Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | zaterdag 20 april 2024 01:54 uur | 1 bezoekers


het nieuwe logo van GKB voorheen Gebroeders Kraaijeveld Barendrecht

langs geëffende paden?

ziet er goed uit

de Nederlandse inzending op de Wereldtuinbouwtentoonstelling IGA 2003: we zijn er al een tijdje meebezig dus!

groen: fundament van de toekomst

Dat was de titel van het seminar georganiseerd door de Gebroeders Kraaijeveld Barendrecht. Deze onderneming levert aan creatief beheer vooral grond en grondwerk. Het werd een bijzondere dag: het leek net werken...

Ik wist niet zo goed wat ik er van moest denken toen Karin en Rini me vroegen om in te gaan op de uitnodiging voor het seminar: groen fundament van de toekomst. Het lijkt erop dat het woord groen te pas en te onpas wordt gebruikt. En voor al die ondernemingen lijkt de interesse vooral te bestaan, omdat die dollarbiljetten ook groen zijn. Gelukkig opperde ik het in de dinsdagochtendclub aan superman en boss. Maarten en Wouter waren volop enthousiast en er volgde een levendige discussie over de onderwerpen van de lezingen. Ik ben erg blij dat ik voor de lezing van meneer Langeslag heb gekozen.

Ingenieur Sjaak Langeslag is een bekend persoon in het groen. Hij is voorzitter van de Stichting Groenkeur. Deze stichting bevordert het vakmanschap in de groene sector: www.groenkeur.nl. Hij is algemeen voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur: www.kavb.nl. Deze branchevereniging bestaat dit jaar 150 jaar en heeft omdat te vieren 15.000 bollen ter beschikking gesteld voor het opfleuren van bijvoorkeur een achterstandswijk. Hij is Secretary General van de ‘Association Internationale des Producteurs de l’Horticulture’: www.aiph.org. Deze organisatie van kwekers stimuleert de internationale marketing van bloemen, planten en landschapsdiensten. De floriade 2012 in Venlo is één van de hoogtepunten van de AIPH. Sjaak heeft overigens zelf meegewerkt aan de floriade 1992 in Zoetermeer. 

Meneer Langeslag stuurde mij zijn presentatie waaruit ik wat foto's heb gehaald en de lekkere groene info die ik graag met je wil delen. Er zijn nationaal en internationaal veel initiatieven gaande over groen, gezond en de stad. De groene stad komt uit de koker van Groenforum Nederland en Plant Publiciteit Holland. Elders in onze wereld hebben we het in deze over: Die Grüne Stadt, The Green City en Cité Verte. Dan hebben we nog de stichting entente florale, die de competitie groenste stad of groenste dorp van Nederland organiseert. Ook hier is de groene stad de leidraad en de animo voor deze competitie is zo groot dat het erop lijkt dat we klaar zijn om Nederland extreem te vergroenen. Enkele andere leuke activiteiten zijn: Communities in Bloom in Canada, project Evergreen in de Verenigde Staten, Green Chai Mai in Thailand. Als laatste noemde hij Plant for People: een internationaal initiatief over de voordelen van planten in je kantoor of studio.

Waarom zijn alle deze initiatieven genomen? We weten het natuurlijk wel, maar hier de zes argumenten voor groen en kleur:

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we de volgende argumenten kunnen (moeten) gebruiken om architecten en bestuurders te overtuigen van groen:

Aan het einde van de presentatie werd het nog even kort samengevat:

  1. groen is een goede investering;
  2. groen is gezond;
  3. groen-ondernemers zijn ambassadeurs;
  4. groen-filosofie is een export artikel;
  5. groen is duurzaam.

Na het seminar werd er ook afscheid genomen van twee gebroeders, kregen we een rondleiding door het verbouwde pand en werd de nieuwe huisstijl van de Gebroeders Kraaijeveld Barendrecht gepresenteerd: GKB. Ik was blij dat ik een overhempje had gestreken en mijn blazer had aangedaan. Het verhaal van meneer Langeslag onderstreepte nog maar eens dat we goed bezig met creatief beheer.  Groen is gewoon fijn om te doen. Cradle to cradle design ook. 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"