Het culturele online mzine van Rotterdam
antenne rotterdam

Antenne Rotterdam

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140

Magazine

week 17 | vrijdag 26 april 2024 22:48 uur | 2 bezoekers


DUNYA FESTIVAL Euromastpark

PERSBERICHTEN

Sneeuw, hagel, regen en zonneschijn. Zo divers als het weer van de afgelopen week is het culturele aanbod voor de aankomende periode. Binnen zit niks? Check de persberichten!


DUNYA FESTIVAL
 

Wereldmuziekfestival maakt zich op voor 31e editie op zondag 25 mei
 
Ortel Dunya Festival presenteert Afrikaans eerbetoon aan James Brown: Still Black, Still Proud
 
Rotterdam, 18 maart 2008 – De eerste namen uit het programma van de 31e editie van het wereldpodiumkunstenfestival Ortel Dunya (25 mei 2008) zijn bekend. Het gratis festival presenteert op zondag 25 mei 2008 Still Black, Still Proud, The African Music Tribute to James Brown, een project van de muzikale grootheid Pee Wee Ellis. Pee Wee Ellis, bekend als bandleider van James Brown en arrangeur van Van Morrison, brengt in een unieke show een ode aan de overleden superster James Brown met diverse composities van klassiekers als Cold Sweat en Say It Loud, I’m Black and I’m Proud. Diverse gasten, waaronder Joseph Bowie, leider van de New Yorkse funkpioniers Defunkt en de toonaangevende Afrikaanse artiest Cheikh Lô maken hun speciale opwachting tijdens de show. Daarnaast zullen de Spaanse band Zulu 9.30, de Mauritaanse Daby Touré en onze eigen Blaxtar en Ninthe optredens verzorgen tijdens Ortel Dunya. Het festival vindt traditiegetrouw plaats in het Rotterdamse Park bij de Euromast (13.00-21.30 uur).
 
Het Ortel Dunya Festival is een van de belangrijkste culturele ontmoetingsplekken van Nederland met een gratis programma van meer dan 60 uur muziek, dans, poëzie, literatuur en film uit alle uithoeken van de wereld. Met een speciaal eerbetoon aan de Godfather of Soul James Brown pakt Ortel Dunya dit jaar groots uit met de komst van Pee Wee Ellis, Joseph Bowie en Cheikh Lô.
 
Het programma van Ortel Dunya presenteert tevens de Spaanse band Zulu 9.30, momenteel dé sensatie op het gebied van 'musica mestiza'. Dit muziekgenre, dat door Manu Chao wereldwijde bekendheid vergaarde, wordt door Zulu 9.30 nieuw leven ingeblazen. Onder de noemer 'rumba catalana' speelde de band reeds op vele wereldmuziekpodia en debuteert dit jaar op het Ortel Dunya Festival. De Mauritaanse artiest Daby Touré is met zijn inventieve Afropop een van de interessantste en meest vernieuwende artiesten binnen de wereldmuziek van de afgelopen jaren. Zijn laatste album Stereo Spirit werd uitgebracht bij het bekende label van Peter Gabriel. Verder biedt Ortel Dunya optredens van de Cubaanse Yusa, A Moving Sound uit Taiwan en Minyeshu & Chewata en Lagu Lagu uit Nederland.
 
Poetry Park beleeft een muzikale editie in 2008. Het poëziegedeelte van Ortel Dunya wordt opgeluisterd door uiteenlopende muzikale inbreng onder leiding van verteller en theatermaker Wijnand Stomp. Poetry Park brengt onder meer een jubileumconcert van de Mexicaanse formatie Zazhil en een optreden van de Chileense mestizo rockband Sol y Lluvia.
 
Het Plein van de Solidariteit staat dit jaar in het teken van het thema Cultuur voor een betere wereld. Diverse kunstenaars, schrijvers, artiesten en instanties tonen hun betrokkenheid rond ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten, natuur en milieu. Music Mayday presenteert zich in de Solidariteitstent met Virus Free Generation Hip Hop Tour met optredens van de getalenteerde Nederlandse hiphopster Blaxtar en zangeres Ninthe. Blaxtar en Ninthe verzorgen een optreden met de Afrikaanse rappers G.O.S.P.L.E en Zuluboy
 
