Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | zondag 28 april 2024 01:13 uur | 1 bezoekers

vergeet vandaag Ongehoord niet!

De lente is in de lucht, de klok een uur vooruit en vanmiddag is er weer een Ongehoord goed podium ONGEHOORD!! bibliotheek Rotterdam, toegang gratis!

Op deze lente zondag kunnen we gaan genieten van onder andere de warme stem en klanken van Enzo Ricciulli die ons in o.a. italiaanse sferen gaat brengen.



Maartje Smits is filmmaker en schrijver. Zij studeerde in 2009 af op de afdeling Beeld&Taal aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en voltooide in 2011 een Master in Design aan het Sandberg Instituut (Amsterdam). Haar werk verscheen eerder in literair tijdschrift nY, waar zij het komende jaar als Gast-auteur zal publiceren. Videopoëzie van haar hand verscheen op webzine Blue-Turns-Grey, opwww.poeziecentrum.be en is eveneens te bekijken op www.maartjesmits.nl




zonde zonder vismarkt from Maartje Smits on Vimeo.



Marieke Rijneveld (Nieuwendijk, 20 april 1991) is schrijfster en dichteres. Ze groeide op in het plattelandsdorp Nieuwendijk en studeerde na het vmbo Onderwijsassistente in Breda; vervolgens studeerde ze Nederlands aan de docentenopleiding in Utrecht, waar ze tevens ook ging wonen. In die tijd begon ze met het schrijven van gedichten en korte prozaverhalen, die beide voornamelijk gingen over alle dingen die zij in de wereld niet begreep. Wat als een uitlaatklep begon, eindige in een passie voor schrijven en koos zij ervoor om te stoppen met haar studie. Ze volgde een cursus Proza aan de Schrijversvakschool en deed mee aan schrijfwedstrijden, waarvan er al een aantal op haar naam staan. Het literaire tijdschrift De Blauwe Engel, publiceerde in 2012 een stuk over Marieke Rijneveld en een aantal van haar gedichten. Op dit moment volgt zij de cursus Roman aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en is zij bezig met het schrijven van haar eerste boek. In 2012 wordt haar eerste toneelstuk “ Gebrek aan liefde” uitgegeven door toneel/musicaluitgeverij De Toneelcentrale. Ook is Marieke Rijneveld veelvuldig te zien op poëzie podiums, waarbij zij haar gedichten voordraagt en sommige daarvan zingt en begeleidt met de gitaar.



Jan de Bas


Jan Cornelis de Bas (13 januari 1964) is een Nederlands historicus en dichter, die contemporaine geschiedenis en cultuureducatie studeerde aan de Universiteit van Utrecht.


In 1999 promoveerde De Bas aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op De muis die even brulde. De Evangelische Volkspartij 1981-1991.


Als historicus beweegt hij zich op het raakvlak van meerdere disciplines. In zijn werk gaat het altijd over de historische werkelijkheid, die zich complex aan ons voordoet. In zijn proefschrift gaat het niet alleen over de partijgeschiedenis van de EVP, maar ook over de achtergrond van de kiezers, de cultuur van de leden en de motieven van de betrokkenen. Politicologie en antropologie spelen in het boek een rol.


Ook in zijn andere werk is sprake van een multidisciplinaire invalshoek, zoals in Een mijter zonder kruis. Sint-Nicolaas in de protestantse pers 1945-2000 (2003). In dit boek past hij de receptie van het sinterklaasfeest door Nederlandse protestanten toe op hun cultuur. Naast het interdisciplinaire wordt zijn werk tevens gekenmerkt door de grote aandacht voor de protestantse cultuur. Dit laatste is ook het geval in zijn biografie over zijn opa: Hervormd op wielen. Wielerkampioen Cees Erkelens 1889-1959 (2005). Tenslotte combineert hij in zijn werk het narratieve (verhalende) en het mathematische (getalsmatige)van de geschiedwetenschap.


Naast wetenschappelijke literatuur, publiceert De Bas ook regelmatig in bladen zoals Trouw, Friesch Dagblad en Volzin. Verschillende artikelen verzamelde en bewerkte hij in enkele bundels. Zo publiceerde hij twee bundels over het sinterklaasfeest. Onder de titel Artikelen des Gedichts (1997) bundelde Jan de Bas columns over poëzie, die onder meer verschenen in de literaire tijdschriften Hollands Maandblad en Chroom, waarvan hij samen met Bert van Weenen en Alfred Valstar redacteur was.


Als dichter beweegt De Bas zich op het grensgebied van de light verse. Zijn werk gaat over het bijzondere van het alledaagse (het religieuze incluis). In 2008 verscheen zijn vijfde dichtbundel voor volwassenen. Ook publiceerde hij drie bundels voor kinderen en een prentenboek, samen met Monique Veldhoven. Zijn werk werd opgenomen in Gerrit Komrijs bloemlezing De Nederlandse poëzie van de 19e t/m 21e eeuw in 2000 en enige gedichten (2004) en in De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten (2007), eveneens samengesteld door Komrij.


Arie van Driel die uit zijn nieuwe boek zou voordragen kan helaas door omstandigheden niet komen, maar  Michiel Mulder, wil graag komen voor dragen uit zijn boek; Het ongrijpbare gelijk van John Winkle



John Winkle is neurowetenschapper en kan niet wachten om met zijn onderzoek aan te tonen dat de moraal een onderdeel is van de menselijke hersenstructuur. Met die ontdekking zou het geweten – het gevoel voor goed en kwaad – in een vroeg stadium geïdentificeerd en gemanipuleerd kunnen worden om maatschappelijke problemen als zinloos geweld en criminaliteit te voorkomen.Terwijl het maatschappelijk ongenoegen hand over hand toeneemt, dringt de tijd voor John om zijn onderzoeksresultaten te presenteren. Dan komt de beweging voor dierenwelzijn tegen hem in actie omdat hij in zijn laboratorium met ratten werkt. Dit is het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen waardoor John langzaam maar zeker zijn verstand dreigt te verliezen…



Michiel Mulder is gemeenteraadslid in Amsterdam en werkzaam bij een onderzoeksinstituut. Hij publiceerde eerder artikelen en essays over maatschappelijke vraagstukken. Het ongrijpbare gelijk van John Winkle is zijn literair debuut.


Via Meander komt Walter Breukers Walter Breukers (1985) initieerde in 2008 het kunstenaarscollectief Confusie, een multidisciplinaire groep jonge kunstenaars. Veertien mensen die elkaar willen inspireren en in verschillende projecten samenwerken. Voorbeelden zijn het beeldverhaal Terugkomst en de Bosch Parade, een artistieke boottocht door de grachten van Den Bosch. Dit laatste project is ontstaan uit een intensieve samenwerking tussen Walter Breukers en Jaap Godrie. Zij vormen het kunstenaarsduo Breukers & Godrie. Hun meest recente projecten zijn Portraits after Mireaux, The Art Formula en Headlines.


Walter Breukers studeerde cum laude af, zowel in de Biomedische wetenschappen als in de Filosofie aan de Universiteit van Nijmegen. Hij schrijft proza en poëzie en publiceerde in Passionate Magazine, XP@perX (de letters X uit dit adres verwijderen!), Op Ruwe Planken, VOX magazine en de verhalenbundel Komt een personage bij de schrijver. http://www.breukersandgodrie.com/


Ons podium vind zoals gebruikelijk plaats in de glazen zaal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam.


Aanvang 14:00


Toegang gratis


Voor het open podium wat wij altijd hebben kunt u zich voor aanvang opgeven bij Hein van den Assem.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"