Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 18 | zondag 5 mei 2024 08:11 uur | 0 bezoekers

7,8 en 9 oktober BIRDFEST in Station Bergweg, Rotterdam (jazz, funk, soul & crossover)

Rotterdam is een nieuw muziekfestival rijker!

BIRDFEST – nieuw Rotterdams festival voor het jazz- cross-over geluid van gisteren, vandaag en morgen.

Op 7, 8 en 9 oktober vormt de unieke setting van het voormalige Station Bergweg het decor voor de eerste editie van BIRDFEST. Jazz en aanverwante muziekstromingen vormen het sleutelwoord in een intiem festival waarin het publiek via films, live muziek en een hele smak deejays meegenomen wordt op een ontdekkingsreis langs de diepste Jazz, Soul, Folk, the ‘heaviest’ Funk, Boogie en Disco, de meest rauwe Hip hop, Afro-beat en de nieuwste Electronica. Het festival biedt hiermee een dwarsdoorsnede van actuele zwarte muziek, met veel aandacht voor aanstormend talent en ruimte voor gearriveerde namen.

Op donderdag 7 oktober trappen wij af met BIRD diner#2. Dit is deel twee uit een serie van vier introductie diners voor het medio 2011, onder voormalig station hofplein te openen podium Bird. Het BIRD diner#2 staat in het teken van Soul. In het aansluitende programma wij een eerbetoon aan Bill Withers. De Engelse Singer-songwriter Jono Mccleery, die onlangs zijn debuut single ‘tomorrow’ uitbracht op het Ninja tunes label, speelt naast muziek van zijn aankomende album en aantal evergreens van deze legendarische soul/folk zanger. We sluiten af met de schitterende documentaire ‘Still Bill’, een intiem portret over het leven en de keuzes van Bill Withers gedurende zijn bewogen carrière. Voor, tijdens en na het dinerprogramma draait de DJ Cortez de sixties en seventies soulpareltjes uit zijn omvangrijke muziekcollectie.

Op vrijdag 8 oktober presenteren wij in samenwerking met The Red Bull Music Academy een lecture van de ‘godfather of groove’ DJ Norman Jay. In een interview van maar liefst twee uur geeft hij achtergrond informatie over zijn omvangrijke deejay carrière en draait hij de platen die aan basis staan van zijn liefde voor muziek. Daarna vertonen wij de filmdocumentaire Goodtimes, de film verteld het verhaal van het gelijknamige soundsystem dat Norman Jay oprichtte in 1998 met grote broer Joey. In a Rotterdam tribute to soul brengen wij een eerbetoon aan het soulgeluid van de jaren zestig en zeventig. Hiertoe hebben wij zeven Rotterdamse soul artiesten gevraagd, samen met een zevenkoppige live band, een herbewerking te maken van hun favoriete soulklassieker en een eerbetoon te brengen aan de souliconen van welheer. Vanuit de theaterzaal zenden we de deejay Radioshow Grammaphone uit, die live te zien (en te horen!) is op www.grammaphone.nl. Natuurlijk sluiten wij deze eerste festival dag af met een deejay set van Norman Jay en kan je tot in de kleine uurtjes genieten van zijn originele Goodtimes Carnival party set met het beste op het gebied van rare groove, funk, soul en Jazz.

Zaterdag 9 oktober staat in het teken van een uitgebreid live programma. We openen deze dag met de documentaire Timeless in samenwerking met het online muziekforum Moovmt. Een schitterende muziekserie die componisten eert die van veel invloed zijn geweest op de hedendaagse hiphop scene en samplecultuur. Gevolgd door live optredens van de met een Edison genomineerde Rotterdamse New Earth Group, Kaidi Tatham en Christian Prommer. Deze laatste kennen we van het Jazzanova/Sonar Kollektiv Label. Prommer maakte de laatste jaren furore met zijn project Drumlesson waarbij hij herbewerkingen van hedendaagse houseclassics maakte. De uit Londen afkomstige multi-instrumentalist en producer Kaidi Tatham wordt met zijn unieke fender rhodes geluid al vaker vergeleken met collega Herbie Hancock en is tevens de drijvende kracht achter het future Jazz geluid van West Londen. Kaidi zal voor het Birdfest zijn jazz quartet meebrengen. De kleine zaal wordt omgetoverd tot een intieme Jazzclub en hier draait DJ Andre Dadi, bijgestaan door de beste underground deejays uit Rotterdam de beste Jazz van toen, We sluiten het festival af met een Strange Fruit afterparty met als speciale gast uit Londen, BBC#1 extra deejay Benji B en natuurlijk residents Thelonious en Lucky Dubz. Gedurende alle drie de dagen is er van 18.00 tot 00.00 een nachtkeuken met heerlijke soulfood en exposeren wij een Stax Record Sleeve collectie van black Music expert en muziek verzamelaar Marc Janssen

Locatie: Bergweg Station Voorburgstraat 229, 3037 EP Rotterdam

Tickets:

*Early Bird Dagkaart: Festival dag 1 / Vrijdag 8 oktober: 7,00 euro (geldig vanaf 19:30) Dagkaart: Festival dag 1 / Vrijdag 8 oktober: 7,00 euro (geldig vanaf 21:00)

Dagkaart: Festivaldag 2 / Zaterdag 9 oktober: 9,00 euro Passe-partouts: 13,00 euro BIRD Diner#2 – Soul: 35,00 euro (inclusief programma)

*slechts beperkt aantal beschikbaar

Kaarten verkrijgbaar vanaf 1 september via Online: www.birdfest.nl www.mini-mall.nl Offline: (Diner Kaarten alleen online te verkrijgen)

Rotterdam:

Velvet: Oude binnenweg 121a

Sister Moon: Nieuwe binnenweg 89b

Amsterdam Rushhour: Spuistraat 98

Nederland Free Record Shop

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"