Het festival gaat dit jaar voor het eerst op tour door Rotterdam. Ortel Dunya On Tour doet daarbij drie Rotterdamse deelgemeenten aan op 3 mei (Hoogvliet), 10 mei (Kralingen-Crooswijk) en 17 mei (Feijenoord) en presenteert daar onder meer aanstormend Rotterdams talent. Net als het Ortel Dunya Festival in het Park zal Ortel Dunya On Tour een ontmoetingsplaats zijn waar de culturele diversiteit van Rotterdam op een positieve en inspirerende wijze beleefd kan worden en waar de participatie van de vele culturele gemeenschappen die Rotterdam telt gestalte kan krijgen. Hoewel het Ortel Dunya Festival primair artistieke doelstellingen heeft, is de bijdrage die kunst en cultuur kunnen leveren aan de leefbaarheid van de samenleving ook een belangrijke kracht en drijfveer voor het festival.
 
"Ortel Dunya is een wereld van proeven,ervaren en genieten voor de meer dan 200.000 mensen die het festival bezoeken. Dunya is een kleurrijke wereldreis binnen de grenzen van Rotterdam. " Ivo Opstelten, Burgemeester van Rotterdam, 2007


--------------------------------------------------------------------------------------

Komende week in Rotown:



Vrijdag 28 maart

Helter Skelter, Hosted by St. Paul

Helter Skelter is de moeder aller punk/funk/wave/pop/dansplaten en de ideale kop voor Rotown's jongste dansavond. St. Paul draait als vanouds, van The Monkeys naar Arctic Monkeys en van ESG tot LCD. Dansmuziek met een rock 'n roll spirit. You may be a lover, but are you a dancer?

Klinkt als: Pop meets electronics

Zaal open: 23.00 uur

Entree: 2,50 euro (geen vvk)

www.stpaul.nl



Zaterdag 29 maart

Friska Viljor (SE)

Wat te doen bij liefdesverdriet? Juist, je zet ‘m op het zuipen om vervolgens de meest geweldige popliedjes te schrijven! Het Zweedse duo Daniel Johansson en Joakim Sveningsson deden precies dat, toen ze nagenoeg tegelijkertijd hun verkeringen in diggelen zagen vallen. Niks geen cynisch gedoe, maar pure blijdschap en een hernieuwde vrijheid overkwam Friska Viljor. Hun aandoenlijke levensvreugde vertaalt zich in onweerstaanbare popsongs, waarbij variatie, speelsheid en eenvoud de boventoon voeren. Alsof The Strokes zich bezatten met The Magic Numbers, in een melige bui, afgewisseld met Oost Europese hoempa blazers en dronken lalala-koortjes. Ietwat dwars, maar nooit vervelend. Live breidt het duo zich overigens uit tot een volwaardige bandbezetting. Zin in een feestje?

Klinkt als: Dronken Kaiser Chiefs meets vrolijke Loney, Dear

Zaal open: 21.00 uur

Aanvang 21.30 uur

Entree: 9 euro

www.friskaviljor.net



Zondag 30 maart

Lightspeed Champion (UK)

De in Londen woonachtige Texaan Dev Hynes kennen we nog van zijn vorige band Test Icicles. Een luidruchtig gezelschap, dat even snel uiteen viel als dat het opkwam. Met zijn nieuwe band Lightspeed Champion laat de 22 jarige Hynes zich echter van een geheel andere kant zien en maakt de opgefokte discopunk plaats voor ingetogen, semi-akoestische indiefolk. Het prachtige debuutalbum ‘Falling Off The Lavender Bridge’ werd opgenomen in Omaha, Nebraska, met leden van o.a. Bright Eyes, The Faint en Cursive. Het resultaat klinkt opvallend volwassen, al maken songtitels als ‘All To Shit’ en ‘Let The Bitches Die’ duidelijk dat vooral de MySpace generatie begrijpt waar Hynes over zingt. Een opmerkelijk talent is opgestaan.

Klinkt als: Ex-Test Icicle wordt vriendjes met Bright Eyes

Zaal open: 21.00 uur

Aanvang: 21.30 uur

Entree: 8 euro

www.lightspeedchampion.com



Dinsdag 1 april

We Are Scientists UITGESTELD!!!

Tot onze grote spijt is het uitverkochte concert van We Are Scientists op dinsdag 1 april uitgesteld. Vanwege promotieverplichtingen in het buitenland is de band genoodzaakt om hun eerste show van de Nederlandse tour te verplaatsen. Op dit moment wordt nog naar een vervangende datum gezocht, check dus regelmatig www.rotown.nl voor het laatste nieuws over We Are Scientists.



Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor het nieuwe concert. Mocht je verhinderd zijn op de dag wanneer het nieuwe concert plaatsvindt, dan kun je je kaart retourneren bij het voorverkoopadres waar je deze gekocht hebt. Tevens blijven de reserveringen geldig.



Woensdag 2 april

Grand Avenue (DK)

Landgenoot Saybia is vol lof over dit gezelschap. Zo erg zelfs, dat ze het voorprogramma mochten verzorgen tijdens de laatste tour door Europa, eind 2007. Nu mogen ze op het eigen houtje gaan proberen, wat zeker moet gaat lukken. Want naast de hit ‘Bullet’, staan er nog meer sfeervolle rocknummers op hun derde plaat ‘The Outside’. De toegankelijke songs liggen lekker in het gehoor en zijn zo melodieus, dat ze de hele dag in je hoofd blijven zitten. Dat de muziek je soms doet denken aan U2 is logisch, want de cd is geproduceerd door Richard Rainey, de man die ook meewerkte aan U2’s album ‘All That You Can’t Leave Behind’. Live zal het een tikkeltje harder zijn dan op plaat, maar dat zal de show alleen maar ten goede komen.

Klinkt als: Melodieuze pop/rock à la Coldplay, Saybia

Zaal open: 21.00 uur

Aanvang: 21.30 uur

Entree: 7,50 euro

www.grandavenue.dk



VERWACHT IN ROTOWN:

Vr 4 april / Loosefit

Zo 6 april / Wouter Hamel (NL)

Do 10 april / The Infamous Mudclub ft Foxylane (BE)

Vr 11 april / Motel Mozaique (o.a. Devotchka)

Za 12 april / Motel Mozaique (o.a. Ebony Bones, Black Lips)

Zo 13 april / Film: Little Miss Sunshine

Do 17 april / iLiKETRAiNS (UK)

Za 19 april / Girls in Hawaii (BE)

Ma 21 april / Oceansize (UK)

Do 24 april / Pete & The Pirates (UK)

Vr 25 april / Helter Skelter, Hosted bt St. Paul

Zo 27 april / Crimejazz

Ma 28 april / Chris Garneau (US)

Wo 30 april / Koninginnedag met o.a. Oh No Ono (DK), Nobody Beats The Drum (NL), Bongomatik (NL)

Do 1 mei / The Whip (UK)

Do 8 mei / As In RebekkaMaria (DK) + Campsite (DK)

Za 10 mei / GEM (NL)

Ma 12 mei / Rogue Wave (US)

Di 13 mei / The Whitest Boy Alive (NO / DE)

Wo 14 mei / Sunset Rubdown (CA)

Do 15 mei / Metronomy (UK)

Zo 18 mei / Man Man (US)

Do 22 mei / The Infamous Mudclub ft Duchess Says (Live)

Ma 26 mei / The Duke Spirit (UK)


 --------------------------------------------------------------------------------------


CLUB ZONDER CONCESSIES


De persagenda Club Zonder Concessies voor de maand april.

