Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 16 | dinsdag 16 april 2024 21:44 uur | 0 bezoekers

-een praktische tip voor het sociaal werken, mocht je dat ambiëren –

‘Als je kraaien creëert, wees dan niet verrast als ze je de ogen uitpikken’

Een gezegde opgepikt in Ibiza. Volksgezegdes geven kleur aan een cultuur.  Zoals vaak bij gezegdes zijn ook volksgezegdes op vele manieren interpreteerbaar.  Juist geïnterpreteerd, zijn deze gezegdes een bron aan informatie over de cultuur waarin ze gebruikt worden. Buiten de specifieke culturele aspecten zegt het ook wat over de persoon die ze interpreteert. Belangrijk hier is dat gezegdes van nut kunnen zijn bij het sociaal werken.


De praktijk van sociaal werken is een methode van (actief) handelen in de actualiteit, in samenspraak met de actualiteit. De actualiteit, de samenleving, het leven zoals we dat op het moment van handelen aantreffen, vormt de basis van het sociaal handelen.


Leven, in welke vorm dan ook, betekent verandering. Het leven zoals we dat op dit moment aantreffen is dus in verandering. Dit betekent dat sociaal werken actief (voortdurend in verandering) is en tegelijkertijd ook alert (bewust van de verandering) is.


Terug naar het gezegde. Wat is de actualiteit hierin? Kraaien creëren, Kraaien die pikken (stelen) en het niet verrast zijn daarover. Hoe verhoud zich dit tot sociaal werken? Het proces van creëren is een proces van veranderen. Dit is de ingang voor het sociaal werken. Een obstakel, de pijler, dat wat het ‘daadwerkelijke’ handelen beïnvloed, is de overtuiging die uitgedrukt wordt met het gezegde. Deze overtuiging wordt extra benadrukt met de woorden ‘wees dan niet verrast’.


Sociaal werken houdt in een alert zijn op de relatie tussen actualiteit en overtuiging. Deze twee zijn niet een. Logisch, aangezien de actualiteit als beweging bindend is voor de sociale activiteit. De overtuiging, als vast en onbewogen, lijkt daarin te hinderen. Strikt genomen is dit verhaal over sociaal werken ook een overtuiging. Desondanks is het een actualiteit omdat sommige mensen zich graag sociaal willen inzetten in hun omgeving. Het daadwerkelijk handelen, het creëren is het begin van werken. Het zich verhouden tot de actualiteit maakt het sociaal.


Sociaal werken, begint dus daar waar we alert zijn op en actief werken in relatie. Sociaal werken is actueel, alert en actief. Actueel is de praktijk, en daarmee is sociaal werken altijd praktisch. Hoe dit eruit ziet toegepast op het gezegde?


Verander het: ‘Als kraaien je de ogen uitpikken, wees dan niet verrast dat het komt door je( eigen) creatie’



 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"