bod die normaal gesproken taboe blijven, maar jongeren vertellen ook over hun dromen en denken hardop na over hun identiteit en toekomstverwachtingen.

In het kader van Werkdorp Motorstraat van Hart van Zuid vlakbij Zuidplein zal Daniela Swarowsky op basis van haar video-installatie vanaf 1 juli 2010 een kunstproject in vorm van vier grote billboards laten zien, die vier dialogen tussen Nederlanders en jongeren uit Marokko uit de gelijknamige film verbeelden. De bedoeling is om de voorbijgangers te laten na denken over de universele achtergronden van migratie.

Swarowsky koos de Marokkaanse gemeenschap als een voorbeeld, maar het zou over alle kinderen van migranten wereldwijd kunnen gaan, die waar ze zich ook bevinden, met vergelijkbare vragen te maken hebben. Het project zet aan tot nadenken over het idee van 'thuis' en het 'paradijs elders' en vertelt over de migratie-achtergrond van een grote groep Nederlanders.

Messages from Paradis #2, Marokko : Nederland – is een project van Daniela Swarowsky namens stichting ZiM en maakt deel uit van de trilogie Messages from Paradise van Daniela Swarowsky Over het Eeuwige Verlangen naar Elders.

Meer informatie: www.messagesfromparadise.nl

.................................................

Messages from Paradise #2

Met dank aan: Het Hart Van Zuid, CBK Rotterdam

................................................

Bio DS

De uit Wenen afkomstige Daniela Swarowsky is sinds 1990 actief op het gebied van beeldende kunst en experimentele muziek. Van 1994 tot 2000 woonde en werkte ze in New York waar zij onder andere curator, artiest en cultureel producent was.

Sinds 2000 is Rotterdam de thuishaven van Daniela waar zij zich als kunstenaar en filmmaker bezighoudt met de onderwerpen identiteit, thuis, migratie en verbanning. De vraag hoe verschillende samenlevingen omgaan met ‘de ander’ is sinds het veranderende politieke klimaat in Nederland een belangrijk onderwerp voor Daniela. Daarbij is Rotterdam de juiste plek om ideeën over de samenleving in de artisitieke praktijk te integreren

Een selectie van haar projecten zijn: “Dreamgarden_Internal Landscapes” Rotterdam Cultural Capital 2001, “Vacation_Destination>Home” en “Zwaanshals in Motion” Groeibriljant Zwamoka_Rotterdam 2003 – 2006. Sinds 2003 werkt zij als directeur van stichting Zenith in Motion aan uiteenlopende projecten rond de onderwerpen 1) De rol van kunst in stedelijke vernieuwing en de processen rond herinrichting van de stedelijke omgeving, 2) Het potentieel van kunst binnen locale gemeenschappen, zoals community art en 3) etnografisch georiënteerd werk rond migratie, waaronder de video-trilogie Messages from Paradise.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"