Woe 2 april
FILM Zonder Concessies
De eerste FILM Zonder Concessies staat in het teken van de ‘Publiekslieveling’. Dit is de film die de meeste stemmen heeft gekregen in de filmpoll: (www.clubzonderconcessies.hyves.nl)
Na afloop van de film neemt Barkode het over en vult de boiscoopzaal met Warp muziek. Woensdag 2 april
20.30 – 02.00 | gratis
20.30 – 21.00 inloop en warmdraaien
21.00 – 23.00 FILM 23.00 – 02.00 Soundtrack: Warp muziek door Barkode Vrij 4 april
ELECTRIQUE met LOVE2PARTY TALENTROOM
Electrique is een diepe en luidruchtige nacht vol minimal, techno und electro. Deze editie staat in het teken van de Love2party Talentroom en is de plek waar getalenteerde dj's de kans krijgen om zich letterlijk in de kijker te draaien.
Speciaal voor Electrique selecteerde host Sandeep drie frisse en vooral getalenteerde artiesten. Van de bouncende minimal van Sander May & Tom Noah, via de sferische live detroit techno van Grote Prijs van Nederland finalist Shirazi tot de swingende progressive techhouse van Steelo. Allen laten ze het beste en vooral de meest concessieloze kant zien.
Vrijdag 4 april
23.00 – 05.00 | 5 euro
SANDER MAY & TOM NOAH
SHIRAZI (LIVE)
STEELO
SANDEEP
Za 5 april
EKLEKTIEK met STARFUCKER
Krijsende muziek en ‘fabulous gals’ Een nacht die rockt in de donkere sfeer van Club Zonder Concessies. Het credo luidt: Sex, Drugs en Rock & Roll! Zaterdag 5 april
23.00 – 05.00 uur | 7 euro
THE FRESHEST KIDZ
SHITMEISTER T
FATFUCK
BARKODE
Woe 9 april
FILM Zonder Concessies
Onze wekelijkse intieme en concessieloze filmavond. Recentelijk zorgde deze film nog voor veel beroering in Den Haag. Voor hen die Deepthroat hebben gemist, treur niet langer! Op verzoek van DJ Joey Daniel vertonen wij deze discutabele film en de documentaire nogmaals op het witte doek.. Na afloop Draait Joey Daniel muziek die past in het thema deep throat. Wat dat ook moge betekenen.
DEEP THROAT – GERARD DAMIANO
Woensdag 9 april
20.30 – 02.00 | gratis
20.30 – 21.00 inloop en warmdraaien
21.00 – 23.00 FILM 23.00 – 02.00 Soundtrack: JOEY DANIEL goes Deep Throat
--------------------------------------------------------------------------------------

Supafly; nieuw eclectische clubavond in Rotterdam! Supafly is het nieuwe event van Rotterdam! Zo vernieuwend dat je de eerste editie op Koninginnedag 30 april niet mag missen! Een top clubavond waar dj grootmeesters Sir Edward, Franck, Rockwilder, Waxfiend, Menace en new kid on the block Clintoys de revue zullen passeren. Verwacht R&B, Hiphop, Dancehall en Latinhouse, maar ook ondenkbare high level eclectische hoogstandjes en laat je hart boomen door de Supafly dj’s.
• Franck heeft natuurlijk geen introductie nodig. Hij is de superster urban dj van de jaren ’90 en trad op met Keith Sweat, Usher, Mary J Blige en woensdag 30 april is Supafly zijn speeltuin.
• Sir Edward startte in 1988 met draaien in kleine clubs, maar kan nu gerekend worden tot een van de toonaangevende eclectische dj’s uit Rotterdam. • Waxfiend is Nederlands meest toonaangevende dj op Dancehall gebied. Als één van de weinige DJ’s in Nederland brengt hij regelmatig mixtapes uit waarop Waxfiend de nieuwste riddims en dubplates aan elkaar mixt.
• Rockwilder staat naast zijn ervaren dj skills bekend om zijn remixes van R&B, HipHop, Dancehall tot Reggaeton en van Old Skool tot New Skool.
• Menace behoort momenteel tot de top van de allround dj’s en speciaal voor Supafly zal hij een smashing dj show verzorgen.
• Clintoys is the new kid on the block, maar mag zeker niet onbenoemd blijven. Hij draait tijdens Supafly een speciale Latinhouse set en is zeker aan de laatste woensdag van april 2008. Elk aspect wordt behandeld met de hoogste zorg, zodat jij een memorabele nacht beleeft. Zo worden de visuals verzorgt door de Supafly vj, die op een xl videoscreen de avond zal vullen met visuele kunsten.

Zorg dat je erbij bent, en wees verzekerd van je plek op de dansvloer tijdens Supafly en beleef Supafly op jouw manier!
Wat: Supafly
Datum: woensdag 30 april (Koninginnedag) Locatie: Club Tropicana, Maasboulevard 100, Rotterdam
Tijd: 23.00 uur – 05.00 uur
V.v.k.: 12,50 (via ticketbox) www.ticketbox.nl
Minimum leeftijd: 18 jaar
Meer info: www.supafly-events.hyves.nl

--------------------------------------------------------------------------------------


