Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | vrijdag 19 april 2024 23:38 uur | 1 bezoekers

Wiener WöRstMl / wereld van WdW || Vr 10 Sep - Zo 12 Sep

WORM presenteert de manifestatie ASYLABWEHRAMT en VINDOBONA: the dark side of vienna. Met performances van oa. Ubermorgen.com, Monochrom, Dolce&Afghaner en Leo Findeisen.

LET OP: DIT VINDT NIET IN WORM PLAATS MAAR TIJDENS DE WERELD VAN WITTE DE WITH IN DE TOEKOMSTIGE WORM (wdwstraat 63)

 

Witte de Withstraat 63, Rotterdam


Het is nog nauwelijks tien jaar geleden dat wij als Nederlanders de Oostenrijkers beschimpten om hun sympathieën voor Jörg Haider, de wijlen corrupte(homo)populist van Karinthië. Nederland deed Oostenrijk in de ban, we gingen er niet meer op vakantie en we kochten er geen spullen meer. Schande spraken we ervan. Hoe anders is het nu. Oostenrijk is zijn eerste rechtsradicaliteit voorbij en bij ons tiert het populisme schaamteloos welig als nooit tevoren. Tijd voor vakantie?

Dat Oostenrijk (en dan met name Wenen, want voor de rest is het allemaal koeien 'n klokken - en nog een festivalletje in Linz) niet alleen met populisme en vreemdelingenhaat 10 jaar voorloopt, bewijst de ongelooflijk interessante kunstscene. Diverse pioniers op het gebied van hedendaags internet en nieuwe media aktionismus bepalen het artistieke klimaat in deze stad die zich op de grens bevindt tussen oost en west europa en de oude en nieuwe wereld. Het is dankzij deze elementen, en het ongelofelijk aantal 'bissel verrückte leute' dat daar gewoon op straat rondloopt, dat WORM vorig jaar een vestiging opende in het Museums Quartier in Wenen. Een van de vetste kunstcomplexen ter wereld.

Tijdens wvwdw presenteert WORM de manifestatie ASYLABWEHRAMT en in de toekomstige WORM (wdw63) is er VINDOBONA: the dark side of vienna. Met performances van oa. Ubermorgen.com, Monochrom, Dolce&Afghaner, Leo Findeisen, etcetecetcetetttect..... en films van oa Klaus Hundsbichler, Valie Export en John Cook. Met als speciale actie de workshop: How to build your own DIY sextoys door Kyle Machulis. En natuurlijk veel worst, schnappzz en platgeslagen vlees.

UBERMORGEN.COM
- doorlopend - vrijdag 19:00 performance
Hans Bernhard en Lizvlx werken samen onder de naam ubermorgen.com aan een oevre van mediainterventies, software modificaties en performances op het net. Asylabwehramt is een fictieve overheidsinstantie van Oostenrijk die asielzoekers zo snel mogelijk weer naar huis helpt. Of anders verwoord; die ze zsm het land weer uitwerken.


MONOCHROM
- doorlopend -
Monochrom is een begrip in de Weense digitale kunstwereld. Ze zijn al enigszins gearriveerd maar vreemd genoeg hebben ze nog nooit Nederland bereikt. Wij willen ze voor de eerste keer naar Nederland halen en kennis laten maken met Rotterdam. Kyle Machulis maakt deel uit van het collectief Monochrom. Hij geeft tijdens de Wereld van de Witte de With een publieke workshop 'How to build your own DIY sextoys'. Deze workshop vindt plaats in Vindobona.



FUTURE FLUXUS

zaterdag 15:00 / zondag 15:00
Andreas Leo Findeisen doceerde filosofie en mediatheorie op de Hochshule van Wenen en houdt zich actief bezig is met de politics van netart. Hij is het brein achter oa Tranforming Freedom, een online audio discussieplatform, en NetzNetz, een alternatief fondsenverdelingsysteem dat gebruikt wordt door de Raad van Cultuur van Wenen. Samen met Markus Zimmerman is hij bezig aan een nieuw project; Futurefluxus.net.

In Vindabona projecteren zij een interactieve menselijke klok en verkondigen zij hun visie op Fluxus Art.


DOLCE & AFGHANER
vrijdag 17:30
Amir Fahim & Djana Covic werken sinds 2006 gezamenlijk. Hun oeuvre omvat een universum van Roundhousekicks: van sub-culturele activiteiten tot werken in de context van high art. Ze maken performances op maat en plaats. Hun performance vindt plaats in Vindobona.


WEB 2.0 SUICIDE MACHINE EXPO
doorlopend
De web 2.0 Suicide Machine is in 2009 ontwikkeld door het Moddr_ lab van WORM en ging in no time de hele wereld over. Met deze virtuele zelfmoordmachine kan je je ontdoen van je sociale netwerken zoals Twitter, Facebook en MySpace. Facebook was het er niet mee eens dat leden zo gemakkelijk van hun account af konden komen en al snel had WORM een aanklacht aan haar broek. WORM werd van Facebook geband, gedwongen de Suicide machine van internet af te halen en heeft uiteindelijk zelf suicide moeten plegen met de Suicide Machine.


FILMPROGRAMMA
vr: 20:00 / za: 14:00-16:00-20:00 / zo: 14:00-16:00
- Weltrevolution / Klaus Hundsbichler / 2008
- Unsichtbare gegner A.K.A. Invisible adversaries / Valie Export / 1977
- Schwitzkasten / John Cook / 1978


BALKAN TERROROKE
zaterdag 21:00
[T]erroroke is een club-stage performance die de diepe sociale impact en de opkomst van Turbofolk muziek in Ex-Joegoslavië in de afgelopen 30 jaar onderzoekt en ontmaskert. Turbofolk kan worden gezien als een pornonationalistic muziekgenre die criminaliteit, uber-erotiek en de gemakkelijke verwerving van rijkdom verheerlijkt. Het kan worden vergeleken met Westerse pop-rock muziek, terwijl Turbofolk zeer gecontroleerd werd door het regime van media managers in de jaren '90.

[T]erroroke is de eerste poging om dit paradigma te begrijpen, door het zingen van typische Ex-YU en Servische liederen met automatisch vertaalde Engels teksten in een midi-karaoke setup. Typische 'ulutations' en diepe Balkan passies worden bewaard, zodat het publiek in staat is om de volledige inhoud te begrijpen en de expressies van elk liedje door zich te laten dringen.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"