Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | donderdag 25 april 2024 23:57 uur | 4 bezoekers


Kishino Yuichi

Bioscoopzaal

Lantaren/Venster

Japan Camera Festival

Mika Bomb

Camera Japan Festival

Afgelopen donderdag is voor de vijfde keer het Camera Japan Festival begonnen. Er was van alles te zien en te doen, zoals: Japanse workshops, Japanse films, Japanse muziek, Japanse kunst, kortom... HET festival voor de Japan-liefhebber!

Zaterdag ben ik met mijn moeder naar de film 'They call us aliens - Foreigners in Tokyo' geweest. Deze documentaire gaat over buitenlanders in Japan. Zij worden gezien als 'gaijin', aliens. Een aantal buitenlanders vertellen over hun ervaringen en dat het best moeilijk is om door de Japanse maatschappij geaccepteerd te worden. In de film zie je o.a. 3 Oekraiense modellen die door willen breken in Japan, een Zuid-Afrikaan die zich voorbereid op zijn traditionele 'shinto' huwelijk met zijn vriendin, een architectenduo en een priester uit Finland die al 40 jaar in Japan woont en meedoet aan de verkiezingen.

De film draaide in het Lantaren/Venster. Het nieuwe gebouw is echt heel mooi, met grote ramen en een modern interieur. Er was wel een nadeel, want het was er bloedheet en vooral in de bioscoop! Mijn moeder was tijdens de film in slaap gevallen van de hitte en ik zweette behoorlijk! Uiteindelijk vielen mijn ogen ook bijna dicht, want je werd behoorlijk suf van die hitte. Maar de sfeer was gezellig!

Na afloop van de film zag ik op een tafel allemaal vrolijk gekleurde sjaals liggen. Er stond een Japans meisje bij en ze vertelde dat ze alle sjaals zelf had gebreid. Ze was verhuisd van Osaka naar Berlijn. Ik was meteen verliefd op de ‘chocolate-mint’ sjaal en mijn moeder en ik probeerde al ons losgeld bij elkaar te krijgen voor de sjaal (dat klinkt heel armoedig, maar je kunt niet pinnen bij het Lantaren/Venster). Uiteindelijk kwamen we 10 euro tekort, waarop mijn moeder een sprintje trok naar de dichtsbijzijnde pinautomaat (typisch mijn lieve mama! ik wilde nog zeggen dat ik wel er naartoe zou rennen, maar ze was al weg voordat ik er erg in had!). Na een halfuur hadden we dus al het geld bij elkaar en gingen we met het meisje op de foto. Ze vond het heel leuk dat we de eerste waren op het festival die een sjaal bij haar hadden gekocht!

 Verder traden er bands en dj’s op, er waren lezingen over Japanse horror en ‘Love Hotels’ en er was een tentoonstelling ‘Japonism’ in het Boijmans van Beuningen museum. Het festival vond ook plaats in Amsterdam en is nog ‘on tour’ tot 15 november door heel Nederland!

 Ik vond het in ieder geval een super festival en ik vind het jammer dat ik maar naar 1 film ben geweest, want ik had ze allemaal wel willen zien!

 Als je van Japan houdt is dit festival echt een aanrader!:)

 

www.camerjapan.nl  

 

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"