Nieuwe Garde

| Tosti Treffer
Vanaf april organiseert Nieuwe Garde op iedere eerste woensdag van de maand een Tosti Treffer: een avondmaal van Tosti's geserveerd in het atelier of de studio van een Rotterdamse creatief. De eerste Treffer zal plaatsvinden op woensdag 2 april in de kapel van Het Wilde Weten, bij maar liefst 3 creatieven. Bekijk onderstaande links voor meer informatie over hun werk. Neem je Tosti-ijzer en wat ingrediënten voor een culinaire tosti mee en kom langs! Nieuwe Garde zorgt voor brood, kaas en iets te drinken. Wil je komen? Meld je dan aan via tostitreffer@nieuwegarde.nl.
Locatie: Het Wilde Weten (de kapel)
Daarzijn (Esther Kokmeijer) | www.daarzijn.nl
Derk Reneman & Manuela Porceddu | www.0104768262.net
Jonas Vorwerk | www.beatnologic.com & www.jonasvorwerk.com   
Adres:           Robert Fruinstraat 35
3021 XB Rotterdam (bel 1e verdieping)
Tijd:  Van 18.00 uur tot ongeveer 20.00 uur Motel Mozaïque

| Turbo's TV Dinner op de Hele Gave Huiskameravond in Rotterdam
Tijdens de Hele Gave Huiskameravond die tijdens Motel Mozaïque wordt georganiseerd in het Centrum voor Beeldende Kunst aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam, kunnen de gasten tijdens het eten - dus met het bord op schoot - een selectie bekijken van het werk dat wij de afgelopen 10 jaar hebben gemaakt. Van fragmenten uit recent werk, tot nooit eerder vertoonde beelden. Turbo's TV Dinner is op Zaterdag 13 april van 17:45 tot 18:15 uur!
Toegang is gratis, dus kom vooral even langs.
| Hele Gave Huiskameravond 16 - 22 uur | 13 april | CBK Rotterdam | http://www.motelmozaique.nl/2008

|
7 INCH DOCS | De Zoon van Koperen Ko
Afgelopen dinsdag 25 maart - tijdens de pitch van Het Initiatief - is bekend geworden dat Turbo Turbo in samenwerking met freelance historicus Peter de Koning, een korte documentaire mag realiseren met als werktitel " De Zoon van Koperen Ko".
Koperen Ko was voor en na de 2e wereldoorlog Rotterdams bekendste straatmuzikant. Met een accordeon op zijn buik en een trommel op zijn rug, speelde hij zijn liedjes. Wij gaan op zoek naar de vermeende zoon van Koperen Ko om te zien wat er nog over is van zijn erfenis.
Deze documentaire van ongeveer 3 minuten duren en gaat in première tijdens het 7 INCH DOCS Festival op 8 mei 2008 in Rotterdam.


| 7 INCH DOCS | april & mei 2008 | http://www.teps.nl/blog | http://hetinitiatief.nl | http://nl.wikipedia.org/wiki/Koperen_Ko |
rhansen.com | http://youtube.com/ingermusic | http://www.vimeo.com/album/9319

|
REBELDIA | De Legende van Buchi Fil
De laatste twee weken van Mei 2008 verblijven we op het mooie Curaçao voor de opnames van REBELDIA | De Legende Van Buchi Fil. Buchi Fil was een van de vele slaven op Plantage de Knip en kwam op zijn eigen manier in opstand tegen de Nederlandse slavendrijvers op het eiland. Dit verhaal wordt verfilmd door een groep enthousiaste en gedreven studenten van de HKU.
Meer informatie over dit project kun je lezen op de website van de film.
Voor dit project zijn we nog steeds op zoek naar sponsors! Wil je meer informatie hierover, kijk dan op de website of neem even contact op met ons. Sponsoren kan al vanaf 25 euro!


| REBELDIA | De Legende van Buchi Film | mei 2008 | http://rebeldia2008.hku.nl |
Inger Hansen | Live in Waterfront
Op 5 maart 2008 hebben we in Waterfront, Rotterdam opnames gemaakt van een live optreden van Inger Hansen. De video's zijn te zien op het Inger Hansen YouTube Videokanaal. Op dit moment zijn we bezig met de montage een reportage/promo in High Definition voor Inger, die in de loop van April 2008 online te zien zal zijn. Het eerste solo-album van Inger Hansen "For The Love Of Sound", is nu verkrijgbaar via zijn website.
| Inger Hansen | For The Love Of Sound | http://www.ingerhansen.com | http://youtube.com/ingermusic | http://www.vimeo.com/album/9319 |
--------------------------------------------------------------------------------------


 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#rotterdam"